Τι κρύβει μέσα του αυτή η μακάβρια κατασκευή; Στο κέντρο περιέχει παράλυτες αράχνες με τις οποίες θα τραφούν τα νεογέννητα. Στα εξωτερικά διαμερίσματα, σωροί από νεκρά μυρμήγκια προειδοποιούν τους επίδοξους εισβολείς.

Μοιάζει με θρίλερ η ζωή της «σφήκας του οστεοφυλάκιου» ή Deuteragenia ossarium, ενός νέου είδος που ανακαλύφθηκε στη νοτιοανατολική Κίνα. Ο εξωτερικός θάλαμος της φωλιάς της θυμίζει νεκροταφείο μυρμηγκιών.

Το περίεργο είναι ότι η σφήκα δεν κυνηγά τα μυρμήγκια για τροφή, αναφέρουν οι γερμανοί ερευνητές που την ανακάλυψαν στην ανοιχτή επιθεώρηση PLoS ΟΝΕ. Αντίθετα, διακινδυνεύει τη ζωή της για να σκοτώσει μεγαλόσωμα μυρμήγκια με δηλητηριώδες τσίμπημα.

Όπως φαίνεται η Deuteragenia ossarium ακολουθεί την τακτική των Αζτέκων και άλλων μεσοαμερικανικών πολιτισμών, οι οποίοι σχημάτιζαν σωρούς από τα κεφάλια των θυμάτων τους για να εμπνεύσουν το φόβο του θανάτου.

Η φωλιά της σφήκας «ίσως κάνει κάτι παρόμοιο, δεν βασίζεται όμως στην όραση αλλά στην οσμή. Ο θάλαμος με τα μυρμήγκια ίσως δίνει στη φωλιά της σφήκας τη μυρωδιά μιας αποικίας άγριων μυρμηγκιών» εξηγεί στο Reuters ο Μάικλ Στάαμπ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, πρώτο συγγραφέας της δημοσίευσης.

Οι ενήλικες σφήκες Deuteragenia ossarium, με μήκος περίπου ένα εκατοστό. τρέφονται μόνο με γύρη και νέκταρ. Όταν όμως ετοιμάζονται να γεννήσουν, τα θηλυκά κυνηγούν αράχνες, τις οποίες παραλύουν με το δηλητήριό τους και τις σέρνουν μέχρι τη φωλιά.

Η φωλιά χτίζεται μέσα σε φυσικές κοιλότητες και αποτελείται από μια σειρά κεντρικών θαλάμων, καθένας από τους οποίους περιέχει ένα αβγό και μια παράλυτη αράχνη, η οποία θα γίνει έτσι τροφή της προνύμφης. Τα μυρμήγκια βρίσκονται στον εξώτερο θάλαμο που σφραγίζει το άνοιγμα της φωλιάς

Όπως επισημαίνει ο Στάαμπ, «δεν γνωρίζουμε άλλη περίπτωση στο ζωικό βασίλειο στην οποία οι απόγονοι προστατεύονται από τα νεκρά σώματα ενός άλλου είδους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr