Ομοσπονδιακός δικαστής στην Νέα Υόρκη έκρινε ότι η εξαιρετικά δημοφιλής μηχανή αναζήτησης της Κίνας μπορεί να επιθεωρεί και να επιλέγει να μην επιστρέφει στα αποτελέσματά της παραπομπές σε δικτυακούς τόπους με αντικαθεστωτικό περιεχόμενο, με το επιχείρημα της ελευθερίας του λόγου.

Η μήνυση είχε υποβληθεί από οκτώ συγγραφείς και παραγωγούς ταινιών στην Νέα Υόρκη («Jian Zhang και άλλοι») εναντίον του Baidu, ενός δικτυακού τόπου που βρίσκεται στην πέμπτη θέση των δικτυακών τόπων με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Ωστόσο ο δικαστής Jesse Furman του US District Court of New York έκρινε αβάσιμη την κατηγορία προς την υπηρεσία αναζήτησης που διατίθεται στην αγγλική γλώσσα και στις ΗΠΑ. Οι ενάγοντες υποστήριζαν πως κρύβοντας περιεχόμενο εναντίον του καθεστώτος στην Κίνα το Baidu λογοκρίνει και ως εκ τούτου δρα αντισυνταγματικά, επιζητώντας μάλιστα 16 εκατομμύρια δολάρια από την απόκρυψη του περιεχομένου τους. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από τον δικηγόρο των εναγόντων ως το απόλυτο παράδοξο που καταπνίγει την ελευθερία του λόγου εξ ονόματός της.

Είναι γνωστό ότι η Google έχει επίσης υπερασπιστεί το δικαίωμά της να επιθεωρεί και να επιλέγει τα αποτελέσματα που θα προβάλλει ως δικαίωμα που απορρέει από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, με την υπογραφή του καθηγητή Νομικής του UCLA Eugene Volokh το 2012. Μπορείτε να διαβάσετε την ανάλυση Volokh περί μηχανών αναζήτησης και του συνταγματικού δικαιώματος για την ελευθερία του λόγου.

Η απόφαση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη να είναι ξεκάθαρη και δεδηλωμένη η θέση που έχουν όσοι ελέγχουν τις μηχανές αναζήτησης, κάτι που δεν αναμένεται να τους επιβληθεί από τους δικαστές αλλά μετά από απαίτηση των συνειδητοποιημένων χρηστών.

Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση στην υπόθεση εναντίον του Baidu.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr