Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη επιχείρηση για την απομάκρυνση πυρηνικών καυσίμων στη Φουκουσίμα

Κρίσιμη επιχείρηση για την απομάκρυνση πυρηνικών καυσίμων στη Φουκουσίμα

Δύο χρόνια μετά το σαρωτικό τσουνάμι που προκάλεσε τήξη του πυρήνα σε τρεις αντιδραστήρες, η ιαπωνική Tepco ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια λεπτή και επικίνδυνη επιχείρηση για την απομάκρυνση των πυρηνικών καυσίμων από μια δεξαμενή αποθήκευσης στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι. Τα δύσκολα, όμως, θα έρθουν αργότερα.

Δύο χρόνια μετά το σαρωτικό τσουνάμι που προκάλεσε τήξη του πυρήνα σε τρεις αντιδραστήρες, η ιαπωνική Tepco ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια λεπτή και επικίνδυνη επιχείρηση για την απομάκρυνση των πυρηνικών καυσίμων από μια δεξαμενή αποθήκευσης στο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι. Τα δύσκολα, όμως, θα έρθουν αργότερα.

{{{ moto }}}Τα πυρηνικά καύσιμα έχουν τη μορφή ράβδων μήκους 4,5 μέτρων οι οποίες περιέχουν δισκία ουρανίου και πλουτωνίου. Η επιχείρηση απομάκρυνσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου, αφορά τις ράβδους του αντιδραστήρα 4.

Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας βρισκόταν εκτός λειτουργίας για εργασίες συντήρησης όταν το εργοστάσιο χτυπήθηκε από τσουνάμι στις 11 Μαρτίου 2011. Οι ράβδοι καυσίμου είχαν αφαιρεθεί από τον αντιδραστήρα και βρίσκονταν σε μια δεξαμενή νερού που τις διατηρεί σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στη δεξαμενή παραμένουν σήμερα 1.500 άκρως ραδιενεργές δεσμίδες ράβδων, των οποίων η συνολική ραδιενέργεια εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 14.000 πυρηνικές βόμβες σαν της Χιροσίμα.

Το κτήριο όπου βρίσκεται η δεξαμενή είχε διαλυθεί σε έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή υδρογόνου στο γειτονικό αντιδραστήρα 3. Tα συντρίμμια που είχαν πέσει μέσα στη δεξαμενή έχουν αφαιρεθεί και ένας γερανός για την απομάκρυνση των ράβδων έχει εγκατασταθεί στο κτήριο.

Οι δεσμίδες των ράβδων θα πρέπει τώρα να αφαιρεθούν χωρίς να εκτεθούν στον αέρα -αυτό θα δημιουργούσε κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας και υπερθέρμανσης των ράβδων, οπότε θα μπορούσε να ξεκινήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη πυρηνική αντίδραση.

«Είναι μια επιχείρηση για την οποία η Tepco δεν έχει την πολυτέλεια να τα κάνει θάλασσα» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της εταιρείας Μαγιούμι Γιοσίντα.

Ο γερανός θα βυθίσει στη δεξαμενή μια πιρούνα που θα τοποθετεί τις δεσμίδες σε ένα στεγανές κάνιστρο βάρους 91 τόνων και χωρητικότητας 22 δεσμίδων. Το κάνιστρο στη συνέχεια θα ανυψωθεί και θα μεταφερθεί σε μια νέα δεξαμενή, στην οποία προγραμματίζεται να παραμείνουν οι ράβδοι για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Η επικίνδυνη επιχείρηση περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι ράβδοι ενδέχεται να έχουν υποστεί ζημιές που δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές.

Παραμένει ασαφές πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες, η Tepco όμως εκτιμά ότι θα χρειαστεί μια εβδομάδα για καθένα από τα φορτία των 22 δεσμίδων.

Η πλήρης διάλυση του εργοστασίου και η απορρύπανση του χώρου εκτιμάται εξάλλου ότι θα απαιτήσει δεκαετίες εργασιών.

Η πιο κρίσιμη φάση θα είναι η διάλυση και η αφαίρεση των καυσίμων από τους τρεις αντιδραστήρες που υπέστησαν ψύξη και διατηρούνται τώρα σε ασφαλή θερμοκρασία με τη βοήθεια ενός νέου συστήματος ψύξης.

Η εργασία αυτή πιθανότατα θα βασιστεί σε τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί.

Στο μεταξύ, η Tepco συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες διαρροές ραδιενεργού νερού που τρέχει στο υπέδαφος και καταλήγει στον Ειρηνικό.

Αντιμετωπίζει επίσης σφοδρές επικρίσεις για την αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάσταση.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024