Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Nokia παρουσιάζει το πρώτο (και τελευταίο της) tablet με Windows RT

Η Nokia παρουσιάζει το πρώτο (και τελευταίο της) tablet με Windows RT

H Nokia έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου της tablet 10,1 ιντσών στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης Nokia World, που διεξάγεται φέτος στο Αμπου Ντάμπι. To «μεγάλο Lumia», Lumia 2520 τρέχει Windows RT 8.1 και είναι το δεύτερο tablet στην αγορά με την ειδική έκδοση των Windows 8 για «λιτοδίαιτες» ταμπλέτες αρχιτεκτονικής ARM. Το άλλο είναι το Surface 2 που κυκλοφορεί από σήμερα, ένα Windows RT 8.1 tablet από τη Microsoft, που επένδυσε πρόσφατα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξαγοράσει το τμήμα συσκευών του Φινλανδού κατασκευαστή.

H Nokia έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου της tablet 10,1 ιντσών στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδήλωσης Nokia World, που διεξάγεται φέτος στο Αμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. To «μεγάλο Lumia», Lumia 2520 τρέχει Windows RT 8.1 και είναι το δεύτερο tablet που θα βρίσκεται στην αγορά την εορταστική περίοδο φορώντας την ειδική έκδοση των Windows για «λιτοδίαιτες» ταμπλέτες αρχιτεκτονικής ARM. Το άλλο, είναι το Surface 2 που κυκλοφορεί από σήμερα, ένα Windows RT 8.1 tablet που κατασκευάστηκε από την Microsoft, η οποία επένδυσε πριν από ενάμισι μήνα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξαγοράσει το τμήμα συσκευών του έμπειρου Φινλανδού κατασκευαστή.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Nokia Lumia 2520 περιλαμβάνονται ο τετραπύρηνος Snapdragon 800 2,2GHz της Qualcomm, 2GB RAM, εσωτερική μνήμη 32GB επεκτάσιμη μέσω microSD κατά 32GB επιπλέον, μόντεμ 4G LTE (και WiFi έως 802.11n), κυρίως κάμερα 6,7Mpixel με οπτικά ZEISS, διάφραγμα f1.9 για λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και δυνατότητα αυτόματης εστίασης και κάμερα μπροστά 2Mpixel. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κατασκευαστής στην οθόνη του. Πρόκειται για μια οθόνη με διαγώνιο 10,1 ίντσες που υποστηρίζει την προβολή περιεχομένου στα 1080p, φτιαγμένη από ανθεκτικό γυαλί Gorilla Glass 2, για την οποία η Nokia επισημαίνει ότι επιτυγχάνει μικρότερες αντανακλάσεις του φωτός ώστε να παραμένει ορατό το περιεχόμενό της. Επίσης, η οθόνη του Nokia Lumia 2520 έχει ευρεία γωνία θέασης, χαρακτηριστικό που καθιστά την ταμπλέτα των 10 ιντσών «κατάλληλη για προβολή ή παρουσίαση μπροστά σε κοινό».

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκτιμάται ότι θα αποδειχτεί η σχετικά μεγάλη αυτονομία του πρώτου tablet της Nokia: o κατασκευαστής δίνει ονομαστική αυτονομία 10 ώρες για την αναπαραγωγή βίντεο αδιάλειπτα χωρίς φόρτιση και τονίζει πως αρκεί μια ώρα για να φτάσει στο 80% η στάθμη της μπαταρίας 8.000mAh που βρίσκεται κλεισμένη στο εσωτερικό του.

Το Nokia Lumia 2520 διαθέτει Α-GPS+GLONASS, microUSB 3.0, Bluetooth 4.0, υποδοχή για ακουστικά 3,5mm, ηχεία στο μπροστινό μέρος, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n καθώς και τσιπ NFC. Έχει διαστάσεις 26,7 x 16,8 εκατοστά και πάχος 8,9 χιλιοστά.

Μαζί με τα Windows RT 8.1 έρχονται και ειδικές εκδόσεις του Microsoft Office για τα RT (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), νέοι χάρτες Nokia HERE με δυνατότητα χρήσης χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο καθώς και η υπηρεσία ακρόασης μουσικής Nokia Music (δυνατότητα ακρόασης mix offline). Τέλος, η Nokia δίνει προεγκατεστημένα δύο δικά της app, το Nokia Video Director (για την επεξεργασία βίντεο) και το Nokia Storyteller που επιτρέπει στον χρήστη να αφηγηθεί τις περιπέτειές του από την αυτόματη τοποθέτηση των φωτογραφιών/βίντεο του στο χάρτη, ακολουθώντας όσα μαρτυρούν οι πληροφορίες λήψης που τις συνοδεύουν. Το Lumia 2520 παραπέμπει στην υπηρεσία φιλοξενίας και συγχρονισμού αρχείων της Microsoft, Skydrive και η Nokia δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι το Lumia 2520 αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο ενός «φωτεινού» smartphone Lumia.

To Nokia Lumia 2520 έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες
Πολιτείες, στην Φινλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο το τελευταίο τρίμηνο
του 2013 αντί 499 δολαρίων, με περισσότερες χώρες να ακολουθήσουν
«σύντομα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνοδευτικό πληκτρολόγιο με touchpad για το Nokia Lumia 2520. Η Nokia το ονομάζει Nokia Power Keyboard καθώς, εκτός από πληκτρολόγιο και προστατευτική θήκη που τυλίγεται γύρω από την ταμπλέτα της, κρύβει και ενέργεια αρκετή για 5 ώρες επιπλέον χρήσης του Lumia 2520. Εκτός από θήκη, πληκτρολόγιο και touchpad και έξτρα μπαταρία, το Nokia Power Keyboard προσθέτει την δυνατότητα σύνδεσης περιφερειακών USB, αφού διαθέτει δύο υποδοχές. To αξεσουάρ θα πωλείται ξεχωριστά αντί 149 δολαρίων.

Το τμήμα συσκευών της Nokia εξαγοράστηκε από την Microsoft τον Σεπτέμβριο 2013 και η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εξαγορά στο tech.in.gr στο άρθρο «Στα χέρια της Microsoft το τμήμα συσκευών και υπηρεσιών της Nokia» καθώς και για τα δεύτερης γενιάς tablet που κατασκευάζει η ίδια η Microsoft και συγκεκριμένα για το Surface 2, το δεύτερο tablet της με Windows RT, για να συγκρίνετε τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Microsoft Surface 2 και Surface Pro 2 (συνοπτικά να αναφέρουμε πως το «ανταγωνιστικό» Surface 2 της Microsoft βασίζεται στον επίσης τετραπύρηνο nVidia Tegra 4, πωλείται ομοίως στα 499 δολαρίων, δεν έχει όμως GPS, NFC και 4G modem).

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024