Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Μεγάλα Ψέματα του SnapChat

Τα Μεγάλα Ψέματα του SnapChat

Οι μυστικές φωτογραφήσεις σας που είχατε επιλέξει να διαγραφούν σε 1 έως το πολύ 10 δευτερόλεπτα  μετά την προβολή τους από τον αποδέκτη τους μπορούσαν πανεύκολα να σωθούν. Οι πληροφορίες για την θέση όπου βρίσκεστε συλλέγονταν από την εταιρεία, όλα τα στοιχεία των φίλων σας υποκλέπτονταν από το τηλεφωνικό σας ευρετήριο και εύκολα μπορούσε κανείς να στήσει λογαριασμό στην υπηρεσία με το δικό σας αριθμό τηλεφώνου.

Οι μυστικές φωτογραφήσεις που είχατε επιλέξει να διαγραφούν για πάντα σε 1 έως το πολύ 10 δευτερόλεπτα μετά την προβολή τους στο smartphone του αποδέκτη τους μπορούσαν πανεύκολα να σωθούν για πάντα. Οι πληροφορίες για την θέση όπου βρίσκεστε όταν κάνατε Snapchat συλλέγονταν από την εταιρεία, όλα τα στοιχεία των φίλων σας υποκλέπτονταν από το τηλεφωνικό ευρετήριο στο iPhone σας και εύκολα μπορούσε κανείς να στήσει λογαριασμό στην υπηρεσία με το δικό σας αριθμό τηλεφώνου για να λαμβάνει snap «για τα μάτια σας μόνο».

Αυτές είναι οι διαπιστώσεις για την λειτουργία του Snapchat που έκανε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, FTC, αρμόδια για θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εταιρεία εξαπατούσε τους καταναλωτές όταν ισχυριζόταν πως τα μηνύματα που στέλνουν μέσω της υπηρεσίας Snapchat εξαφανίζονται για πάντα αφού προβληθούν στο τηλέφωνο του παραλήπτη-χρήστη επίσης της υπηρεσίας ό,σο ορίσει ο αποστολέας.

Το κεντρικό μήνυμα για την προώθηση του Snapchat είναι η εφήμερη φύση των μηνυμάτων που στέλνουν τα μέλη της υπηρεσίας: φωτογραφίες ή βίντεο γνωστά ως snaps. H Επιτροπή έλαβε γνώση των «απλών και διαδεδομένων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μεθόδων με τις οποίες μπορούσε κανείς να αποθηκεύσει τα εφήμερα δήθεν αυτά μηνύματα: με την χρήση app τρίτων για την λήψη και αποθήκευση screenshot. Παρά τις επισημάνσεις ενός ειδικού σε θέματα ασφάλειας, λέει η FTC, η Snapchat συνέχισε να ισχυρίζεται ότι ο αποστολέας ελέγχει την διάρκεια προβολής κάθε snap.

Χαμένα βίντεο στον Explorer: Σε ότι αφορά στα βίντεο, η Επιτροπή αποκαλύπτει πως το app αποθήκευε τα βίντεο χωρίς κρυπτογράφηση σε μια φυσική θέση προσβάσιμη στον κατάλογο αρχείων του τηλεφώνου με την σύνδεση του τηλεφώνου σε υπολογιστή.

Με screenshot όλα σώζονται: Επιπλέον, η Snapchat είχε απαντήσει στα καυστικά σχόλια περί λήψης screenshot λέγοντας πως μπορεί να ειδοποιεί τον αποστολέα ότι έχει γίνει λήψη «οθονιάς». Εντούτοις, η Επιτροπή απαντά πως iPhone και iPad με προγενέστερη έκδοση του iOS από την έκδοση 7 μπορούν να παρακάμψουν «με απλό τρόπο» την καταγραφή της λήψης screenshot και έτσι το app δεν θα ειδοποιήσει τον αποστολέα.

Το Snapchat ήξερε που βρίσκεστε: Ψέμα αποδείχτηκε επίσης η δήλωση της Snapchat περί συλλογής προσωπικών δεδομένων: η εταιρεία συλλέγει στοιχεία γεωγραφικής θέσης από τους χρήστες της εφαρμογής για Android, παρά τη δήλωση περί του αντιθέτου στην πολιτική απορρήτου.

To Snapchat υπέκλεπτε Βιβλία Επαφών από μέλη-χρήστες iPhone: Μια ακόμα ψευδή δήλωση εντόπισε η FTC που αφορά και πάλι τους χρήστες iOS: η εφαρμογή συγκέντρωνε στοιχεία από το βιβλίο επαφών των μελών της χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώνει για αυτό και χωρίς την συναίνεσή τους. Σύμφωνα με την πολιτική της Snapchat, κάθε νέο μέλος καλείται να εγγραφεί και επιτρέπει στο app να συλλέξει την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το Facebook ID του νέου χρήστη με σκοπό να εντοπίσει «φίλους». Όμως, κατά την εισαγωγή του αριθμού τηλεφώνου από τους χρήστες συσκευών με iOS (Apple), η εφαρμογή μετέφερε ονόματα και αριθμούς τηλεφώνων από όλες τις επαφές τους από το ευρετήριό τους. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε έως ότου η Apple άλλαξε το λειτουργικό της σύστημα (iOS 6) ώστε να ενημερώνει τους χρήστες για αυτή την συλλογή στοιχείων. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως 4,6 ονόματα χρηστών και αριθμοί τηλεφώνου είχαν διαρρεύσει, γεγονός που αποδόθηκε στην ελλιπή ασφάλεια της λειτουργίας Find Friends του Snapchat.

Στείλτε μου τα μυστικά του άλλου: Τέλος, η FTC αποκαλύπτει πως δεν τήρησε την υπόσχεσή της να καταστήσει ασφαλή την λειτουργία Find Friends. Η Επιτροπή καταγράφει μαρτυρίες χρηστών που δήλωσαν ότι θεωρούσαν εσφαλμένα ότι έστελναν φωτογραφίες, βίντεο και άλλα μηνύματα σε φίλους τους όταν διαπίστωσαν ότι οι κάτοχοι του αριθμού τηλεφώνου δεν ήταν αυτοί που νόμιζαν, αλλά τρίτοι παντελώς άγνωστοι που είχαν εγγραφεί με δόλο χρησιμοποιώντας ξένο αριθμό τηλεφώνου. Κι αυτό καθώς, σημειώνει η Επιτροπή, το Snapchat δεν έχει υλοποιήσει μια μέθοδο ταυτοποίησης του αριθμού τηλεφώνου με το πραγματικό κάτοχό του.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η Snapchat συνάπτει έναν διακανονισμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ισχύει διεθνώς καθώς εντάσσεται στις ενέργειες των μελών του διακρατικού Διεθνούς Δικτύου Αστυνόμευσης για το Ιδιωτικό Απόρρητο. Αυτή η συμφωνία θα τεθεί μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση έως τις 9 Ιουνίου 2014 πριν επιβληθεί στην εταιρεία επιτήρηση από ανεξάρτητο τρίτο παρατηρητή για 20 χρόνια.

H Snapchat σε σχετική ανάρτηση στο blog της παραδέχεται ότι έμαθε από τα λάθη της και δηλώνει πως έχει αλλάξει στους Όρους ό,τι υπόσχεται για την λειτουργία της υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα ότι ήδη ο αποστολέας ενημερώνεται για την λήψη απαγορευμένων screenshot «όποτε αυτό είναι εφικτό», ότι θεωρείται αυτονόητη η απρόσκοπτη πρόσβαση της υπηρεσίας στο ευρετήριο επαφών και το ανέβασμα των στοιχείων για να βρει φίλους όταν ο χρήστης επιλέγει να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Find Friends κ.ο.κ…

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024