Ονομάζεται Jakobshavn Glacier και σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα είναι με διαφορά ο ταχύτερα κινούμενος παγετώνας στον πλανήτη. Ο παγετώνας Jakobshavn είναι από τους διασημότερους παγετώνες στον κόσμο αφού πιστεύεται ότι είναι ο «πατέρας» του παγόβουνου που συγκρούστηκε με τον Τιτανικό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Jakobshavn θα συνεχίσει να… τρέχει με ολοένα και μεγαλύτερη ταχύτητα προς τη θάλασσα γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο για τη Γροιλανδία όσο και τον πλανήτη.

Εντυπωσιακό φαινόμενο

Οι δορυφόροι που παρατηρούν γεωλογικά φαινόμενα και κάνουν μετρήσεις κατέγραψαν την κίνηση του Jakobshavn. Όπως διαπιστώθηκε ο παγετώνας κινείται με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων ανά έτος, δηλαδή πάνω από 46 μέτρα ανά ημέρα. Η μετακίνηση αυτή αποτελεί ρεκόρ για τον κόσμο των κινούμενων παγετώνων. Τα δεδομένα ανέλυσε ομάδα ειδικών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Εκτιμούν ότι όπως εξελίσσεται το φαινόμενο είναι πιθανό ο Jakobshavn να έχει αναπτύξει ταχύτητα δέκα φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή προς το τέλος του αιώνα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «European Gesocience Union».


Από το ντοκιμαντέρ Chasing Ice του 2012

Ο Jakobshavn μαζεύει περίπου το 6,5% των πάγων από το μόνιμο στρώμα πάγων της Γροιλανδίας. Κατά την επαφή του με τη θάλασσα ο παγετώνας «κόβεται» σε παγόβουνα. Ο Jakobshavn παράγει περίπου το 10 % των παγόβουνων της Γροιλανδία, που ανέρχονται σε περίπου 35 δισεκατομμύρια τόνους, που λιώνουν τελικά στον ανοιχτό ωκεανό.

Πρόκειται για ένα από τους παγετώνες που παρακολουθούνται και μελετώνται στενά από τον 19ο αιώνα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ του 1850 και 1964 η μετακίνηση του παγετώνα προς τη θάλασσα υποχώρησε σημαντικά αλλά μετά το 1967 άρχισε και πάλι να κινείται και μάλιστα με επιτάχυνση. Το 2012 το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Chasing Ice» έδειξε μια εντυπωσιακή κατάρρευση πάγων του Jakobshavn στο νερό. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κυριολεκτικά βούλιαξαν 7,4 κυβικά χλμ πάγων!

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από την ταχεία κίνηση του Jakobshavn προς τη θάλασσα, είναι τήξη του πυθμένα του που καθώς έρχεται σε επαφή με το βραχώδες υπόστρωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η τριβή και να επιταχύνεται ο ρυθμός της κίνησης. Η εξαφάνιση των πάγων στη Γροιλανδία θα την αλλάξει δραστικά σε πολλά επίπεδα ενώ θα συμβάλει στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr