Τα Σαββοκύριακα προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις, ακόμη και μονοήμερες, σε περιοχές της χώρας μας με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακούς οικισμούς και ικανοποιητική τουριστική υποδομή.

Το Λεβίδι, η γνωστή αρκαδική κωμόπολη, και το σπήλαιο Κάψια, σε μικρή απόσταση, θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν τον προορισμό μιας τέτοιας εξόρμησης, καθώς συνδυάζουν τη χαλάρωση και τη γαλήνη που προσφέρει η άμεση επαφή με τη  φύση με την εξαιρετικά εύκολη (και σχετικά οικονομική) πρόσβαση από την Αθήνα.

Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν το γραφικό Λεβίδι και να θαυμάσουν τους μοναδικούς χρωματισμούς και το εξαίρετο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό υλικό του σπηλαίου της Κάψιας δεν έχουν παρά να κατευθυνθούν προς Τρίπολη και λίγα χιλιόμετρα πριν φθάσουν στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, αμέσως μετά τα διόδια της Νεστάνης, να εγκαταλείψουν την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως και να ακολουθήσουν την επαρχιακή οδό προς Βυτίνα.

Το πρώτο χωριό που θα συναντήσουν ενόσω κατευθύνονται πλέον προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το Λεβίδι και τη Βυτίνα είναι η Κάψια (Κάψιας). Κοντά στο μικρό αυτό αρκαδικό χωριό, σε απόσταση 1,5 χλμ Β, και ακολουθώντας τη σχετική σήμανση, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα από τα πλέον αξιόλογα σπήλαια της χώρας μας, το σπήλαιο Κάψια.

Το σπήλαιο, που ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβοθρών του οροπεδίου της Μαντινείας, διασώζει πλούσιο λιθωματικό υλικό με σπάνιους χρωματισμούς, χρησιμοποιήθηκε δε από τον άνθρωπο κατά τους Νεολιθικούς και τους Ελληνιστικούς Χρόνους, καθώς και στην ύστερη αρχαιότητα (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.).

Οι επισκέπτες εισέρχονται από το βόρειο τμήμα του σπηλαίου μέσω μιας τεχνητής εισόδου και ακολουθούν διαδρομή συνολικού μήκους 270 μέτρων. Στα ευρήματα του σπηλαίου συγκαταλέγονται πολυάριθμα θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων, καθώς και λυχνάρια που ανήκουν στην ύστερη αρχαιότητα.

Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00 (περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλ. 6942411384 και στη διεύθυνση  www.spilaiokapsia.gr)

Μετά την επίσκεψη στο σπήλαιο Κάψια, κι αφού διανύσουν μιαν απόσταση λίγων μόλις χιλιομέτρων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ανηφορίσουν στο Λεβίδι, τόπο καταγωγής του διακεκριμένου  πολιτικού και κοινωνιολόγου Αλέξανδρου Παπαναστασίου (1876-1936).

Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να δουν σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, να ανάψουν ένα κερί στην επιβλητική εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, να επισκεφθούν το Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου ή το Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας, να γευματίσουν στις ταβέρνες ή να απολαύσουν τον καφέ τους στην όμορφη και φιλόξενη πλατεία της αρκαδικής κωμόπολης.

Εξάλλου, το Λεβίδι μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας υπέροχης πεζοπορικής διαδρομής στις υπώρειες του κατάφυτου Μαινάλου. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι μέτριας βατότητας, που καταλήγει ύστερα από διαδρομή τρεισήμισι ωρών στην κορυφή του Μαινάλου (Οστρακίνα), οι περιπατητές ανακαλύπτουν τις αξεπέραστες ομορφιές του προσιτού ορεινού όγκου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όπου κυρίαρχη είναι η παρουσία της κεφαλληνιακής ελάτης.

Γράψτε το σχόλιο σας