Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Επιθετική» η προώθηση διαφημίσεων από πλήθος δωρεάν app

«Επιθετική» η προώθηση διαφημίσεων από πλήθος δωρεάν app

Το "madware" αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των δωρεάν εφαρμογών για smartphone σύμφωνα με την Symantec, τουλάχιστον αυτών που βασίζονται στις διαφημίσεις για να αποφέρουν έσοδα. Με τον όρο madware η εταιρεία αναφέρεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries, δηλαδή είναι δωρεάν app που συλλέγουν πληροφορίες για τον χρήστη με σκοπό να του προβάλλουν διαφημίσεις που ταιριάζουν στο προφίλ που σχηματίζεται από τις διαδικτυακές του συνήθειες.

Το «madware» αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των δωρεάν εφαρμογών για smartphone σύμφωνα με την Symantec, τουλάχιστον αυτών που βασίζονται στις διαφημίσεις για να αποφέρουν έσοδα. Με τον όρο madware η εταιρεία αναφέρεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries, δηλαδή είναι δωρεάν app που συλλέγουν πληροφορίες για τον χρήστη με σκοπό να του προβάλλουν διαφημίσεις που ταιριάζουν στο προφίλ που σχηματίζεται από τις διαδικτυακές του συνήθειες.

Ορισμένες εφαρμογές χρησιμοποιούν επιθετικά ad libraries, δηλαδή διαρρέουν τις προσωπικές πληροφορίες του χρήστη, παρουσιάζουν διαφημίσεις στην μπάρα ειδοποιήσεων (Notifications), δημιουργούν εικόνες με διαφημίσεις ή επεμβαίνουν στα bookmark.

Η Symantec παραπέμπει σε μελέτη σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τα μισά από τα 65 γνωστά ad libraries κατατάσσονται ως madware και μάλιστα συμπεραίνει ότι το ποσοστό των app που τα χρησιμοποιούν αυξάνεται. Στο Play Store των smartphone με Google Android, το ποσοστό αυτό από 5% το 2010 έχει ανέλθει στο 23%.

Το madware θεωρείται λογισμικό στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νόμιμου και παράνομου λογισμικού, και για αυτό οι εταιρείες antivirus δεν μπορούν να το μπλοκάρουν. Συχνά παραβιάζουν όρους και προϋποθέσεις στα καταστήματα app και Apple και Google τα κατεβάζουν από τα ράφια τους.

Η Symantec έχει αναπτύξει ένα εργαλείο που μπορεί να σκανάρει smartphone με Android για επιθετικά ad libraries και να εντοπίσει τα app που σχετίζονται με αυτά. Πρόκειται για το Norton Spot ad detector, μια εφαρμογή που διατίθεται δωρεάν και εντοπίζει -αλλά δεν αφαιρεί- app που προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις (διαφημιστικά pop up, ανεπιθύμητα notifications).

Διαβάστε επίσης:

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024