Είναι λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα, κι όμως λειτουργεί άψογα ως τρυπάνι: Μια εξωτική σφήκα της Ασίας χρησιμοποιεί ένα σουβλερό εξάρτημα, ενισχυμένο με δόντια από μέταλλο, για να ανοίγει τρύπες και να γεννά τα αβγά της σε σκληρά, ανώριμα σύκα.

Η παρασιτική σφήκα Apocryta westwoodi τρυπά τους καρπούς μιας ασιατικής συκιάς και αναζητά τις προνύμφες εντόμων που αναπτύσσονται ήδη στο εσωτερικό τους. Εφόσον βεβαιωθεί ότι το σύκο φέρει τη χημική υπογραφή των θυμάτων του, το έντομο γεννά μέσα του τα αβγά του για να εξασφαλίσει αρκετή ζουμερή τροφή για τις δικές της προνύμφες.

Εντυπωσιασμένοι από τη διατρητική ικανότητα του εξαρτήματος, το οποίο προεξέχει από την ουρά, οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστήμης στο Μπάνγκαλορ βιντεοσκόπησαν τη σφήκα εν δράσει και εξέτασαν το εξάρτημα με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Η μελέτη έδειξε ότι το τρυπάνι, το οποίο ονομάζεται επισήμως ωοθέτης επειδή χρησιμεύει στην απόθεση των αβγών, έχει την εμφάνιση πραγματικού δράπανου. Στην άκρη του μάλιστα φέρει δόντια εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο, τα οποία είναι πιο σκληρά από την κόλλα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να συνδέουν γέφυρες στα δόντια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Experimental Biology.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr