Η επικείμενη λήξη της υποστήριξης των Windows XP από την Microsoft Corp μπορεί να συμπαρασύρει και την ασφάλεια των συναλλαγών μέσω των ATM, αφού σε Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές ακόμα χώρες (και στην Ελλάδα) πολλά συστήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών. H Microsoft θα υποστηρίζει τα Windows 7 επί 6 χρόνια.

Hardware, software, drivers και προσωπικό για τα Windows XP θα αρχίσουν να σπανίζουν, αυξάνοντας το κόστος της διατήρησης των συστημάτων στην 13χρονη έκδοση των Windows.

Με την μετάβαση στα Windows 7, τα ATM θα αποκτήσουν δυνατόιτητες χειρισμού με την αφή -με το άγγιγμα περισσότερων από ένα δακτύλων (touch και multitouch), την δυνατότητα εναλλαγής οθονών με το σύρσιμο του δακτύλου (swipe), της εισαγωγής εντολών με διάφορες χειρονομίες, και την μετάβαση πάνω-κάτω σε εκτενείς αναφορές, την επιλογή αντικειμένων, την περιστροφή, το zoom-in και το zoom-out και άλλα.

Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή θα είναι ορατή σε ένα ΑΤΜ με Windows 7. Μετά την λήξη της υποστήριξης των XP στις 8 Απριλίου, τα ΑΤΜ καθίστανται δυνητικά ευπαθή σε εισβολές από κενά ασφάλειας που θα ανακαλύπτονται, αλλά δεν θα διατίθενται patch για αυτά, με την εκάστοτε τράπεζα να αναλαμβάνει την ευθύνη για το απόρρητο των συναλλαγών.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε από την εκάστοτε εξυπηρέτηση πελατών τράπεζας για το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ της, σας ευχόμαστε… καλή τύχη! Συνήθως, θα σας παραπέμψουν στο κατάστημα που είναι υπεύθυνο για το συγκεκριμένο ΑΤΜ που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Εάν έχουμε νεότερα, θα σας ενημερώσουμε.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr