Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Animation: Σύννεφα μεθανίου περνούν πάνω από θάλασσα του Τιτάνα

Animation: Σύννεφα μεθανίου περνούν πάνω από θάλασσα του Τιτάνα

Σύννεφα αέριου μεθανίου κινούνται πάνω από τη Θάλασσα της Λίγειας, μια από τις μεγαλύτερες θάλασσες υδρογονανθράκων στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Το εξωγήινο καιρικό φαινόμενο καταγράφηκε κατά το τελευταίο πέρασμα της αποστολής Cassini.

Σύννεφα αέριου μεθανίου κινούνται πάνω από τη Θάλασσα της Λίγειας, μια από τις μεγαλύτερες θάλασσες υδρογονανθράκων στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Η αποστολή Cassini της NASA κατέγραψε το εξωγήινο καιρικό φαινόμενο το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, καθώς απομακρυνόταν από τον Τιτάνα έπειτα από το τελευταίο πέρασμά του από το φεγγάρι.

Το animation (κλικ για μεγέθυνση στην ένθετη αριστερά) που προέκυψε από τη συρραφή διαδοχικών λήψεων δείχνει τα σύννεφα να κινούνται με ταχύτητα 11 έως 16 χιλιομέτρων την ώρα, πριν τελικά διαλυθούν.

Η κλίμακα των εικόνων γίνεται αντιληπτή αν σκεφτεί κανείς ότι η Θάλασσα της Λίγειας καταλαμβάνει 126.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν όσο η έκταση της Ελλάδας.

Η ύπαρξη μεγάλων όγκων υγρού στην επιφάνεια του Τιτάνα επιβεβαιώθηκε οριστικά το 2007, τρία χρόνια μετά την άφιξη του Cassini στο σύστημα του Κρόνου, χάρη στο ραντάρ του σκάφους που διαπέρασε την πυκνή πορτοκαλί ατμόσφαιρα και αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας.

Ο παγωμένος Τιτάνας έγινε έτσι το πρώτο σώμα του Ηλιακού Συστήματος μετά τη Γη που διαθέτει μεγάλους όγκους υγρού στην επιφάνεια.

Τo Cassini επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου διαθέτει σύννεφα που βρέχουν μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει ποτάμια και λίμνες και διαβρώνει την επιφάνεια, όπως συμβαίνει με το νερό στης Γη. O δορυφόρος περνά μάλιστα από μια αργόσυρτη αλλά σαφή εναλλαγή εποχών.

Στο δικό μας πλανήτη, το νερό της ατμόσφαιρας ανανεώνεται συνέχεια από τους ωκεανούς. Στον Τιτάνα, πολλοί ερευνητές υποψιάζονται ότι το μεθάνιο ανακυκλώνεται από έναν υπόγειο ωκεανό που αποτελείται από υγρό νερό, μεθάνιο και πιθανώς αμμωνία.

Και, σύμφωνα με τη θεωρία των κρυοηφαιστείων, το μεθάνιο ανεβαίνει από τον ωκεανό σε υγρή μορφή και ξεχύνεται από σχηματισμούς ανάλογους με τα ηφαίστεια.

Σχεδόν όλες οι λίμνες παγωμένου φυσικού αερίου βρίσκονται συγκεντρωμένες γύρω από το βόρειο πόλο του δορυφόρου, αν και μία μεγάλη λίμνη έχει εντοπιστεί κοντά στο νότιο πόλο.

Η θάλασσα στην οποία καταγράφηκαν τα σύννεφα βρίσκεται πολύ κοντά στο βόρειο πόλο και παίρνει το όνομα της Λίγειας, μιας από τις Σειρήνες στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος υγρού στον Τιτάνα μετά τη Θάλασσα του Κράκεν, η οποία παίρνει το όνομα ενός θαλάσσιου τέρατος στη σκανδιναβική μυθολογία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024