To αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου 2014 την απόφασή του να παραδώσει το 2015 την διακυβέρνηση του Διαδικτύου στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΟΗΕ, ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί πριν από 11 τουλάχιστον χρόνια. Η Διεθνής Επιτροπή Διαχείρισης Ονομάτων και Αριθμών χειροκρότησε την απόφαση και δήλωσε ότι η τεχνική κοινότητα είναι ώριμη να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής. Προς το παρόν, δεν θα αλλάξει τίποτα στην διαχείριση του Ίντερνετ.

Το θέμα που συζητιέται επί χρόνια σε διεθνείς διασκέψεις για το Ίντερνετ -ειδικά όταν διεξαγόταν σε χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ακόμα και «εχθροί του Διαδικτύου», όπως η Τυνησία το 2013- ήταν η περιβόητη «διακυβέρνηση» του Διαδικτύου ή μάλλον, η αφαίρεση της εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω στους υπολογιστές που στηρίζουν όλο το Ίντερνετ και η απόδοσή της στα χέρια επιτροπής από κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ. Η διαχείριση του συστήματος συσχετισμού ονομάτων και αριθμών, η διατήρηση του μητρώου διευθύνσεων και άλλες εξουσίες παρέμεναν από το 1998 στα χέρια της μη κερδοσκοπικής επιτροπής ICANN -η οποία υπαγόταν στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου- έβρισκε αντίθετες πολλές κυβερνήσεις από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες αυτές ζητούσαν τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν μέλη κυβερνήσεων υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Ο ρόλος της ICANN θεωρείται καθαρά τεχνικός και η ανάθεση του ρόλου αυτού σε μια αμερικανική εταιρεία εξηγείται ιστορικά (εκεί ξεκίνησε o πρόδρομος του Ίντερνετ, το ARPAnet). Εντούτοις, πολλές κυβερνήσεις και χρήστες θεωρούσαν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει πλέον, για να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα όπως η αποκοπή μιας ολόκληρης χώρας από το Ίντερνετ από σύγχυση στο σύστημα απόδοσης ονομάτων και αριθμών (π.χ. μπλοκάροντας τις διευθύνσεις με την εθνική της κατάληξη ή αφαιρώντας το «όνομά της» από τον κατάλογο ώστε να είναι αδύνατος ο εντοπισμός της, δηλαδή μπορούσε ουσιαστικά να την «πετάξει έξω»). Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν το έπραξαν, ούτε απείλησαν να το πράξουν.

Μπορεί φαινομενικά οι καταλήξεις στο Ίντερνετ να φαίνονται άχρηστα όπλα για την άσκηση πολιτικής. Το 2003 η ICANN είχε κάνει πίσω σε ένα ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενο ζήτημα, γεγονός που μαρτυρούσε αντίθετο. Η επιτροπή είχε τότε αποφασίσει να μην εισάγει τις καταλήξεις .xxx για τους πορνογραφικούς δικτυακούς τόπους μετά από διαμαρτυρίες στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και μετά την αντίδραση από την (τότε) κυβέρνηση Μπους. Το γεγονός έπληξε την εικόνα της ICANN ως ανεξάρτητης και θύμισε στους απανταχού παρατηρητές ότι η ICANN είναι μια αμερικανική εταιρεία.

Ανθή Παναγιωτάκη, @anthi

Διαβάστε επίσης:

  • Δεν υπήρξε ομοφωνία για την σύναψη Διεθνούς Συνθήκης για τις Επικοινωνίες Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο και Καναδάς αρνήθηκαν να συνυπογράψουν την διεθνή συνθήκη για τις επικοινωνίες όπως αυτή διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2012 σε Διεθνή Διάσκεψη στο Ντουμπάι. Η άρνησή τους αποδίδεται στο αίτημα να έχουν όλα τα κράτη ίσα δικαιώματα στην διακυβέρνηση του Διαδικτύου. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα.
  • Τι συμβαίνει μέσα και… έξω από την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις ΕπικοινωνίεςΗ Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU συγκάλεσε την Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Τηλεπικοινωνίες (WCIT) στο Ντουμπάι από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2012. Το συνέδριο χαρακτηρίζεται ορόσημο, αφού θα επανεξετάσει τους τρέχοντες διεθνείς κανονισμούς τηλεπικοινωνιών. Στο Ίντερνετ πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για τον κίνδυνο ελέγχου του μέσου από τις κυβερνήσεις και τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr