Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φαράγγι στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον κρυβόταν στην Ανταρκτική

Φαράγγι στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον κρυβόταν στην Ανταρκτική

Βρετανοί ερευνητές που σάρωσαν τους πάγους της Ανταρκτικής με ραντάρ αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός γιγάντιου φαραγγιού με μήκος 300 χιλιόμετρα και βάθος τρία. Αν και αόρατο από την επιφάνεια, το φαράγγι είναι μεγαλύτερο από το Γκραν Κάνιον στις ΗΠΑ.

Ομάδα ερευνητών στη Βρετανία χαρτογράφησε μια υπόγεια οροσειρά της Ανταρκτικής. Εντοπίστηκε εκεί η ύπαρξη μιας γιγάντιας κοιλάδας που λόγω μορφολογίας αποτελεί ταυτόχρονα και ένα τεράστιο φαράγγι.

Η θαμμένη οροσειρά

Προηγούμενες έρευνες στη Δυτική Ανταρκτική είχαν υποδείξει ότι σε βάθος 7 χλμ κάτω από τους πάγους υπάρχει μια μεγάλη οροσειρά που ονομάστηκε Ellsworth Subglacial Highlands. Ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Νιουκαστλ, του Μπρίστολ, του Εδιμβούργου, του Γιορκ, του Εξετερ και της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική χρησιμοποίησαν ειδικά ραντάρ που διεισδύουν στους πάγους και δορυφορικά δεδομένα σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν την οροσειρά. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της χαρτογράφησης είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακά.

Η κοιλάδα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην οροσειρά υπάρχει μία γιγάντια κοιλάδα που έχει μήκος 300 χλμ και πλάτος 25 χλμ. Η κοιλάδα έχει σχήμα U και η απόσταση από το υψηλότερο σημείο της μέχρι το χαμηλότερο υπολογίστηκε στα τρία χλμ. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο «πυθμένας» της κοιλάδας βρίσκεται δύο χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ως… φαράγγι η κοιλάδα κερδίζει κατά κράτος το Γκραν Κάνιον που το μέγιστο βάθος του αγγίζει τα δύο χλμ. Η χαρτογράφηση της οροσειράς αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια των ειδικών να ανασυνθέσουν τις γεωλογικές διεργασίες στην παγωμένη ήπειρο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Geological Society of America».

Μια από τις εικόνες των ραντάρ που αποκάλυψαν την ύπαρξη της κοιλάδας με σχήμα U κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Πηγή: Geological Society of America

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024