«Οι πλέον ενεργειακά αποδοτικοί επεξεργαστές Core στα χρονικά της Intel» θα βρεθούν το 2014 στην καρδιά μιας νέας κατηγορίας φορητών υπολογιστών-τάμπλετ 2 σε 1 με Intel Inside.

Οι Intel Core M που κατασκευάζονται στην κλίμακα ολοκλήρωσης 14 νανομέτρων -ένα ακόμα επίτευγμα που επιβεβαιώνει τον νόμο του Moore- αναμένεται να πάρουν θέση εκκίνησης το δεύτερο μισό του 2014.

Έτσι, θα δούμε γνωστές φίρμες και συναρμολογητές να παρουσιάζουν αθόρυβα (χωρίς ανεμιστήρα) εξαιρετικά λεπτά και ελαφριά λάπτοπ που μπορούν να επιτύχουν ανώτερες επιδόσεις πάνω σε ειδική βάση με πληκτρολόγιο που αποσπάται και τα μεταμορφώνει σε tablet.

Η πρόεδρος της Intel Corporation Renée James αποκάλυψε στην έκθεση Computex που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Ταϊβάν την πρώτη σχεδίαση αναφοράς ενός τέτοιου φορητού υπολογιστή χωρίς ανεμιστήρα, βασισμένου σε τεχνολογία 14nm της Intel.

  • Η σχεδίαση 2-σε-1 περιλαμβάνει  οθόνη 12,5 ιντσών, με πάχος 7,2 χιλιοστά όταν το πληκτρολόγιο έχει αποσπαστεί και ζυγίζει 670 γραμμάρια. Περιλαμβάνει ένα  media dock που προσφέρει πρόσθετη απαγωγή θερμότητας για την λειτουργία σε κατάσταση «επίτευξης ανώτερων επιδόσεων».

Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός βασίζεται στους πρώτους επεξεργαστές επόμενης γενιάς Broadwell 14nm της Intel, που είναι ειδικά κατασκευασμένοι για συσκευές 2 σε 1 και θα διατίθενται στην αγορά αργότερα εντός του 2014.

Με την επωνυμία Intel Core M, θα αποτελούν τους πλέον ενεργειακά αποδοτικούς επεξεργαστές Intel Core στην ιστορία της εταιρείας (SPEC CPU2006, επιδόσεις, core power σε σχέση με προγενέστερους Intel Core)

Χωρίς ανεμιστήρα θα λειτουργεί η πλειονότητα των σχεδιάσεων που βασίζονται σε αυτό το νέο τσιπ και θα συνδυάζουν «τα χαρακτηριστικά ενός tablet ασύλληπτης ταχύτητας και ενός υπέρλεπτου φορητού υπολογιστή», σημειώνει η εταιρεία.

Ο επεξεργαστής Intel Core M αποτελεί το πρώτο προϊόν τεχνολογίας 14 νανομέτρων που θα κυκλοφορήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Σχεδιάστηκε ειδικά για τα λεγόμενα detachable 2-in-1s, δηλαδή φορητούς υπολογιστές από τους οποίους αποσπάται το πληκτρολόγιο ώστε να χρησιμοποιούνται και ως tablet.

To πρότυπο που έδειξε η Intel στην Computex με την κωδική επωνυμία «Llama Mountain». Χωρίς το πληκτρολόγιο έχει πάχος μόλις 7,2mm, δεν έχει ανεμιστήρα και ζυγίζει 670 γραμμάρια. Έχει οθόνη QHD 12,5 ιντσών (2560×1440) που κατασκευάστηκε από την SHARP, και αποσπώμενο λεπτό keyboard και media dock που του παρέχει την απαιτούμενη ψύξη για να επιτύχει υψηλότερες επιδόσεις για πιο απαιτητικές εργασίες. Αυτή η δυνατότητα αύξησης των επιδόσεων του συστήματος θεωρείται ως σημαντικό πλεονέκτημα των Intel Core. Το αντίστοιχο σύστημα 10 ιντσών του Llama Mountain ζυγίζει 550 γραμμάρια και έχει πάχος 6,8mm.

Πάντως, η Intel εκτιμά διά στόματος Kirk Skaugen, του προσώπου που ηγείται του τμήματος PC Client Group ότι, οι διαθέσιμες επιλογές για συστήματα δύο σε ένα θα συνεχιστεί, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες τιμών και μεγεθών και μάλιστα από πλήθος κατασκευαστών.

Σε σχέση με το 2013, φέτος η διαθεσιμότητα 2-σε-1 θα τριπλασιαστεί. Τα μισά από τα συστήματα αυτά θα διατίθενται σε τιμές κάτω των 700 δολαρίων, είπε στην Computex o Skaugen. Σήμερα, υπάρχουν 60 διαφορετικά συστήματα 2 σε 1, που θα πολλαπλασιαστούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με νέες συσκευές την εορταστική περίοδο, σημείωσε.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr