Η παραγωγή σακχάρων από τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης ενημερώνει τα φυτά για την ώρα της ημέρας, αποκαλύπτει μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Όπως συμβαίνει και με τα ζώα, τα φυτά διαθέτουν ένα βιολογικό ρολόι, γνωστό και ως κιρκαδικός ρυθμός, με βάση το οποίο ρυθμίζουν τις λειτουργίες τους στη διάρκεια του 24ωρου. Το ρολόι επιτρέπει μεταξύ άλλων στα φυτά να προετοιμάζονται για περιοδικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, δεν αντιδρούν απλώς στο ηλιακό φως, αλλά γνωρίζουν ότι πρόκειται να ξημερώσει και ετοιμάζονται αναλόγως.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Nature, δείχνει ότι το βιολογικό ρολόι ρυθμίζεται από το ηλιακό φως με έναν έμμεσο μηχανισμό στον οποίο κεντρικό ρόλο παίζουν τα σάκχαρα.

Τα πειράματα έδειξαν ότι ο κιρκαδικός ρυθμός επηρεάζεται από τα επίπεδα σακχάρου στα αγγεία των φυτών. Τα επίπεδα αυτά αυξάνονται την ημέρα, όταν τα φύλλα παράγουν σάκχαρα αξιοποιώντας την ενέργεια της λιακάδας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν βλαστάρια που είχαν τοποθετηθεί σε έναν θάλαμο χωρίς διοξείδιο του άνθρακα έτσι ώστε να σταματήσει η φωτοσύνθεση. Η παρέμβαση αυτή «επιβράδυνε το εσωτερικό ρολόι των φυτών κατά 2 με 3 ώρες» αναφέρει ο Άλεξ Ουέμπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Κέμπριτζ,

Όπως σχολίασε ο συνάδελφός του Μάικ Χέιντον, «ίσως αυτός είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στα κύτταρα ότι υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια, υπό τη μορφή σακχάρων, που επιτρέπει να ξεκινήσουν σημαντικές μεταβολικές διαδικασίες».

«Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν δείξει ότι οι ώρες του φαγητού επηρεάζουν τη φάση των περιφερικών βιολογικών ρολογιών στα ζώα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr