Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο βραβευμένος με δύο Νόμπελ βιοχημικός Φρεντ Σάνγκερ

Πέθανε ο βραβευμένος με δύο Νόμπελ βιοχημικός Φρεντ Σάνγκερ

Ο Φρεντ Σάνγκερ, ο μοναδικός βιοχημικός που είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ για το πρωτοποριακό έργο του στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Ο Σάνγκερ, που είχε δηλώσει για τον εαυτό του ότι είναι «απλώς ένας τύπος που χαζολογάει στο εργαστήριό του», είχε αναπτύξει με τους συνεργάτες του μια μέθοδο για τη «γρήγορη ανάγνωση» της αλληλουχίας των βάσεων του DNA.

Ο Φρεντ Σάνγκερ, ο μοναδικός βιοχημικός που είχε τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ για το πρωτοποριακό έργο του στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Ο Σάνγκερ, που είχε δηλώσει για τον εαυτό του ότι είναι «απλώς ένας τύπος που χαζολογάει στο εργαστήριό του», είχε αναπτύξει με τους συνεργάτες του μια ταχεία μέθοδο για τoν προσδιορισμό της αλληλουχίας των βάσεων του DNA, η οποία επιτρέπει ουσιαστικά την ανάγνωση της γενετικής πληροφορίας.

Κέρδισε το πρώτο βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1958 για την έρευνά του στη δομή της ινσουλίνης και 22 χρόνια αργότερα, το 1980, βραβεύτηκε ξανά με Νόμπελ, αυτή τη φορά για τη δουλειά του στον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA.

Ο Κόλιν Μπλέικμορ, καθηγητής νευροεπιστημών και φιλοσοφίας του Κέμπριτζ, είπε ότι ο Σάνγκερ ήταν ένας «πραγματικός ήρωας της βρετανικής επιστήμης του 20ού αιώνα», προσθέτοντας πως το έργο του είχε καταλυτικές συνέπειες στη σύγχρονη βιοϊατρική επιστήμη.

«Η ανάπτυξη δύο τεχνικών κρίσιμης σημασίας, που αφορούσαν την αλληλουχία των βάσεων των πρωτεϊνών και των νουκλεϊνικών οξέων, άνοιξε το δρόμο στους τομείς της μοριακής βιολογίας, της γενετικής και της γονιδιωματικής», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατο του Σάνγκερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024