Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επανεμφανίστηκε ο ιός HIV στο μωρό που είχε «θεραπευτεί»

Επανεμφανίστηκε ο ιός HIV στο μωρό που είχε «θεραπευτεί»

Φορέας του ιού HIV εξακολουθεί τελικά να είναι το τεσσάρων ετών σήμερα κοριτσάκι που είχε γίνει γνωστό ως το «μωρό του Μισισιπή» επειδή είχε θεραπευτεί από τον ιό χάρη σε πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση λίγο μετά τη γέννησή του.

Φορέας του ιού HIV εξακολουθεί τελικά να είναι το τεσσάρων ετών σήμερα κοριτσάκι που είχε γίνει γνωστό ως το «μωρό του Μισισιπή» επειδή είχε θεραπευτεί από τον ιό χάρη σε πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση λίγο μετά τη γέννησή του.

Ωστόσο, οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε το κοριτσάκι την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι δεν βρίσκεται πια σε φάση απαλλαγής από τον ιό. Αντιθέτως, ο προηγούμενος έλεγχος που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο είχε δείξει ότι ο οργανισμός ήταν ελεύθερος του HIV, χωρίς να υποβάλλεται το παιδί σε κάποια θεραπεία τα τελευταία δύο χρόνια.

Πιο αναλυτικά, όταν γεννήθηκε το κοριτσάκι και υπό τον φόβο της λοίμωξης από τον ιό HIV, λίγες ώρες μετά τον τοκετό, οι γιατροί ξεκίνησαν τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η θεραπεία συνεχίστηκε μέχρι το 18ο μήνα της ζωής της, όταν ξαφνικά χάθηκαν τα ίχνη της οικογένειας της. Η μικρή ασθενής επανεμφανίστηκε δέκα μήνες αργότερα, χωρίς κανένα ίχνος της λοίμωξης, παρά το γεγονός ότι η μητέρα της δεν της χορηγούσε στο μεσοδιάστημα τα φάρμακα που έπρεπε. Επαναλαμβανόμενες διαγνωστικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος στον οργανισμό του παιδιού, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Οι γιατροί προς το παρόν δεν μπορούν να απαντήσουν στο γιατί επανεμφανίστηκε ο HIV.

Η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί την πορεία της υγείας του παιδιού, χαρακτηρίζει ως «πισωγύρισμα» την επανεμφάνιση του ιού, μειώνοντας τις ελπίδες των ειδικών ότι η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση είναι ικανή να αναστρέψει την λοίμωξη.

«Τα νέα δεδομένα είναι σαφώς απογοητευτικά», δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Δρ Άντονι Φόσε, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών προβλέποντας ότι σαφώς και θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό επερχόμενης ομοσπονδιακής μελέτης για τον HIV.

«Θα επανεξετάσουν αυστηρά τη μελέτη και θα δούμε αν πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές παγκοσμίως είχαν αποδώσει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι το κοριτσάκι από το Μισισιπή είχε θεραπευθεί από τον ιό HIV και θα ζούσε φυσιολογικά την υπόλοιπή ζωή του.

Όπως είναι γνωστό τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα επίπεδα ιού υπό έλεγχο στην αιματική κυκλοφορία, αλλά δυστυχώς ο HIV έχει τις «κρυψώνες» (δεξαμενές αποθήκευσης) του, στο έντερο και τον εγκέφαλο. Εάν η θεραπεία σταματήσει, τότε ο ιός «βγαίνει» από τις δεξαμενές αποθήκευσής του και ξεκινά και πάλι την επίθεση κατά του ανοσοποιητικού συστήματος του φορέα.

Οι επιστήμονες είχαν εικάσει ότι, η πρώιμη έναρξη της αντιρετροϊκής αγωγής, εντός ολίγων ωρών από την γέννηση το βρέφους, θα προλάμβανε τον σχηματισμό των δεξαμενών αποθήκευσης του HIV.

Δυστυχώς τελικά απεδείχθη ότι η θεωρία τους ήταν λάθος. Και σε καμιά περίπτωση δεν είχε συσχετιστεί με την πιθανότητα ίασης του AIDS στους ενήλικες, που συνήθως ξεκινούν την αντιρετροϊκή θεραπεία μήνες ή και χρόνια μετά την λοίμωξη.

Η τελευταία δυσάρεστη εξέλιξη στην υγεία του κοριτσιού από τον Μισισιπή έρχεται να υπενθυμίσει πόσο δύσκολη είναι η μάχη κατά του HIV και πόσο μακριά βρισκόμαστε ακόμη από μια πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν χάνουν το κουράγιο τους καθώς τον Απρίλιο του 2013 αναφέρθηκε και δεύτερη περίπτωση παιδιού που θεραπεύθηκε από την λοίμωξη HIV. Και πάλι επρόκειτο για χορήγηση αντιρετροϊκών λίγες ώρες μετά τον τοκετό, σε νεογνό στο Λος Άντζελες. Το παιδί μέχρι και σήμερα είναι ελεύθερο της λοίμωξης, αλλά βρίσκεται υπό διαρκή θεραπευτική αγωγή.

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί και η περίπτωση του μοναδικού ενήλικα ασθενή που θεραπεύτηκε από τον HIV. Πρόκειται για τον Τίμοθι Ράι Μπράουν, ο οποίος το 2007 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη που παρέχει προστασία από τον ιό. Πέντε χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να μην έχει καμιά ένδειξη της λοίμωξης στον οργανισμό του.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024