Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρλότ Γκενσμπούργκ: η μούσα του Λαρς φον Τρίερ

Σαρλότ Γκενσμπούργκ: η μούσα του Λαρς φον Τρίερ

Με γονείς διάσημους, καλλιτέχνες και εντελώς αντισυμβατικούς, τόσο για την εποχή τους όσο και για τη δική μας, πώς θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη; Οι επιλογές της ηθοποιού πάντα προκαλούν και η συνεργασία της με τον Λαρς φον Τρίερ την έχει καθιερώσει. Είναι η Σαρλότ Γκενσμπούργκ και πρωταγωνιστεί στην πολυσυζητημένη «Nymphomania». Γεννήθηκε το 1971 στο […]

Με γονείς διάσημους, καλλιτέχνες και εντελώς αντισυμβατικούς, τόσο για την εποχή τους όσο και για τη δική μας, πώς θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη; Οι επιλογές της ηθοποιού πάντα προκαλούν και η συνεργασία της με τον Λαρς φον Τρίερ την έχει καθιερώσει. Είναι η Σαρλότ Γκενσμπούργκ και πρωταγωνιστεί στην πολυσυζητημένη «Nymphomania».

Γεννήθηκε το 1971 στο Λονδίνο, είναι δηλαδή 43 χρόνων, μεγάλωσε όμως στο Παρίσι.

Είναι η πρώτη κόρη ενός διάσημου ζευγαριού: της αγγλίδας ηθοποιού Τζέιν Μπίρκιν και του γάλλου τραγουδιστή και τραγουδοποιού Σερζ Γκενσμπούργκ. Έχει κληρονομήσει κάτι από την ομορφιά της μαμάς της και το σκληρό πρόσωπο του ασχημο-συμπαθητικού μπαμπά της!

Έκανε τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα στα 15 συμμετέχοντας σε άλμπουμ του μπαμπά της.

Από μικρή έμαθε να προκαλεί. Σε αυτό βοήθησε βέβαια η αντισυμβατική οικογένειά της. Το 1984 εμφανίστηκε στο video clip του τραγουδιού του μπαμπά της, Lemon Incest, στο οποίο η Σαρλότ, εμφανίστηκε μαζί του στο…κρεβάτι. Σχεδόν γυμνοί και με στίχους που ξεχείλιζαν από αιμομικτικά υπονοούμενα και προκάλεσαν σάλο!

Ως ενήλικη έχει κάνει άλλα τρία άλμπουμς.

Η Γκενσμπούργκ έχει από την πλευρά της μητέρας της δύο αδερφές, τη φωτογράφο μόδας Kate Berry, κόρη του συνθέτη Τζον Μπάρι, η οποία σκοτώθηκε τον Δεκέμβρη του 2013 πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο του διαμερίσματός της, στο Παρίσι, και την τραγουδίστρια Λου Ντουαγιόν.

Σύντροφός της εδώ και πολλά χρόνια είναι ο γαλλο-ισραηλινός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ιβάν Ατάλ με τον οποίο έχει τρία παιδιά.

Νονός της είναι ο Γιουλ Μπρίνερ.

Ξεκίνησε την κινηματογραφική της καριέρα το 1984 με την ταινία Paroles et Musique, στο πλευρό της Κατρίν Ντενέβ.


Το 1985 κερδίζει Σεζάρ για την ερμηνεία της στην ταινία L’ Effrontee του Κλοντ Μιλέρ.

Το 1988 είναι υποψήφια για Σεζάρ Καλύτερης Ηθοποιού για την ταινία Η Μικρή Κλέφτρα του Κλοντ Μιλέρ και πάλι.

Το 1999 βραβεύεται με Σεζάρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για τη συμμετοχή της στην ταινία La Buche.


Εκτός από τραγουδίστρια και ηθοποιός υπήρξε και το πρόσωπο που διαφήμισε μεταξύ άλλων το άρωμα Balenciaga Paris.

Η καριέρα της απογειώνεται μετά τη συνεργασία με τον δανό σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ που την επιλέγει για ρόλους μη συμβατικούς. Χαρακτηριστικότερος ο Αντίχριστος.

Η Σαρλότ στον ρόλο της υστερικής μάνας, μετά τον θάνατο του παιδιού της για τον οποίο την κατατρύχουν οι τύψεις, απομονώνεται με τον σύζυγό της (τον υποδύεται ο Γουίλεμ Νταφό) σε ένα ξύλινο σπίτι στο δάσος, όπου το σενάριο προβλέπει ερωτικές σκηνές στα όρια του σαδιστικού πορνό π.χ. ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων.

Για τον ρόλο αυτό η Γκενσμπούργκ επιβραβεύεται με Βραβείου Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών…η Τέχνη βλέπετε, θέλει θυσίες!

Το 2010 για να ξεφύγει από τον προηγούμενο ρόλο που την στιγμάτισε καλλιτεχνικά, επιλέγει μια ταινία οικογενειακή: είναι Το Δέντρο της Τζούλι Μπερτουτσέλι, που την θέλει μητέρα τεσσάρων παιδιών, να προσπαθεί να τα μεγαλώσει, μετά τον αναπάντεχο χαμό του συζύγου της. Μητέρα όχι και τόσο συμβατική και πάλι…Ξανά υποψήφια για Σεζάρ.

Το 2011 το μικρόβιο επιστρέφει. Ο Λαρς φον Τρίερ της ξαναχτυπά την πόρτα και μετά το βραβείο που της χάρισε ο «Αντίχριστος» παίρνει μέρος στο επόμενο κινηματογραφικό του project «Μελαγχολία».

Αυτή τη φορά βραβεύεται η συμπρωταγωνίστριά της Κίρστεν Ντανστ στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ η προώθηση της ταινίας συνοδεύτηκε από δήλωση του σκηνοθέτη ότι…μάλλον μετάνιωσε που την έκανε…
Στο Φεστιβάλ Καννών κατά την παρουσίασή της ο Τρίερ έκανε άκομψα σχόλια περί Εβραίων και Ναζί, σχολιάζοντας μάλιστα πως καταλαβαίνει κατά κάποιον τρόπο τον Αδόλφο Χίτλερ, γεγονός που τον κατέστησε “persona non grata” για το Φεστιβάλ που απαίτησε την απομάκρυνσή του από τους χώρους του την αμέσως επόμενη ημέρα.


2013: Πρωταγωνιστεί ως 50χρονη νυμφομανής στην νέα ταινία του Τρίερ «Nymphomaniac» που έχει προκαλέσει για άλλη μια φορά με τις πορνογραφικού τύπου ερωτικές σκηνές της τα σχόλια όλων των εμπλεκομένων στην κινηματογραφική βιομηχανία. Τι θέλει να κάνει ο Τρίερ, Τέχνη ή Πορνό; Ή μήπως θέλει απλά να ασχολούμαστε μαζί του; Είναι ιδιοφυής ή προβοκάτορας;
Δείτε πού προβάλλεται η ταινία

Αυτόν τον καιρό η Γκενσμπούργκ παίρνει μέρος στην ταινία Everything will be Right του Βιμ Βέντερς, μια 3D δραματική ταινία με τους Τζέιμς Φράνκο και Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, με θέμα έναν άντρα ο οποίος σκοτώνει ένα παιδί σε τροχαίο και έκτοτε τη ζωή του μονοπωλούν οι επιπτώσεις του τραγικού συμβάντος σε αυτόν αλλά και στη μητέρα του παιδιού.

Για τον Τρίερ και το ρόλο της στον Αντίχριστο η Γκενσμπούρ έχει πει:

« Ο Λαρς έπασχε από κατάθλιψη και χρόνιο άγχος όταν γυρίζαμε τον Αντίχριστο. Υπέφερε και ήταν δύσκολο, όμως εγώ, έτσι τον γνώρισα, και δεν αμφέβαλα ούτε λεπτό. Η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε ήταν για τον «Αντίχριστο». Δεν ήξερα αν ήθελα να με επιλέξει για το ρόλο. Ο ίδιος ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, έτρεμε, κι εγώ έπρεπε να υποδυθώ μια πολύ μπερδεμένη γυναίκα και σκέφτηκα ότι με τίποτα δεν θα διάλεγε εμένα, γιατί είμαι πολύ φυσιολογική! Έτσι η σχέση μου μαζί του, τότε, ήταν απλά να τον παρατηρώ ώστε να πάρω ό,τι χρειαζόμουν για τον ρόλο. Τώρα πια, τον συμπαθώ πάρα πολύ ως άνθρωπο! Δένομαι όλο και περισσότερο μαζί του και συγκινούμαι εξαιτίας του!

Φιλμογραφία

Επιμέλεια: Τζένη Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες Abaca

Επιστρέψτε στη αρχική σελίδα του σινεμά και δείτε τις νέες προβολές, κινηματογραφικά νέα και αίθουσες προβολής!


Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024