Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τον «έξυπνο» θερμοστάτη, η Google επενδύει στις «έξυπνες» κάμερες ασφαλείας

Μετά τον «έξυπνο» θερμοστάτη, η Google επενδύει στις «έξυπνες» κάμερες ασφαλείας

Στα χέρια της Google περνάει μέσω της Nest η Dropcam, μια εταιρεία που έχει αναπτύξει κάμερες ασφάλειας που μεταδίδουν ασταμάτητα εικόνα και ήχο από τον χώρο υπό παρακολούθηση, με δυνατότητα καταγραφής βίντεο μιας εβδομάδας στο cloud με συνδρομή 100 περίπου δολάρια το χρόνο. To τίμημα που θα καταβάλλει η εταιρεία οικιακού αυτοματισμού που εξαγόρασε πρόσφατα η Google αντί 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι 555 εκατομμύρια δολάρια.

Στα χέρια της Google μέσω της Nest περνάει η Dropcam, μια εταιρεία που έχει αναπτύξει κάμερες ασφάλειας Wi-Fi που μεταδίδουν ασταμάτητα κρυπτογραφημένη εικόνα και ήχο (στην περίπτωση του ήχου, αμφίδρομα) από τον χώρο υπό παρακολούθηση, με δυνατότητα καταγραφής βίντεο μιας εβδομάδας ή ενός μήνα στο cloud με συνδρομή 100/300 περίπου δολάρια το χρόνο. To τίμημα που θα καταβάλλει η εταιρεία οικιακού αυτοματισμού που εξαγόρασε πρόσφατα η Google για 3,2 δισ. δολάρια, είναι 555 εκατομμύρια δολάρια.

  • Η Dropcam επιτρέπει ακόμα και την δημόσια ζωντανή δημόσια μετάδοση από το σπίτι.

Η εικόνα από τις κάμερες της Dropcam μεταδίδεται με τεχνολογία ροής με κρυπτογράφηση στο cloud (δηλαδή στους διακομιστές της εταιρείας) και απο εκεί μεταφέρεται με ασφάλεια στις συσκευές του χρήστη (streaming). Εάν ο χρήστης το επιλέξει, μπορεί να γίνει αποθήκευση του βίντεο στο cloud ανά 7 ή και 30 ημέρες.

  • H Dropcam Pro κοστίζει περίπου 200 δολάρια

Πρόσφατα, η εταιρεία προσέθεσε στην γκάμα της τα λεγόμενα Dropcam Tabs που συμπληρώνουν την Dropcam Pro με την οποία επικοινωνούν μέσω Bluetooth Low Energy. Με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης επιχειρούν να καλύψουν το κενό που δεν μπορεί να καλύψει μια κάμερα: τοποθετούνται σε συρτάρια, πόρτες και παράθυρα και όταν ανοίξουν, το σύστημα στέλνει ειδοποιήσεις στο κινητό του χρήστη.

  • Τα Dropcam Tabs κοστίζουν περίπου 30 δολάρια

H Dropcam Pro καταγράφει εικόνα 130 μοιρών και επιτρέπει την εστίαση με 8x zoom σε υψηλή ευκρίνεια. Ένα χαρακτηριστικό που αναμενόταν να προστεθεί, τουλάχιστον πριν την εξαγορά, ήταν η δυνατότητα διάκρισης ανάμεσα σε ανθρώπους και αντικείμενα, έτσι ώστε να επιτρέψει στην Dropcam να στείλει σαφές μήνυμα για την παρουσία ανθρώπου στην σκηνή που παρακολουθείται στον ιδιοκτήτη της.

H Google έχει ήδη επενδύσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο «έξυπνο σπίτι» με την εξαγορά της Nest, μιας εταιρείας που έχει αναπτύξει έξυπνους αισθητήρες για το σπίτι: έναν αυτοπρογραμματιζόμενο θερμοστάτη που επιχειρεί να συνδράμει στην μείωση του λογαριασμού ρεύματος και ένα έξυπνο σύστημα πυρανίχνευσης που απενεργοποιείται με ένα νεύμα, «λέει» σε ποιο δωμάτιο υπάρχει καπνός, μονοξείδιο του άνθρακα, ζέστη και κίνηση και μπορεί να ελεγχθεί από απόσταση.

Nest και Dropcam είναι «αδελφές ψυχές», γράφουν στο blog τους οι συνιδρυτές της Dropcam Greg Duffy και Aamir Virani. Αμφότερες γεννήθηκαν «από την απογοήτευση που νιώθαμε από την παρωχημένη τεχνολογία και τα πολύπλοκα, ακριβά προϊόντα», «ταιριάζουμε» και μαζί θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, γράφει ο Greg Duffy.

To σύστημα ασφάλειας της Dropcam χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των παιδιών και κατοικιδίων από απόσταση, καθώς και για να συλληφθούν ανυποψίαστοι κλέφτες αξιοποιώντας το υλικό που, στην περίπτωση των συνδρομητών της υπηρεσίας στο cloud, καταγράφεται.

Στην Dropcam επένδυσαν από το 2009 οι Accel Partners, Menlo Ventures, Mitch Kapor, David Cowan, Aydin Senkut, Ben Narasin, Institutional Venture Partners και Kleiner Perkins Caufield Byers.

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr:

  • Όλοι οι διακόπτες του σπιτιού στο iPhone, με το Homekit του Apple iOS 8 Καθώς πηγαίνετε για ύπνο, το τηλέφωνό σας, μεταξύ άλλων, θα χαμηλώνει τα φώτα, θα κλειδώνει τις πόρτες και θα ρυθμίζει τον θερμοστάτη. Η Apple επιχειρεί να αποτελέσει τον κόμβο που θα ενώσει όλα τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού, δεδομένου ότι οι σημερινές έξυπνες οικιακές συσκευές που προέρχονται από διαφορετικούς κατασκευαστές δεν έχουν ποτέ «μιλήσει» μεταξύ τους, ούτε μπορούν να ελεγχθούν από την ίδια εφαρμογή. Η Apple υπόσχεται ακόμα και έλεγχο με ψηφιακή βοηθό, την Siri.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024