Μέλη μιας άγνωστης ως σήμερα φυλής του Αμαζονίου ήρθαν εσκεμμένα σε επαφή με ανθρωπολόγους τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας. Η συνάντηση όμως δεν αποκλείεται να ήταν η αρχή μιας τραγωδίας, καθώς άλλες φυλές ιθαγενών που βγήκαν στο παρελθόν από την απομόνωση τελικά αποδεκατίστηκαν από ασθένειες όπως η γρίπη.

Από τις αρχές Ιουνίου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, χωρικοί που ζουν στο Άνω Ενβίρα, στην πολιτεία Άκρε της Βραζιλίας, ανέφεραν ότι δέχονταν επιθέσεις από ομάδα περίπου 35 ιθαγενών τους οποίους δεν αναγνώριζαν.

Η κυβερνητική οργάνωση Funai, αρμόδια για θέματα γηγενών, ακολουθεί από το 1987 την πολιτική της μη επαφής με άγνωστες φυλές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως κρίθηκε ότι η νέα φυλή μπορεί να κινδυνεύει, οπότε η Funai έστειλε αποστολή γιατρών, ανθρωπολόγων και άλλων ειδικών.

Η μεγάλη στιγμή ήρθε στις 29 Ιουνίου, όταν οι ιθαγενείς ήρθαν σε ειρηνική επαφή με τους επιστήμονες της κυβέρνησης.

Ήταν η πρώτη επίσημη επαφή με απομονωμένη φυλή από το 1996, λέει η Funai.

Κανείς ωστόσο δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα των ιθαγενών και παραμένει ασαφές γιατί οι ιθαγενείς ήρθαν σε σύγκρουση με τους χωρικούς. Άγνωστο παραμένει επίσης το αν ζούσαν ανέκαθεν στο Άνω Ενβίρα ή αν μετανάστευσαν από άλλες περιοχές του Αμαζονίου λόγω έλλειψης τροφής ή λόγω συγκρούσεων με λαθραίους υλοτόμους ή με τους εμπόρους κοκαΐνης που κρύβονται στην περιοχή.

Ο Ζοζέ Κάρλος Μεϊρέλες, ανθρωπολόγος που συμμετείχε στην αποστολή, ανησυχεί τώρα ότι η νέα φυλή κινδυνεύει να έχει την τύχη των Ναχούα, ενός άλλου απομονωμένου πληθυσμού στον περουβιανό Αμαζόνιο. Σε διάστημα δύο μόλις ετών, από το 1983 έως το 1985, έξι στους δέκα Ναχούα πέθαναν από γρίπη και κοκκύτη, ασθένειες που δεν είχαν συναντήσει μέχρι που ήρθαν σε επαφή με υλοτόμους.

Για την επιβίωση και την προστασία του πληθυσμού, ο Μεϊρέλες θεωρεί κρίσιμο να παραχωρήσει η κυβέρνηση γη στους ιθαγενείς και να φροντίσει για την ιατρική παρακολούθησή τους.

Σύμφωνα με τη Funai, το αχανές δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία φιλοξενεί σήμερα τουλάχιστον 70 απομονωμένες φυλές.

Χιλιάδες ακόμα φυλές εξαφανίστηκαν από την άφιξη των Ευρωπαίων κατακτητών μέχρι σήμερα.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr