Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνονται το 2012 και βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν έχει δει ο πλανήτης εδώ και αρκετά εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ.

{{{ moto }}}Η συγκέντρωση CO2, του κυριότερου από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έφτασε πέρυσι τα 393,1 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), αυξημένη κατά 2,2 ppm σε σχέση με το 2011, αναφέρει ο οργανισμός στην ετήσιά έκθεσή του.

Η αύξηση σε ετήσια βάση ξεπέρασε μάλιστα το μέσο όρο των 2,02 ppm ανά χρόνο για την προηγούμενη δεκαετία.

Η υπηρεσία μετεωρολογίας του ΟΗΕ εκτιμά ότι με αυτό το ρυθμό ανόδου η συγκέντρωση του CO2 θα φτάσει το όριο των 400 ppm το 2016, αν και τα επίπεδο αυτά έχει ήδη ξεπεραστεί σε ορισμένους μεμονωμένους σταθμούς μέτρησης.

Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι το απόλυτο ασφαλές όριο προκειμένου να μην λάβει καταστροφικές διαστάσεις η κλιματική αλλαγή είναι τα 350 ppm.

Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση CO2 ήταν περίπου 280 ppm.

Και, ακόμα και αν οι εκπομπές μηδενίζονταν αύριο, το CO2 θα παρέμενε σε αυξημένα επίπεδα για αιώνες.

Το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών, να λιώνουν οι παγετώνες και να γίνονται συχνότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ένα άλλο σημαντικό αέριο είναι το μεθάνιο, το οποίο είναι πολύ πιο δραστικό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου, έχει όμως μικρότερη διάρκεια ζωής. Απελευθερώνεται από φυσικές διαδικασίες όπως οι υγρότοποι και οι μικροοργανισμοί του εδάφους, ωστόσο το 60% προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια ρυζιού και η εκτροφή ζώων.

Και το μεθάνιο έφτασε το 2012 σε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.819 μέρη ανά δισεκατομμύριο, συγκέντρωση 260% υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου δείχνει ότι ο άνθρωπος «έχει ανατρέψει τη φυσική ισορροπία της ατμόσφαιρας» σχολίασε ο Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

H Επιτροπή εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο