Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Sony Smartwatch 2 στο χέρι του tech.in.gr [βίντεο]

Το Sony Smartwatch 2 στο χέρι του tech.in.gr [βίντεο]

Η δεύτερη υλοποίηση ενός έξυπνου ρολογιού από την Sony είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Φορέσαμε «το ρολόι του μέλλοντος» και εγκαταλείψαμε το τηλέφωνό μας καταχωνιασμένο στην τσάντα για να διαπιστώσουμε γρήγορα πως η υπερκατανάλωση (και data) είναι κακό πράγμα.

Η δεύτερη υλοποίηση ενός έξυπνου ρολογιού από την Sony είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που δεν μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους. Φορέσαμε «το ρολόι του μέλλοντος» και εγκαταλείψαμε το τηλέφωνό μας καταχωνιασμένο στην τσάντα για να διαπιστώσουμε γρήγορα πως η υπερκατανάλωση (και data) είναι κακό πράγμα 🙂

Το Sony Smartwatch 2 είναι η δεύτερη προσπάθεια της Sony να δημιουργήσει την αγορά των επονομαζόμενων και «έξυπνων» ρολογιών. Το smartwatch που φορέσαμε για λίγες ημέρες τράβηξε τα βλέμματα, περισσότερο από περιέργεια όταν οι συνάδελφοι μας έβλεπαν να κάνουμε ξανά και ξανά ταπ ταπ ταπ στο αριστερό μας χέρι.

Η εμπειρία ξεκινάει με την πρώτη προσπάθεια να επιτευχθεί η επικοινωνία με το, προϋπάρχον, smartphone με Android -μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αξεσουάρ τηλεφώνου, δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ένα ρολόι χωρίς αυτό.

Η Sony έχει εξοπλίσει το smartwatch 2 με τσιπ NFC, γεγονός που σημαίνει ότι αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει η σύνδεση smartphone-smartwatch. Συγκεκριμένα, η διαδικασία επικοινωνίας ξεκινάει με ένα άγγιγμα μεταξύ τους πλάτη-πλάτη με έναν χαρακτηριστικό ήχο να παράγεται από το τηλέφωνο. Εμείς, αρκεστήκαμε στο Bluetooth.

Ακόμα όμως και χωρίς NFC, και υπό την προϋπόθεση ότι το τηλέφωνό σας έχει Android 4.0+ (Ice Cream Sandwich), αυξάνονται οι πιθανότητες να μπορείτε να αξιοποιήσετε το αξεσουάρ της Sony στο δικό σας smartphone, οποιουδήποτε κατασκευαστή. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί το δικό σας smartphone να μην συνδέεται με το Smartwatch 2. Εμείς, το επιχειρήσαμε με επιτυχία σε ένα HTC One X με NFC και σε ένα Samsung Galaxy S II. Αντίθετα, δεν ήταν εφικτή η αναγνώριση της συσκευής μέσω Bluetooth σε ένα Huawei Honor 2.

Η επικοινωνία του αξεσουάρ με το τηλέφωνο επιτυνγχάνεται μέσω μιας αναγκαίας εφαρμογής, του app Sony SmartConnect που διαχειρίζεται τις ενέργειες που πρέπει να εκτελούνται όταν συνδέεται στο smartphone κάποιο αξεσουάρ. Στην προκειμένη περίπτωση, το SmartConnect καλείται να δώσει πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Smartwatch 2.

Πράγματι, αφού smartwatch και smartphone επικοινωνήσουν ασύρματα (εντός εμβέλειας) το SmartConnect δείχνει τις εφαρμογές που υπάρχουν ήδη προεγκαταστημένες στο ρολόι και επιτρέπει στον χρήστη να κατεβάσει κι άλλες από το κατάστημα app της Google (δωρεάν και επί πληρωμή, δείτε τις). Οι περισσότερες είναι προεκτάσεις εφαρμογών που υπάρχουν ήδη για το τηλέφωνο, όπως το Facebook, το Twitter, το Gmail, η αναπαραγωγή φωτογραφιών (όχι όμως βίντεο), και μουσικής. Ως smartwatch 2 extensions θα βρείτε τις περισσότερες εφαρμογές για το SW2 στο κατάστημα Google Play.

  • To Sony SmartWatch 2 συνδέεται άμεσα με NFC σε smartphone με Android 4.0+ που έχουν NFC
  • Διαφορετικά, το Sony SW2 ενδέχεται να συνδέεται μέσω Bluetooth σε smartphone με Android 4.0+.
  • Όταν το smartwatch απομακρυνθεί από το smartphone, η ασύρματη επικοινωνία μέσω Bluetooth προφανώς σταματάει. Το ρολόι δεν λαμβάνει νεότερες ειδοποιήσεις, μηνύματα, SMS και κλήσεις, RSS ή Facebook updates και tweet ή νέες φωτογραφίες, όσο βρίσκεται εκτός εμβέλειας Bluetooth σε σχέση με το smartphone. Τότε, δείχνει μόνο την ώρα.

Tο Sony Smartwatch 2 φέρνει στο χέρι πλήθος ενημερώσεων και η δόνηση είναι μια από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για την ειδοποίηση του χρήστη. Έτσι, για παράδειγμα, εάν επιλέξετε να λαμβάνετε tweet στο χέρι από όλους όσους ακολουθείτε (στην περίπτωσή μας ήταν πολλοί) τότε το χέρι σας θα δονείται κάθε τρεις και λίγο (με υψηλή μάλιστα ένταση!). Το γεγονός θα σας κάνει να αναζητήσετε τις ρυθμίσεις στο smartwatch ώστε να απενεργοποιήσετε την δόνηση. Αυτό όμως, δεν συνιστάται γιατί έτσι θα χάσετε το «καμπανάκι», την άμεση ενημέρωση που επιζητούσατε από ένα αξεσουάρ στον καρπό. Εναλλακτικά, θα ψάξετε να βρείτε το smartphone για να ανοίξετε το SmartConnect, να βρείτε την προέκταση του Twitter και να ορίσετε με παρατεταμένο άγγιγμα ότι δεν θέλετε να λαμβάνετε όλα τα tweet στο χέρι, αλλά μόνο αυτά από επιλεγμένους χρήστες ή με διαφορετική συχνότητα ενημέρωσης (επίσης δεν προτείνεται).

Αφού ξεπεράσετε το σοκ της ισχυρής δόνησης, θα ξανακοιτάξετε το έξυπνο ρολόι σας για να δείτε τα e-mail σας από τον συνδεδεμένο λογαριασμό Gmail. Στην μικρή τετράγωνη οθόνη 1,6 ιντσών του SW2 θα δείτε μια προεπισκόπηση από το κείμενο του μηνύματος, όχι όμως τυχόν επισυναπτόμενο αρχείο.

  • Η πραγματοποίηση κλήσεων από το ρολόι παρουσίαζε μια μικρή, αλλά αισθητή καθυστέρηση
  • Εάν δεν χρησιμοποιείτε Bluetooth headset η δυνατότητα να κάνετε ή να δέχεστε κλήσεις από το ρολόι είναι άσκοπη, καθώς πρέπει να ψάξετε για το τηλέφωνο
  • Η απόκριση της οθόνης αφής δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική.
  • Όταν βρίσκεστε (με το ρολόι) εκτός εμβέλειας Bluetooth από το τηλέφωνο, δεν λαμβάνετε ειδοποιήσεις (μην μπείτε στην αίθουσα συσκέψεων αφήνοντας στο γραφείο το τηλέφωνο ενώ περιμένετε μια επείγουσα κλήση)
  • Εάν απενεργοποιήσετε το ρολόι, θα πρέπει να κάνετε ξανά σύζευξη με το τηλέφωνο.
  • Εάν απομακρυνθείτε, βγείτε εκτός εμβέλειας και επιστρέψετε ξανά, η σύνδεση με το τηλέφωνο θα γίνει εκ νέου χωρίς να χρειαστεί η δική σας επέμβαση

Ομοίως, σε όλες τις ενημερώσεις που λαμβάνονται στο ρολόι, οι παραπομπές, τα link σε διαδικτυακές διευθύνσεις δεν προβάλλονται στην οθόνη του ρολογιού -δεν υπάρχει browser. Ο χρήστης έχει την επιλογή να ζητήσει να προβληθεί η ιστοσελίδα στο τηλέφωνό του ή να κάνει share.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την προβολή φωτογραφιών. Εμείς χρησιμοποιήσαμε δύο εφαρμογές για την προβολή φωτογραφιών (μια ήταν εγκαταστημένη ήδη). Η προβολή της μιας φωτογραφίας μετά την άλλη από το τηλέφωνο γίνεται με γνωστό σύρσιμο του δακτύλου στην οθόνη αφής του ρολογιού ή με αναπαραγωγή διαφανειών από το app που υπάρχει στο ρολόι (με ενοχλητική καθυστέρηση, χωρίς δυνατότητα αλλαγής της ρύθμισης).

Το πιο ενδιαφέρον που κάναμε με το SmartWatch 2 ήταν να ενημερωνόμαστε για τις αναπάντητες κλήσεις και τα νέα SMS. Στα SMS μπορούσαμε να απαντήσουμε επιλέγοντας ένα από τα πρότυπα μηνύματα με δυνατότητα προσθήκης δύο-τριών emoticon. Σε τηλεφωνική κλήση μπορούσαμε να απαντήσουμε, όχι όμως να μιλήσουμε από το ρολόι όπως ο Ντικ Τρέισι. Ομοίως, από το ρολόι μπορεί κανείς να πληκτρολογήσει αριθμό κλήσης ή να επιλέξει τον αριθμό από το ευρετήριο επαφών και να πραγματοποιηθεί η κλήση, όχι όμως να μιλήσει χωρίς να αναζητήσει τη συσκευή που έχει μικρόφωνο και ηχείο, δηλαδή το ασύρματο αξεσουάρ ακουστικό (δεν το δοκιμάσαμε) ή, στην χειρότερη περίπτωση, το smartphone.

Σε γενικές γραμμές, τα smartwatch θα μπορούσαν να γίνουν cool. Αναμένουμε βελτιώσεις στην ευκρίνεια των γραμμάτων στην οθόνη (η φωτεινότητα αυξομειώνεται και είναι καλή), περισσότερες επιλογές εμφάνισης του ρολογιού αυτού καθεαυτού και πιο καθαρή απεικόνιση των δεικτών όταν η οθόνη είναι σβηστή. Η επιλογή NFC είναι προτιμότερη από το Bluetooth (ειδικά, όταν δεν πρόκειται για το λιτοδίαιτο Bluetooth Smart). Η αυτονομία του ρολογιού ως αξεσουάρ smartphone δεν μας ικανοποίησε, αφού ζητούσε τροφή πολύ πιο συχνά από τις 4 ημέρες ονομαστικής αυτονομίας που δίνει ο κατασκευαστής (κάθε μέρα, προφανώς εξαρτώμενη από την συχνότητα της μεταφοράς πληροφοριών και συγχρονισμού περιεχομένου μεταξύ των συσκευών). Παράπλευρη απώλεια και η μειωμένη αυτάρκεια του smartphone που μένει με το Bluetooth ενεργοποιημένο ολημερίς και ολονυχτίς για να «μιλάει» στο ρολόι.

  • Το Sony SmartWatch 2 κυκλοφορεί ως αξεσουάρ smartphone με Android 4.0+, με ταμπελάκι που γράφει τιμή μεγαλύτερη από 140 ευρώ (αρχικά 200 ευρώ).

Κοντολογίς, θέλουμε το smartwatch να αποτελέσει μέρος της συσκευασίας κάθε smartphone, όπως τα ακουστικά ή να διατεθεί υπό μορφή πακέτου σε συμφέρουσα τιμή. Προσδοκούμε πιο ευανάγνωστη οθόνη, χρώμα, design (το SW2 δεν φοριέται στο δεξί), πιο όμορφη και ζωντανή εμφάνιση του ρολογιού, μικρότερες δονήσεις ή άλλες, π.χ. φωτεινές, ενδείξεις των εισερχόμενων ενημερώσεων. Μάλλον απαιτείται μεγαλύτερη αυτοματοποίηση σε αυτό το αξεσουάρ που φοριέται στο χέρι, καθώς συχνά νιώθαμε την ανάγκη να το βγάλουμε από τον καρπό μας για να διαβάσουμε πιο άνετα tweet και RSS feed ή για να κάνουμε scroll μεταξύ φωτογραφιών ή για να παίξουμε.


Κάποια app παιχνιδιών που επιχειρήσαμε να παίξουμε στο ρολόι -tic tac toe και fidaki- μας απογοήτευσαν. Δεν είχε και πολύ νόημα να παίζεις τρίλιζα με τον εαυτό σου ή να προσπαθείς να καθοδηγήσεις ένα ατίθασο φιδάκι στην μικροσκοπική οθόνη, ενώ όλοι σε κοιτούν με απορία να παλεύεις μόνη σου.

Ανθή Παναγιωτάκη @anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024