Στην έκπληξη και την περιέργεια των μελών του Facebook στηρίζεται η ταχεία διάδοση ενός νέου trojan μέσω του κοινωνικού δικτύου. Από τις αρχές Μαρτίου 2014, μέλη λαμβάνουν ειδοποιήσεις με την προτροπή να δουν το βίντεο του/της φίλου/-λης τους γυμνούς. Κάνοντας κλικ παραπέμπονται σε μια πλαστή σελίδα του YouTube, όπου καλούνται να κατεβάσουν μια ενημέρωση για τον Flash player. Το κλικ στο Update Flash Player δίνει νέα ώθηση στο μήνυμα, αφού το κακόβουλο λογισμικό εγκαθιστά μια επέκταση στον browser με την οποία ανεβάζει post εκ μέρους του χρήστη στο Facebook και κλέβει τις φωτογραφίες του στο δίκτυο για να αναπαράγει τον εαυτό του.

Η σχετική αναφορά έγινε από τα Bitdefender Labs
και οι ερευνητές Octavian MINEA, Cosmin TARSICHI που εντόπισαν το trojan προσθέτουν ότι οι περισσότεροι χρήστες που έχουν μολυνθεί βρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενδιαφέρον είναι ότι οι μυστηριώδεις αποστολείς έχουν παραμετροποιήσει το λογισμικό τους και εμφανίζουν πραγματικό όνομα φίλου/φίλης στο Facebook. Επίσης, στην πλαστή σελίδα του YouTube όπου παραπέμπονται για να δουν το (ανύπαρκτο) βίντεο, η ημερομηνία δημοσίευσης του βίντεο γίνεται δυναμικά η τρέχουσα και τα views ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια.

H Bitdedenfer παραπέμπει στο δικό της app, Safego που διαθέτει δωρεάν για την σάρωση και τον έλεγχο των link στο χρονολόγιο κάθε χρήστη.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr