Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανοί ερευνητές: Η Wikipedia δεν είναι γιατρός

Αμερικανοί ερευνητές: Η Wikipedia δεν είναι γιατρός

«Πολλά λάθη» και μη επικαιροποιημένα στοιχεία σε δημοσιευμένα ιατρικά κείμενα της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες.

«Πολλά λάθη» και μη επικαιροποιημένα στοιχεία σε δημοσιευμένα ιατρικά κείμενα της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρουν, οι χρήστες του Διαδικτύου καλά θα κάνουν να εμπιστεύονται τον γιατρό τους και όχι τις πληροφορίες αγνώστου προελεύσεως που βρίσκουν μέσα από online αναζητήσεις.

Προβληματισμός «ανοιχτής πρόσβασης»

Η Wikipedia αποτελεί ένα παγκόσμιο εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα ανοιχτής πρόσβασης, το οποίο επιτρέπει τη σύνταξη και ανάρτηση ενός κειμένου από τον οποιονδήποτε. Φιλοξενεί περίπου 30 εκ. άρθρα σε 285 γλώσσες. Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που σε ρόλο εθελοντών, «σαρώνουν» τα αναρτημένα άρθρα για τον εντοπισμό ανακριβειών.

Η δυνατότητα της ελεύθερης σύνταξης των αναρτημένων άρθρων από τον οποιονδήποτε έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα καθώς η δημοφιλής ιστοσελίδα έρχεται στην έκτη θέση σε επισκεψιμότητα σε παγκόσμια κατάταξη. Πρόκειται μάλιστα για ένα «εργαλείο» το οποίο συχνά συμβουλεύονται και οι ίδιοι οι γιατροί, σε ποσοστό που αγγίζει το 70%.

«Ξεσκονίζοντας» το διαδικτυακό περιεχόμενο

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Osteopathic Association», οι 10 αμερικανοί επιστήμονες ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» άρθρα γύρω από τις 10 πιο συχνές παθήσεις στις ΗΠΑ, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος στη μέση και το άσθμα.

Στις 25 Απριλίου του 2012 οι ερευνητές τύπωσαν τα διαδικτυακά άρθρα που επρόκειτο να μελετήσουν. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι περίπου το 90% των αναρτήσεων περιείχε αντικρουόμενα στοιχεία, σε σχέση με τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που είχαν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά έντυπα.

«Ενώ η Wikipedia αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο έρευνας, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιούν ως κύρια πηγή ενημέρωσης γύρω από την κατάστασή τους, καθώς τα συγκεκριμένα διαδικτυακά άρθρα δεν λαμβάνουν την έγκριση κάποιας επιστημονικής επιτροπής, αντίστοιχης των ιατρικών επιθεωρήσεων» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ρόμπερτ Χέιστι, από τη Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής Wallace του Πανεπιστημίου Κάμπελ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της Wikipedia υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκε ένα πολύ μικρό δείγμα άρθρων, γεγονός που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα των ειδικών δεν είναι αντιπροσωπευτικά του συνολικού υλικού που φιλοξενεί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024