Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο επιβεβαιώνει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν κεραυνούς

Βίντεο επιβεβαιώνει ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν κεραυνούς

Οι ανεμογεννήτριες τελικά παράγουν διάφορες μορφές ηλεκτρισμού: βίντεο ισπανών ερευνητών επιβεβαιώνει οριστικά τις ανεκδοτολογικές αναφορές για τουρμπίνες που προκαλούν κεραυνούς. Σε αργή κίνηση, το βίντεο δείχνει ηλεκτρικές εκκενώσεις που διαδίδονται από τις ανεμογεννήτριες προς τα πάνω, σε ένα είδος ανάποδου κεραυνού που φτάνει σε ύψος 2 χιλιομέτρων.

Οι ανεμογεννήτριες τελικά παράγουν διάφορες μορφές ηλεκτρισμού: βίντεο ισπανών ερευνητών επιβεβαιώνει οριστικά τις ανεκδοτολογικές αναφορές για τουρμπίνες που προκαλούν κεραυνούς.

Οι ερευνητές του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας, καθώς και ένα δίκτυο καταγραφής κεραυνών, για να παρακολουθήσουν περιστρεφόμενες ανεμμογενήτριες στη διάρκεια καταιγίδας.

Σε αργή κίνηση, το βίντεο δείχνει ηλεκτρικές εκκενώσεις που διαδίδονται από τις ανεμογεννήτριες προς τα πάνω, σε ένα είδος ανάποδου κεραυνού που φτάνει σε ύψος 2 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Journal of Geophysical Research: Atmospheres, οι κεραυνοί εμφανίζονται κάθε φορά που ένα από τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας φτάνει στο μέγιστο ύψος του.

Τρεις γειτονικές τουρμπίνες βιντεοσκοπήθηκαν μάλιστα να κεραυνοβολούν τον ουρανό ταυτόχρονα, και οι ερευνητές δηλώνουν στο περιοδικό Νew Scientist ότι έμειναν «έκπληκτοι» από την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μια τόσο μικρή περιοχή.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι τουρμπίνες προκαλούν κεραυνούς πιθανώς σχετίζεται με τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού λόγω της τριβής ανάμεσα στα πτερύγια και τον αέρα.

O επικεφαλής της μελέτης Ζουάν Μοντανιά παραδέχεται πάντως ότι το φαινόμενο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. «Εκκενώσεις σε τουρμπίνες έχουν καταγραφεί σε πολλά βίντεο του YouTube, όμως ο μηχανισμός που ευθύνεται γι΄αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί» λέει.

Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις δεν αποκλείεται να φθείρουν τα πτερύγια, εκτιμούν οι ερευνητές, ωστόσο οι βλάβες αυτές θα ήταν δύσκολο να γίνουν αντιληπτές, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να επιθεωρήσει κανείς τις κατασκευές σε τόσο μεγάλο ύψος.

Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών κατασκευάζονται συνήθως από πλαστικό ενισχυμένο με άνθρακα. Μια λύση για την αποφυγή φθορών από κεραυνούς θα ήταν η χρήση αγώγιμων υλικών όπως τα μέταλλα, αυτό όμως θα αύξανε υπερβολικά το βάρος.

Τα αεροπλάνα, αντίθετα, είναι πιο προστατευμένα από τους κεραυνούς, καθώς αποτελούνται κυρίως από αγώγιμο αλουμίνιο και διαχέουν τα ηλεκτρικά φορτία σε όλη την επιφάνειά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024