Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων σε χάλκινα τηλεφωνικά καλώδια

Νέο ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων σε χάλκινα τηλεφωνικά καλώδια

Φωτιά στα τηλεφωνικά καλώδια έβαλαν ερευνητές του εργαστηρίου Bell Labs, οι οποίοι πέτυχαν την ταχύτητα-ρεκόρ των 10 Gigabit ανά δευτερόλεπτο στη μετάδοση δεδομένων μέσω χάλκινων συρμάτων. Σε πραγματικές συνθήκες, η νέα τεχνολογία θα προσέφερε ταχύτητες 1 Gbps και θα ήταν ιδανική σε περιοχές όπου οι οπτικές ίνες δεν μπορούν να φτάσουν στα σπίτια των καταναλωτών.

Φωτιά στα τηλεφωνικά καλώδια έβαλαν ερευνητές του εργαστηρίου Bell Labs, οι οποίοι πέτυχαν την ταχύτητα-ρεκόρ των 10 Gigabit ανά δευτερόλεπτο στη μετάδοση δεδομένων μέσω χάλκινων συρμάτων.

Σε πραγματικές συνθήκες, η νέα τεχνολογία θα προσέφερε ταχύτητες 1 Gbps και θα ήταν ιδανική σε περιοχές όπου οι οπτικές ίνες δεν μπορούν να φτάσουν στα σπίτια των καταναλωτών, ανακοίνωσε το διάσημο Bell Labs, με έδρα το Νιου Τζέρσι, ερευνητικό σκέλος της γαλλικής εταιρείας επικοινωνιών Alcatel-Lucent.

Η νέα τεχνολογία XG-Fast που δοκιμάστηκε στο εργαστήριο αποτελεί βελτίωση του σχετικά νέου προτύπου πρότυπο G.Fast, το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί εμπορικά από το 2015 μετά την οριστικοποίησή του από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

Το G.Fast χρησιμοποιεί εύρος συχνοτήτων 100 Mhz και προσφέρει ταχύτητα μέχρι 700 Mbps σε αποστάσεις μέχρι 100 μέτρων. Το XG-Fast αυξάνει το εύρος συχνοτήτων στα 500 Mhz, μια αλλαγή που από τη μία αυξάνει την ταχύτητα, από την άλλη όμως περιορίζει το μήκος των καλωδίων στο οποίο μπορεί να λειτουργήσει.

Το νέο πρότυπο της Bell Labs προσφέρει έτσι αμφίδρομη σύνδεση 1 Gbps στα 70 μέτρα, ή μονόδρομη μετάδοση 10 Gbps σε απόσταση 30 μέτρων με τη χρήση δύο ζευγών καλωδίων.

Το XG-Fast θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε περιοχές όπου η οπτική ίνα του παρόχου σταματά στον κατανεμητή (FFTC, «Οπτική Ίνα Μέχρι τον Κατανεμητή) και δεν καλύπτει τα τελευταία μέτρα μέχρι το σπίτι του συνδρομητή (όπως συμβαίνει με τις γρήγορες συνδέσεις FTTH, «Οπτική Ίνα Μέχρι το Σπίτι»).

Παρόλα αυτά, οι μόνοι που θα ωφελούνταν θα ήταν οι καταναλωτές που απέχουν μόνο λίγα μέτρα από τον πλησιέστερο κατανεμητή.

H τελευταία ανακοίνωση τoυ Bell Labs έρχεται λίγους μήνες μετά το ρεκόρ των 1,4 Tbit/sec που πέτυχε η Alcatel-Lucent σε μετάδοση δεδομένων ανάμεσα στα εργαστήριά της στο Σόφολκ της Βρετανίας και τον πύργο της British Telecom στο Λονδίνο.

Ήταν η «υψηλότερη ταχύτητα που έχει επιτευχθεί ποτέ με υλικό εμπορικής κλάσης και σε περιβάλλον πραγματικών συνθηκών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024