Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Πότε ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές; Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η Κυριακή 25 Μαΐου. Αυτή τη φορά, συμπίπτει με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00. Τι ακριβώς ψηφίζουμε, κόμμα ή πρόσωπα, για την Ευρωβουλή; Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, οι νέοι ευρωβουλευτές […]

Πότε ψηφίζουμε για τις ευρωεκλογές;

Η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η Κυριακή 25 Μαΐου. Αυτή τη φορά, συμπίπτει με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 07:00 και ολοκληρώνεται στις 19:00.

Τι ακριβώς ψηφίζουμε, κόμμα ή πρόσωπα, για την Ευρωβουλή;

Σύμφωνα με νέα ρύθμιση, οι νέοι ευρωβουλευτές θα αναδειχθούν με σταυρό προτίμησης από τους πολίτες κι όχι με λίστα επιλογής από τα κόμματα. Έτσι, μπορούμε να βάλουμε από έναν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους της επιλογής μας. Αν βάλουμε περισσότερους από τέσσερις σταυρούς προτίμησης, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται και προσμετράται υπέρ του κόμματος, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Βάσει των νέων διατάξεων, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 42 υποψήφιους, δηλαδή διπλάσιο αριθμό από τον αριθμό των ευρωβουλευτών που η Ελλάδα στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο, που είναι 21.

Για να αναδείξει ευρωβουλευτές ένα κόμμα, θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 3%, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι έλληνες ευρωβουλευτές θα ενταχθούν στην ευρωομάδα όπου ανήκει το κόμμα τους. Από τη δύναμη κάθε ευρωομάδας θα εξαρτηθεί η ανάδειξη προέδρου της Κομισιόν. Πρόκειται για μία από τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ΕΕ, με τις οποίες ενισχύεται ο ρόλος του ευρωβουλευτή και του Ευρωκοινοβουλίου στη λειτουργία της Ένωσης.

Για πόσα χρόνια εκλέγονται οι ευρωβουλευτές;

Οι αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγονται για περίοδο πέντε (5) ετών.

Είναι υποχρεωτικές και αυτές οι εκλογές;

Οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι υποχρεωτικές, όπως και όλων των τύπων οι εκλογές στην Ελλάδα.

Εάν δεν πάω να ψηφίσω θα έχω κυρώσεις;

Μπορεί οι διοικητικές κυρώσεις (μη έκδοση διαβατηρίου, άδειας οδήγησης και άσκησης επαγγέλματος), να μην υφίστανται πια, ωστόσο -τυπικά, τουλάχιστον- οι ποινικές δεν έχουν καταργηθεί. Έτσι, σύμφωνα με το νόμο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η ποινή φυλάκισης από ένα μήνα έως ένα χρόνο, για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους, αδικαιολόγητα. Πάντως, καμία φορά έως τώρα δεν έχει αναζητηθεί ποιος δεν ψήφισε και δεν έχει επιβληθεί η ποινή σε κάποιον.

Σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος;

Σοβαρή ασθένεια, ή απουσία στο εξωτερικό είναι οι μόνες αιτίες που προβλέπει ο νόμος -μετά και την κατάργηση της χιλιομετρικής απόστασης- για να μην ασκήσει κάποιος το εκλογικό δικαίωμά του. Όποιος δεν ασκήσει το εκλογικό δικαίωμά του οφείλει -σύμφωνα με το νόμο- να προσκομίσει, αμέσως μετά τις εκλογές, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών του δήμου στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος, σχετικό έγγραφο που θα επιβεβαιώνει τους λόγους μη άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Οι εκλογείς άνω των 70 ετών έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι.

Πώς μπορώ να μάθω σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζω και πού είναι αυτό;

Όλες οι σχετικές πληροφορίες παρέχονται από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και ειδικότερα από την ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία «Μάθε που ψηφίζεις», ή τηλεφωνικά από τον αριθμό 1500 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, ή απευθείας από τα κατά τόπους ΚΕΠ ή από τους κατά τόπους δήμους και κοινότητες.

Μόλις έκλεισα τα 18, έχω δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (γεν. 1996) και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και βέβαια δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

Είμαι ετεροδημότης. Τι ισχύει για εμένα;

Ο ετεροδημότης μπορεί να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του εφόσον έχει κάνει αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου αυτού, ή αν δεν έχει διαγραφεί από αυτούς εφόσον είναι εγγεγραμμένος από προηγούμενες εκλογές. Ο ψηφοφόρος που θα ασκήσει το δικαίωμά του στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής του, θα πρέπει να έχει μεταφέρει στον ίδιο δήμο τα εκλογικά του δικαιώματα προκειμένου να ψηφίσει και για το β’ γύρο αυτοδιοικητικών εκλογών. Εάν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει εάν θα ψηφίσει στον τόπο διαμονής για τις ευρωεκλογές ή στον δήμο όπου βρίσκονται τα εκλογικά του δικαιώματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εάν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα, πώς μπορώ να ψηφίσω;

Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χρειάζεται ένα επίσημο έγγραφο που να επιβεβαιώνει την ταυτότητα του εκλογέα. Εκτός των αστυνομικών ταυτοτήτων, αποδεκτά είναι επίσης τα διαβατήρια, το δίπλωμα οδήγησης και το βιβλιάριο υγείας δημόσιου ασφαλιστικού φορέα.

Πού ψηφίζουν οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες;

Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή, γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές ταυτότητές τους.

Πού ψηφίζουν οι ναυτικοί;

Οι Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού φυλλαδίου. Πάντως, οι ναυτικοί μπορούν να ψηφίσουν έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αρκεί να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού;

Οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν σε χώρα – μέλος της ΕΕ έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αρκεί να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της χώρας διαμονής τους. Οι Έλληνες αυτής της κατηγορίας ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες ή τα προξενικά γραφεία της Ελλάδας στις χώρες της ΕΕ και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των ελληνικών υποψήφιων συνδυασμών, αρκεί να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. H ψηφοφορία για τους Έλληνες του εξωτερικού διενεργείται το Σάββατο 24 Μαΐου. Διαβάστε περισσότερα…

Έχουν δικαίωμα ψήφου οι ευρωπαίοι πολίτες στην Ελλάδα;

Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν δικαίωμα ψήφου πολίτες χωρών – μελών της ΕΕ που βρίσκονται στην Ελλάδα, αρκεί να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή της κοινότητας, όπου διαμένουν. (Η προθεσμία αυτή έχει λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.) Προκειμένου να ψηφίσουν τους συνδυασμούς και υποψηφίους της χώρας τους, οι κοινοτικοί πολίτες απευθύνονται στην πρεσβεία ή το προξενείο της χώρας τους στην Ελλάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024