Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιξε στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα βρώσιμων εντόμων

Ανοιξε στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα βρώσιμων εντόμων

Είναι φιλικό για το περιβάλλον, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό. Ακόμα και η γεύση του, λένε, είναι ικανοποιητική. Είναι το αλεύρι από γρύλους που παράγεται στο πρώτο αμερικανικό εκτροφείο εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Είναι φιλικό για το περιβάλλον, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό. Ακόμα και η γεύση του, λένε, είναι ικανοποιητική. Είναι το αλεύρι από γρύλους που παράγεται στο πρώτο αμερικανικό εκτροφείο εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η πρώτη μονάδα της εταιρείας Big Cricket Farm, μια ανακαινισμένη αποθήκη, ξεκίνησε να λειτουργεί στο Γιάνγκσταουν του Οχάιο με την προοπτική να παράγει τελικά 700 κιλά «εντομάλευρου» το μήνα.

Δεν είναι το πρώτο εκτροφείο που παράγει έντομα, είναι όμως το πρώτο του οποίου η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.

Για τα γούστα του Δυτικού ουρανίσκου, τα έντομα μπορεί φαίνονται απωθητικά. Κι όμως, πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε τα έντομα ως φαγητό του μέλλοντος.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα έντομα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα στην παραγωγή θρεπτικών πρωτεϊνών: Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτούνται 10 κιλά τροφής, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού γρύλων χρειάζονται μόνο 1,7 κιλά. Επιπλέον, η εκτροφή εντόμων απελευθερώνει 99% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά μονάδα βάρους του τελικού προϊόντος.

Οι υπεύθυνοι του Big Cricket Farm ελπίζουν ότι τώρα να υπερπηδήσουν το πρόβλημα της αηδίας των καταναλωτών με τρόφιμα που δεν έχουν πόδια και κεραίες. Η ιδέα είναι ότι οι αλεσμένοι γρύλοι, που αποτελούνται κατά 70% από πρωτεΐνη, θα χρησιμοποιούνται ως συστατικά για κουλουράκια και άλλα σνακ με παραδοσιακή γεύση και αυξημένη θρεπτικότητα.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, το οποίο δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Περισσότερα πόδια, περισσότερη γεύση», τα κρακεράκια με γρύλους έχουν αποδεκτή γεύση.

Δεδομένου ότι το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας δεν έχει καταλήξει σε κανόνες για την εκτροφή βρώσιμων εντόμων, οι υπεύθυνοι της μονάδας έχουν λόγο να ανησυχούν για προβλήματα που θα κατέστρεφαν για πάντα τη φήμη τους, όπως για παράδειγμα κρούσματα δηλητηρίασης από μολυσμένα έντομα. Για το λόγο αυτό ταΐζουν τους γρύλους τους με βιολογική τροφή για κοτόπουλα, αν και αργότερα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν υπολείμματα τροφίμων που προορίζονται για τα σκουπίδια.

Αργότερα, μάλιστα, το εκτροφείο θα μπορούσε να παράγει ιδιαίτερες ποικιλίες γρύλων, ταΐζοντάς τους με συγκεκριμένα τροφές πριν τη θανάτωσή τους.

Τα έντομα προσφέρουν έτσι περισσότερη βιταμίνη C ή αποκτούν γεύση μήλου ή μελιού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024