Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο φυτό με «πολυμορφικό» καμουφλάζ

Το πρώτο φυτό με «πολυμορφικό» καμουφλάζ

Υπάρχουν αρκετά είδη φυτών που καμουφλάρονται, κανένα όμως δεν πλησιάζει το ρεπερτόριο ενός αναρριχητικού φυτό της Χιλής, το οποίο μπορεί να αλλάζει το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των φύλλων του ανάλογα με το δέντρο πάνω στο οποίο σκαρφαλώνει. Το φαινόμενο ονομάζεται «μιμητικός πολυμορφισμός»

Υπάρχουν αρκετά είδη φυτών που καμουφλάρονται, κανένα όμως δεν πλησιάζει το ρεπερτόριο ενός αναρριχητικού φυτό της Χιλής, το οποίο μπορεί να αλλάζει το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των φύλλων του ανάλογα με το δέντρο πάνω στο οποίο σκαρφαλώνει.

Το καμουφλάζ είναι μια ικανότητα που απαντάται συχνότερα στα ζώα -από τους χαμαιλέοντες μέχρι τις σουπιές, πολλά είδη αλλάζουν δραματικά εμφάνιση για να ταιριάζουν στο περιβάλλον.

Στο φυτικό βασίλειο υπάρχουν σχετικά λίγα παραδείγματα ειδών που μιμούνται άλλα είδη: το αγριόχορτο Lamium albium έχει εξελιχθεί να μοιάζει με τις δηλητηριώδεις τσουκνίδες, αποθαρρύνοντας έτσι τα φυτοφάγα ζώα. Στην Αυστραλία, ορισμένα επίφυτα του γένους Viscus (στο οποίο ανήκει και ο ευρωπαϊκός ιξός ή γκι) αντιγράφουν την εμφάνιση του φυτού πάνω στα οποία φυτρώνουν.

Το αναρριχητικό φυτό Boquila trifoliolata είναι το πρώτο γνωστό είδος που μπορεί να μεταμορφώνεται σε πολλά διαφορετικά φυτά, αναφέρουν χιλιανοί ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση Current Biology.

Το B.trifoliolata είναι το μόνο φυτό που παρουσιάζει «μιμητικό πολυμορφισμό», καθώς μπορεί να αλλάζει το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα και τον προσανατολισμό των φύλλων του, ακόμα και τις νευρώσεις των φύλλων, ανάλογα με το φυτό πάνω στο οποίο μεγαλώνει.

Μάλιστα αν ο αναρριχητικός μίμος τύχει να εξαπλωθεί από ένα δέντρο σε ένα άλλο αλλάζει και πάλι τα φύλλα του, ακόμα κι αν ο δεύτερος ξενιστής έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση από τον πρώτο.

Ο πολυμορφισμός αυτού του παράξενου φυτού πράγματι ξεγελάει τα φυτοφάγα ζώα και λειτουργεί ως αποτελεσματική άμυνα: οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ζημιές από τα φυτοφάγα ζώα ήταν πολύ μικρότερες στα φύλλα του B.trifoliolata που μεγάλωναν μέσα σε φυλλωσιές άλλων δέντρων από ο,τι παρά στα φύλλα που αναπτύσσονταν ελεύθερα στο έδαφος ή πάνω σε γυμνούς κορμούς.

Παραμένει βέβαια άγνωστο πώς το πολυμορφικό φυτό αντιλαμβάνεται την ταυτότητα του ξενιστή του για να μεταμορφωθεί. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι βλαστοί του αναγνωρίζουν χημικές ουσίες που εκκρίνουν τα δέντρα ή τα μικρόβια που αναπτύσσονται στα δέντρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024