Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύη Χριστοφιλοπούλου: Υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης η κυβερνοασφάλεια

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Υπόθεση ολόκληρης της Ευρώπης η κυβερνοασφάλεια

H Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για την Κυβερνοασφάλεια, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Το συνέδριο, με τίτλο «Safety and Security in Cyber Space: Building up Trust in the EU», πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

H Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απηύθυνε χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για την Κυβερνοασφάλεια, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Το συνέδριο, με τίτλο «Safety and Security in Cyber Space: Building up Trust in the EU», πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 6 και 7 Μαρτίου 2014 (δείτε την ατζέντα).

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να κινηθεί κάτω από μια κοινή ομπρέλα η Ευρώπη στο θέμα της κυβερνοασφάλειας και να τη μετατρέψει σε συγκριτικό πλεονέκτημα προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την ομιλία της κυρίας Χριστοφιλοπούλου:

  • Το θέμα της κυβερνοασφάλειας, δεν πρέπει να προσεγγιστεί μόνο ως πρόβλεψη του κυβερνοεγκλήματος αλλά και ως προστασία των διαδικτυακών δεδομένων και εργαλείο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όχι μόνο για την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών και την προστασία του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών – που έχει συγκλονίσει πολλές φορές τον πλανήτη – αλλά για κάθε τομέα της ζωής μας. Από την υγεία και τις μεταφορές μέχρι το «επιχειρείν» που επεκτείνεται στο διαδίκτυο.
  • «Η ευρωπαϊκή αλλά και η εθνική στρατηγική οφείλουν να αναπτυχθούν πάνω στις κοινές ευρωπαϊκές αρχές προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων: ελευθερία της έκφρασης, προστασία προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, δημοκρατική διακυβέρνηση και διασφάλιση της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.»

Η κα Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στην κατάσταση στην Ελλάδα είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται τώρα στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια, πως σημαντικά στοιχεία της στρατηγικής είναι ήδη διαθέσιμα στη χώρα. Χαρακτήρισε δε «σύγχρονο και σχετικά πλήρες» το νομοθετικό πλαίσιο. «Στο ΥΔΜΗΔ έχουμε ολοκληρώσει την Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τις συναλλαγές του κράτους με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις καθώς και των υπηρεσιών μεταξύ τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προχωρήσει δυναμικά στα ζητήματα της διαφάνειας μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, με δράσεις όπως το Διαύγεια. Από το 2010, περισσότερες από 10 εκατομμύρια κυβερνητικές αποφάσεις, βρίσκονται στο διαδίκτυο, ένας τεράστιος πλούτος που πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί.»

Αναφορά έγινε επίσης στα ανοικτά δεδομένα: «Στόχος μας είναι η διάθεση όλο και περισσότερων ανοιχτών δεδομένων, ώστε να αξιοποιούνται από πολίτες και επιχειρήσεις, ευνοώντας την επιχειρηματικότητα και δημιουργώντας προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης.»

Ως «μεγάλη πρόκληση» αναφέρθηκε η συγκρότηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια. «Το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να παρέχει όχι μόνο ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και ασφάλεια για τους πολίτες, σε όλα τα επίπεδα και όλες τις συναλλαγές τους.», είπε η κα Χριστοφιλοπούλου.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024