Τα αντικαταθλιπτικά που αποβάλλονται με τα ούρα, ή απλώς πετάγονται κατευθείαν στην τουαλέτα, δεν εξουδετερώνονται από τα συστήματα βιολογικού καθαρισμού και επηρεάζουν υδρόβιους οργανισμούς όπως τα μαλάκια και τα αμφίποδα, προειδοποιεί μία ακόμα μελέτη.

«Παρόλο που οι συγκεντρώσεις [των φαρμάκων] στα ποτάμια και τις εκβολές είναι πολύ μικρές, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και αυτές οι απειροελάχιστες ποσότητες μπορούν να επιφέρουν δραματικές αλλαγές στη βιολογία των οργανισμών με τους οποίους έρχονται σε επαφή» λέει ο Άλεξ Φορντ, υδροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στη Βρετανία και επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Aquatic Toxicology, εστιάζεται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.

Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια ουσία παίζει ρόλο στη βιολογία πολλών οργανισμών: «Σε πολλά ασπόνδυλα η σεροτονίνη ελέγχει τη σύνθεση ορισμένων χρωστικών, αναγκάζοντας το ζώο να αλλάξει χρώμα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν τις αλλαγές χρώματος στις σουπιές. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αύξηση του οργανισμού, τη διατροφή και το μεταβολισμό» εξηγεί ο Δρ Φορντ.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδεικαν ότι «θαλάσσια ασπόνδυλα όπως τα αμφίποδα γίνονται πιο δραστήρια και αυξάνουν την ταχύτητα κίνησης, ενώ τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού παρουσιάζουν αναπαραγωγικές μεταβολές και ορισμένα χάνουν την ικανότητα να συγκρατούνται πάνω σε επιφάνειες».

«Ορισμένα δίθυρα μαλάκια, όπως το μύδι-ζέβρα [Dreissena polymorpha], αναγκάζονται να απελευθερώσουν τα αβγά και το σπέρμα τους όταν εκτίθενται σε αντικαταθλιπτικά».

Η μελέτη καθιστά σαφές ότι οι υδρόβιοι οργανισμοί «μπορούν να επηρεαστούν από εξαιρετικά μικρές ποσότητες, έως και ένα νανογραμμάριο ανά λίτρο. Σαν να ρίχνει κανείς μερικούς κόκκους της ουσίας σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων» επισημαίνει ο Δρ Φορντ.

Για το καλό των ποταμών, επομένως, τα φάρμακα δεν πρέπει ποτέ να απορρίπτονται στην τουαλέτα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr