Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μέρος των ψαριών πήρε η Ευρωβουλή σε απόφαση για τα αλιευτικά

Το μέρος των ψαριών πήρε η Ευρωβουλή σε απόφαση για τα αλιευτικά

Οι ευρωβουλευτές φαίνεται ότι άκουσαν τις απελπισμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων και ψήφισαν να περιοριστούν οι επιδοτήσεις για νέα αλιευτικά σκάφη. Η υπεραλίευση πλήττει σήμερα το 80% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 47% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στον Ατλαντικό, συγκριτικά με μόλις 21% στην αλιευτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Οι ευρωβουλευτές φαίνεται ότι άκουσαν τις απελπισμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων και ψήφισαν να περιοριστούν οι επιδοτήσεις για νέα αλιευτικά σκάφη.

Η κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης στο Στρασβούργο αφορούσε την κατανομή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν την επόμενη επταετία από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.

Το Ευρωκοινοβούλιο έκρινε ότι πρέπει να διατεθούν λιγότερα χρήματα από ό,τι πρότεινε η Κομισιόν για την επιδότηση των καυσίμων για τα αλιευτικά σκάφη και τον λεγόμενο εκσυχρονισμό του στόλου, ο οποίος θα αύξανε την αλιευτική ικανότητα. Αντίθετα ψήφισε υπέρ της αύξησης των κονδυλίων για την συλλογή επιστημονικών δεδομένων και την εφαρμογή των αλιευτικών κανόνων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η υπεραλίευση πλήττει σήμερα το 80% των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και το 47% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων στον Ατλαντικό, συγκριτικά με μόλις 21% στην αλιευτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιύν ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και απειλεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των πληθυσμών σε διάστημα λίγων δεκαετιών.

Ενόψει της ψηφοφορίας, σχεδόν 200 επιστήμονες υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητούσαν να περικοπούν οι επιδοτήσεις για νέα αλιευτικά. «Οι επιδοτήσεις αυτές δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για υπεραλίευση και η μείωσή τους είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την κλαταπολέμηση του προβλήματος» έγραφαν στην επιστολή.

Το θέμα πάντως δεν έχει κλείσει, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί την απόφαση με την Κομισιόν και τις χώρες-μέλη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ικανοποίησε πάντως τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. H Σάσκια Ρίτζαρντς, ειδική σε θέματα αλιείας για την Greenpeace στις Βρυξέλλες ανέφερε στο δικτυακό τόπο του Science ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και δίνει έμφαση στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων.

Η ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας έρχεται έπειτα από την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην ΕΕ, με βασικό μέτρο την απαγόρευση της απόρριψης των λεγόμενων «άχρηστων» ψαριών πίσω στη θάλασσα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024