Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλλειψη χώρου απειλεί τον «ξεχασμένο» συγγενή μας μπονόμπο

Έλλειψη χώρου απειλεί τον «ξεχασμένο» συγγενή μας μπονόμπο

Όλοι γνωρίζουν τον χιμπατζή, λίγοι όμως έχουν ακουστά τον μπονόμπο, τον υπερσεξουαλικό πίθηκο που ονομαζόταν παλαιότερα πυγμαίος χιμπατζής. Ο σπάνιος συγγενής μας ζει αποκλειστικά στα δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και η επιβίωσή του παραμένει αμφίβολη. Νέα μελέτη δείχνει ότι το ενδιαίτημα του μπονόμπο συνεχίζει να συρρικνώνεται ανησυχητικά λόγω του κατακερματισμού των δασών και της λαθροθηρίας.

Όλοι γνωρίζουν τον χιμπατζή, λίγοι όμως έχουν ακουστά τον μπονόμπο, τον υπερσεξουαλικό πίθηκο που ονομαζόταν παλαιότερα πυγμαίος χιμπατζής. Ο σπάνιος συγγενής μας ζει αποκλειστικά στα δάση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και η επιβίωσή του παραμένει αμφίβολη.

Νέα μελέτη, η οποία αξιοποίησε τα περισσότερα από τα διαθέσιμα δεδομένα, δείχνει ότι το ενδιαίτημα του μπονόμπο συρρικνώνεται ανησυχητικά λόγω του κατακερματισμού των δασών και της λαθροθηρίας.

Μόλις το 28% της έκτασης όπου κατοικούσε κάποτε ο πίθηκος παραμένει σήμερα κατάλληλο για την επιβίωσή του, αναφέρει μεγάλη, διεθνής ομάδα ερευνητών στην επιθεώρηση Biodiversity and Conservation.

Επιπλέον, από τις εκτάσεις που παραμένουν κατάλληλες για τους μπονόμπο, μόλις το ένα τέταρτο βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές.

Βασιζόμενοι σε υπολογιστικά μοντέλα, στα οποία τροφοδοτήθηκαν δεδομένα από αεροφωτογραφίες και από προηγούμενες απογραφές του είδους, οι ερευνητές διαπίστωσαν μάλιστα ότι οι μπονόμπο αποφεύγουν περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων.

Ο μπονόμπο (Pan paniscus) είναι ένας από τους στενότερους συγγενείς του ανθρώπου μαζί με τον χιμπατζή (Pan troglodytes), τον γορίλα και τον ουραγκοτάγκο.

Μοιάζει πολύ με τον χιμπατζή, είναι όμως πιο μικρόσωμος, λιγότερο μυώδης και συχνά λιγότερο επιθετικός. Η κοινωνική δομή των αποικιών του είναι περίπλοκη και βασίζεται στη μητριαρχία. Και, σε αντίθεση με τον χιμπατζή, ο μπονόμπο χρησιμοποιεί το σεξ ως εργαλείο για την εκτόνωση της έντασης, την σύναψη κοινωνικών δεσμών, ακόμα και ως απλό χαιρετισμό.

«Αν θέλουμε να επιζήσουν οι μπονόμπο τα επόμενα 100 χρόνια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε το εύρος του ενδιαιτήματός τους και την κατανομή τους […] έτσι ώστε να υπάρξουν στοχευμένες δράσεις για την προστασία τους με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» εξήγησε o Άσλεϊ Βόσπερ της Wildlife Conservation Society, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η επίσημη Κόκκινη Λίστα κατατάσσει τον μπονόμπο στα «απειλούμενα» είδη. Ο συνολικός πληθυσμός του εκτιμάται στα 29 με 50 χιλιάδες άτομα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024