Δορυφόρος της NASA που κρατά τα μάτια μόνιμα στραμμένα στον Ήλιο κατέγραψε μια ασυνήθιστη, γιγάντια «τρύπα» στα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του άστρου.

Η τετράγωνη «στεμματική τρύπα» (στέμμα ονομάζεται τo εξωτερικό στρώμα της ηλιακής ατμόσφαιρας) αντιστοιχεί σε μια μεγάλη περιοχή του Ήλιου από την οποία πηγάζει ένα ρεύμα σωματιδίων εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ηλιακού ανέμου, η περιοχή φαίνεται σκούρα στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος στο οποίο καταγράφηκαν οι εικόνες, καθώς περιέχει λιγότερο υλικό που εκπέμπει υπεριώδες φως. Με άλλα λόγια, η περιοχή φαίνεται σκοτεινή λόγω της χαμηλής πυκνότητάς της.

Το φαινόμενο που κατέγραψε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA οφείλεται σε διαταραχές των γραμμών του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Μέσα στην τρύπα, επισημαίνει η NASA σε ανακοίνωσή της, μπορεί κανείς να διακρίνει φωτεινά στίγματα, τα οποία αντιστοιχούν στα σημεία όπου οι γραμμές του μαγνητικού σημείου συναντούν την επιφάνεια.

«Επειδή η τρύπα βρίσκεται τόσο νότια στην επιφάνεια του Ήλιου, η πιθανότητα να επηρεάσει τη Γη το ρεύμα του ηλιακού ανέμου είναι μικρή» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του SDO.

Τους επόμενους μήνες η ηλιακή δραστηριότητα αναμένεται να εξασθενίσει, καθώς τους τελευταίους μήνες του 2013 το μητρικό μας άστρο πέρασε το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα του 11ετούς κύκλου ηλιακής δραστηριότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr