Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μια αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μια αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί σε κάποιο σημείο του κόσμου. Είναι «μία τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και που δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή εξαιτίας των προκαταλήψεων και του στιγματισμού» τονίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί σε κάποιο σημείο του κόσμου. Είναι «μία τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και που δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη προσοχή εξαιτίας των προκαταλήψεων και του στιγματισμού» τονίζει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη.

«Κάθε αυτοκτονία είναι μία τραγωδία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο και ότι για κάθε αυτοχειρία έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη μείωση των αυτοχειριών.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία είναι αποτέλεσμα δεκαετούς έρευνας και συγκεντρώνει στοιχεία μέχρι το 2012, οι απόπειρες είναι 20 φορές περισσότερες από τις αυτοκτονίες.

Σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τρεις εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του αμερικανού ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο ΠΟΥ προειδοποιούσε ότι η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για τις αυτοκτονίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αυξάνει τον κίνδυνο μιμητισμού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ΠΟΥ, το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε μία παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη της αυτοκτονίας».

Η αυτοκτονία εμφανίζεται «στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του πλανήτη και ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν ήδη από την περιθωριοποίηση και τις διακρίσεις», αναφέρεται στην έκθεση των 100 σελίδων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αυτοκτονίες αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού αριθμού βίαιων θανάτων στους άνδρες και το 71% στις γυναίκες.

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται, σχεδόν σε όλες τις χώρες, μεταξύ ατόμων άνω των 70 ετών.

Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στους νέους από 15 ως 29 ετών.

Το 2012, το παγκόσμιο ποσοστό των αυτοκτονιών βρισκόταν στο 11,4% ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τα κρούσματα καταγράφονται δύο φορές περισσότερο στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών —τουλάχιστον 15 ανά 100.000— βρίσκονται κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Αφρική και την ανατολική Ευρώπη.

Η Ιαπωνία, η Νότια και η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν, η Γουιάνα και η Σουρινάμ περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία.

Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν δεσμευτεί να μειώσουν το ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 10% μέχρι το 2020.

Μέχρι στιγμής, μόνο 28 χώρες έχουν υιοθετήσει κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ανάμεσα στα σημαντικά μέτρα για τη μείωση των αυτοκτονιών είναι ο περιορισμός της πρόσβασης σε φυτοφάρμακα, όπλα και συγκεκριμένα όπλα, που είναι τα συνηθέστερα μέσα που χρησιμοποιούν οι αυτόχειρες, προτείνει ο ΠΟΥ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024