Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις κέρδισε 25χρονος με Σύνδρομο Άσμπεργκερ

Το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις κέρδισε 25χρονος με Σύνδρομο Άσμπεργκερ

To Aνώτατο Δικαστήριο του Μεξικού δικαίωσε έναν 25χρονο με το Σύνδρομο Άσμπέργκερ, θεωρώντας ότι ο νεαρός μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του.

To Aνώτατο Δικαστήριο του Μεξικού δικαίωσε έναν 25χρονο με το Σύνδρομο Άσμπέργκερ, δηλώνοντας ότι ο νεαρός μπορεί να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή του χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη με τέσσερις ψήφους υπέρ, έναντι μίας κατά. Ο 25χρονος Ρικάρντο Αλντάιρ, είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο θεωρώντας ότι η μεξικανική νομοθεσία του απαγόρευε να λάβει αποφάσεις ακόμα και για απλά πράγματα, όπως την έκδοση διαβατηρίου.

Ο νεαρός επικαλέστηκε τη Σύμβαση Δικιαωμάτων του ΟΗΕ για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρει το BBC, είναι να αποφασιστεί από το δικαστή ποια πράγματα μπορεί να κάνει ο Αλντάιρ χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων του.

«Θέλω να έχω το δικαίωμα να αποφασίζω τι θα κάνω, πού θα πάω, με ποιον θα ζω και πού θα ταξιδεύω ή θα σπουδάζω» είπε στο δικαστήριο.

Στο πλευρό του νεαρού βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η μητέρα του, ενώ η νομική διαμάχη κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια.

Μιλώντας παλαιότερα στο BBC η Λετίσια Ρόμπλες είχε εξηγήσει ότι η νομοθεσία της χώρας φτιάχτηκε στη λογική της «προστασίας» των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να είναι υπεύθυνοι για τη ζωή τους.

«Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αναγκών. Αλλα παιδιά χρειάζονται περισσότερη προστασία, άλλα λιγότερη. Το ζητούμενο είναι στο κάθε παιδί να δίνεις αυτό που πραγματικά χρειάζεται» τόνισε.

Τι είναι το σύνδρομο Άσμπεργκερ

Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα.

Αποτελεί όπως και ο κλασσικός αυτισμός μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο Άσπεργκερ και τον κλασσικό αυτισμό, τα άτομα με Άσπεργκερ έχουν λιγότερα προβλήματα με τη λεκτική επικοινωνία και έχουν συνήθως μέση ή και ανώτερη νοημοσύνη.

Δεν υποφέρουν συνήθως από τις μαθησιακές δυσκολίες που συνδέονται με τον αυτισμό, αλλά ενδέχεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μαθησιακά προβλήματα όπως δυσλεξία, δυσπραξία ή άλλες καταστάσεις όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).

Με την κατάλληλη υποστήριξη, τα άτομα με Άσπεργκερ είναι απόλυτα ικανά να ζήσουν μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη ζωή.

* Περισσότερες πληροφορίες για το σύνδρομο εδώ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024