Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο από τη δοκιμή του «ιπτάμενου δίσκου» της NASA

Βίντεο από τη δοκιμή του «ιπτάμενου δίσκου» της NASA

Δημοσιοποιήθηκαν από τη NASA τα βίντεο από τη δοκιμή του LDSD, ενός πειραματικού σκάφους που αφέθηκε να πέσει από μεγάλο ύψος και φούσκωσε ένα μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ για να φρενάρει την κάθοδό του. Ο «ιπτάμενος» δίσκος σχεδιάστηκε για την προσεδάφιση μεγαλύτερων αποστολών στον Άρη, καθώς οι σημερινές τεχνολογίες που βασίζονται σε αλεξίπτωτα δεν μπορούν να επιβραδύνουν φορτία πάνω από ενάμισι τόνο.

Δημοσιοποιήθηκαν από τη NASA τα βίντεο από τη δοκιμή του LDSD, ενός πειραματικού σκάφους που αφέθηκε να πέσει από μεγάλο ύψος και φούσκωσε ένα μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ για να φρενάρει την κάθοδό του.

Ο «ιπτάμενος» δίσκος σχεδιάστηκε για την προσεδάφιση μεγαλύτερων αποστολών στον Άρη, καθώς οι σημερινές τεχνολογίες που βασίζονται σε αλεξίπτωτα δεν μπορούν να επιβραδύνουν φορτία πάνω από ενάμισι τόνο.

Το LDSD υπόσχεται να αυξήσει το βάρος στους τρεις τόνους αξιοποιώντας δύο νέα συστήματα: ένα γιγάντιο μπαλόνι που περιβάλλει το δίσκο του σκάφους και φουσκώνει απότομα σε μεγάλο ύψος για να αυξήσει την επιφάνεια και την αεροδυναμική αντίσταση του σκάφους· και ένα αλεξίπτωτο που μπορεί να αναπτυχθεί όσο το σκάφος κινείται ακόμα με υπερηχητικές ταχύτητες.



Ο «ιπτάμενος δίσκος» μεταφέρθηκε σε ύψος 120.000 ποδών με ένα γιγάντιο αερόστατο ήλιου

Η δοκιμή της Κυριακής ξεκίνησε από βάση του αμερικανικού ναυτικού στο Καουάι της Χαβάης το πρωί τοπική ώρα. Το LDSD, ένας δίσκος διαμέτρου έξι μέτρων, μεταφέρθηκε σε ύψος 120.000 ποδών (36,5 χιλιόμετρα) κρεμασμένο από ένα αερόστατο ήλιου, αρκετά μεγάλο για να τυλίξει ολόκληρο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Έπειτα από την άνοδο, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, το LDSD απελευθερώθηκε και αφέθηκε να πέσει ελεύθερα για ενάμισι δευτερόλεπτο. Τέσσερις μικροί πυραυλοκινητήρες πυροδοτήθηκαν για να αναγκάσουν το δίσκο να περιστραφεί και να σταθεροποιηθεί γυροσκοπικά. Μισό δευτερόλεπτο αργότερα, ο κύριος πυραυλοκινητήρας πυροδοτήθηκε για να μεταφέρει το όχημα στο όριο της στρατόσφαιρας, σε ύψος 180.000 ποδών (54 χιλιόμετρα) εκεί όπου η πυκνότητα του αέρα είναι συγκρίσιμη με την πυκνότητα της αρειανής ατμόσφαιρας σε μικρότερα υψόμετρα.



Ο κινητήρας πυροδοτείται και το LDSD επιταχύνει απότομα

Σε ελεύθερη πτώση, ο δίσκος επιτάχυνε μέχρι τα Mach 3,8, οπότε ενεργοποιήθηκε το πρώτο από τα δύο συστήματα επιβράδυνσης, το μπαλόνι σε σχήμα ντόνατ. Με το μέγεθός του να έχει αυξηθεί δραστικά, ο δίσκος επιβραδύνθηκε γρήγορα στα Mach 2,5.

Σε αυτή τη φάση ενεργοποιήθηκε και το δεύτερο σύστημα, το μεγαλύτερο υπερηχητικό αλεξίπτωτο που έχει δοκιμαστεί ποτέ, διαμέτρου 33,5 μέτρων.



Η ανάπτυξη του αλεξίπτωτου

Περίπου 45 λεπτά αργότερα, ο δίσκος έπεσε ελεγχόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό και ανακτήθηκε από πλοίο, όπως συνέβη και με το αερόστατο.

Η NASA προγραμματίζει μια ακόμα δοκιμή της τεχνολογίας το 2015 με την προοπτική να την αξιοποιήσει σε αποστολές στον Άρη από το 2020.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024