H ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Ανδριάνα Μπάμπαλη είναι μια από τις πιο αξιόλογες καλλιτέχνιδες της νεότερης γενιάς και ένας άνθρωπος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Μετρά 16 χρόνια μουσικής διαδρομής με σπουδαίες συνεργασίες, προσωπικά άλμπουμ και κομμάτια που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό. Πριν την κυκλοφορία του νέου της CD και των live της στο Ρυθμό Stage, η Ανδριάνα μιλά στο in.gr

Έχουμε διαβάσει σε παλιότερες συνεντεύξεις ότι δηλώνετε pop τραγουδίστρια. Η pop στην Ελλάδα έχει μια ευρύτερη έννοια, επικρατεί μια σύγχυση και μάλιστα θα δούμε ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που ουδεμία σχέση έχουν με εσάς, με το ρεπερτόριο σας…
«Η έννοια της pop είναι το popular κάτι που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, δεν είναι δηλαδή κάτι «δύσκολο» και ειδικό μουσικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι φτηνό και χυδαίο. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι την pop και εκεί θεωρώ πως ανήκω.»

Σας βλέπουμε ανανεωμένη, τόσο εμφανισιακά όσο και μουσικά. Νιώθετε όντως έτσι;
«Νιώθω καλά και είμαι σε δημιουργική φάση. Ολη αυτή η δυσκολία που περνάμε, κατά έναν περίεργο τρόπο με έκανε να χαλαρώσω και να αφήσω τα πράγματα στην φυσική τους ροή χωρίς άγχος και πίεση. Εκανα ένα βήμα γράφοντας αρκετά κομμάτια, και είμαι ευχαριστημένη από αυτή την πρόοδο. Και φυσικά θα προσπαθήσω για κάτι ακόμα καλύτερο ή διαφορετικό.»

Στο νέο CD που περιμένουμε, έχετε γράψει τη μουσική σε όλα τα τραγούδια. Πήραμε μια γεύση και με το κομμάτι «Δαχτυλίδια». Πότε κυκλοφορεί το CD; Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το τι περιλαμβάνει.
«Εκτός από τα «Δαχτυλίδια» και τα «Πέντε Βήματα» θα έχει συνολικά 11-12 κομμάτια. Εχω την χαρά και την τιμή της συμμετοχής του Γιάννη Κότσιρα και του Haig Yazdjian . Υπάρχει και άλλη μια έκπληξη που περιμένω να ετοιμαστεί πριν την ανακοινώσω. Επίσης είχα την χαρά να συνεργαστώ με εξαιρετικούς μουσικούς που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα όπως οι Λευτέρης Χαβουτσάς, Κώστας Νικολόπουλος, Δημήτρης Κλονής, Βασιλική Μαζαράκη, Κώστας Πατσιώτης, Παναγιώτης Τσεβάς και φυσικά ο Ακης Κατσουπάκης που έκανε τις ενορχηστρώσεις. Και ο Νίκος Μωραίτης που έγραψε με τόση αγάπη τα λόγια στα περισσότερα κομμάτια και μου έδωσε την ώθηση για να γράψω.»

Φαντάζομαι συνυπάρχει η χαρά της δημιουργίας με την ανασφάλεια ή το άγχος (ως δημιουργός) για το εάν θα αρέσουν στο κοινό τα κομμάτια σας…
«Δεν έχω ιδιαίτερο άγχος, όχι επειδή νιώθω σπουδαία, αλλά επειδή αποτύπωσα αυτά που νιώθω, δεν πρόκειται για «κατασκευές», και είμαι οk με αυτό. Από εκεί και πέρα ναι, θα ήθελα να αρέσουν και στον κόσμο, γι’αυτό τα μοιραζόμαστε άλλωστε.»

Συνεπώς είναι το πιο αγαπημένο σας «παιδί» αυτός ο δίσκος;
«Από τα αγαπημένα σίγουρα…»

Φρικαρισμένη ή cool τα τελευταία χρόνια; Προς τα που γέρνει η ζυγαριά;
«Πιο ήρεμη γενικά, αλλά μια ανησυχία υπάρχει. Αλλά όχι απαισιοδοξία. Απλώς τώρα συνειδητοποιώ ότι η ζωή είναι ασταμάτητη μάχη.»

Νιώθετε ανασφάλεια με τη δουλειά σας, ειδικά τα τελευταία χρόνια ή είστε άνθρωπος αισιόδοξος που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο;
«Υπάρχει ανασφάλεια, αλλά σε όλες τις δουλειές πια. Υπάρχουν περίοδοι αναδουλειάς που προκαλούν ανησυχία και μια κατάθλιψη, αλλά ανατρέπονται. Το θέμα είναι να μην το βάζει κάτω κανείς. Αν αφήσεις να σε πάρει από κάτω τελείωσες.»

Έχετε σκεφτεί να τα παρατήσετε και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο ή ακόμα και να εγκαταλείψετε την Ελλάδα;
«Αυτά είναι λόγια, που συχνά τα ακούω, αλλά στην πράξη δεν είναι τόσο απλό. Κι έξω είναι δύσκολα. Πολλοί φίλοι και γνωστοί το επιχείρησαν και δεν τα κατάφεραν. Οποιος έχει τα προσόντα που χρειάζονται ας το δοκιμάσει. Πιο δίκαια και αξιοκρατικά σίγουρα είναι τα πράγματα έξω. Πάντως όσο μεγαλώνω, όλο και σκέφτομαι ότι καλό θα ήταν να είχα μια εναλλακτική για βιοπορισμό.»

Τι είναι αυτό που μπορεί να σας «βγάλει» από τα ρούχα σας τόσο στο επάγγελμά σας όσο και στην κοινωνία ή την καθημερινότητα;
«Γενικά η αταξία και ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται την δημοκρατία ως «κάνω ότι μου γουστάρει» με ενοχλεί. Κανείς δεν κάνει πίσω και όλοι νιώθουν πως κάποιος κάτι τους οφείλει. Ολο δικαιώματα δηλαδή και καθόλου υποχρεώσεις. Από την άλλη βέβαια πήγαμε στο άλλο άκρο της τιμωρίας. Υπάρχει πολύς θυμός που ελπίζω να καταλαγιάσει και να πάμε παρακάτω.»

Παράπονα από συνεργασίες σας ή προσδοκίες που διαψεύστηκαν υπάρχουν;
«Κάποιες συνεργασίες πάνε καλά και άλλες όχι. Δεν γίνεται να ταιριάζουμε με όλους. Γενικά ελάχιστες φορές έχω απογοητευτεί. Φέτος πάντως ζω μια από τις καλύτερες συνεργασίες που έχω κάνει, με τους Μπλε και τον Νίκο Ζιώγαλα. Γέλιο, μουσική και αγάπη. Και με την Ελένη (Etten) που είναι ένα μαγικό πλάσμα και με πήγε αλλού. Την ακούω να τραγουδάει και χαζεύω!»

Με το internet και τα κοινωνικά δίκτυα -το must της εποχής- πώς τα πηγαίνετε; Κατά τη γνώμη σας το διαδίκτυο έχει βοηθήσει τη μουσική ή το αντίθετο;
«Ναι, έχουμε πρόσβαση σε πολλά και ωραία πράγματα. Τόσα πολλά βέβαια που δεν προλαβαίνουμε να τα ακούσουμε όλα. Πάντως είναι κάτι ανοιχτό σε όλους κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.»

Όσον αφορά τους καλλιτέχνες που γίνονται γνωστοί μέσω του διαδικτύου, πως αντιδράτε, βλέπετε θετικά ή αρνητικά αυτό το φαινόμενο;
«Ό,τι είναι καλό κι έχει θέση στα πράγματα ας ξεχωρίσει από όποιο κανάλι μπορέσει. Τίποτα δεν με ενοχλεί προσωπικά.»

Σας έχουμε δει να κάνετε και κάποιες απόπειρες στην υποκριτική. Τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Πώς σας φάνηκε ως εμπειρία; Θα το επιχειρούσατε ξανά ή για να θέσω αλλιώς την ερώτηση, θα επιχειρούσατε και μια καριέρα στην υποκριτική;
«Με τόση ανεργία στους ηθοποιούς εγώ έλειπα! Πάντως αγαπώ ιδιαίτερα το σινεμά κι αν προέκυπτε κάτι με πολλή χαρα θα το ξαναεπιχειρούσα. Ηταν ωραία εμπειρία…»

Το προσεχές διάστημα (24/02 & 17/03) θα πραγματοποιήσετε δυο live εμφανίσεις στο Ρυθμό Stage. Tι θα μας παρουσιάσετε σε αυτά τα δυο live;
«Το live αυτό το μοιραζόμαστε με την Etten. Είναι και η ίδια τραγουδοποιός, πρώην τραγουδίστρια των Film, αλλά και συνεργάτης της Λένας Πλάτωνος και του Μιχάλη Δ. Μαγική τραγουδίστρια. Κάνουμε ένα αφιέρωμα σε άλλες γυναίκες τραγουδοποιούς που αγαπάμε. Από την Πλάτωνος, Αφροδίτη Μάνου και Βιτάλη, μέχρι την Bjork, Suzan Vega και την Amy Winehouse. Το κέφι μας κάνουμε βασικά με τρεις καταπληκτικούς μουσικούς που έχουν πάει τη μουσική σε άλλη διάσταση, έχει πάρα πολύ γούστο η μεταμόρφωση των τραγουδιών. Ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (κιθάρες, μπάσο), ο Δημήτρης Κλωνής (τύμπανα) και ο Ακης Κατσουπάκης (πλήκτρα).

Σας ευχαριστώ πολύ, η τελευταία κουβέντα είναι δική σας…
«Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 24/2 αλλά και 17/3 να ζήσετε μια διαφορετική μουσική εμπειρία.»

Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Ντούτση

Info
H Aνδριάνα Μπάμπαλη και η Etten ανεβαίνουν στη σκηνή του «Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη) τη Δευτέρα 24/02 & 17/03 (ώρα έναρξης: 21.30, είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί).

Γράψτε το σχόλιο σας