Η Ευρυτανία φημίζεται, ως γνωστόν, για τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της. Τα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα, τα εντυπωσιακά φαράγγια και οι απόκρημνες βουνοπλαγιές, η λίμνη Κρεμαστών και τα ποτάμια, οι πηγές και οι καταρράκτες, τα πυκνά δάση συνθέτουν πράγματι ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον.

Μεγάλο αριθμό εκδρομέων προσελκύουν, όμως, και τα θρησκευτικά μνημεία της Ευρυτανίας. Δύο από αυτά ξεχωρίζουν χωρίς καμία αμφιβολία: η μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στον Προυσό (νότια του Καρπενησίου), και η μονή της Βράχας, κοντά στο ομώνυμο χωριό, στην ευρύτερη περιοχή της Φουρνάς (βόρεια του Καρπενησίου).

Η μονή της Προυσιώτισσας, χτισμένη σε απόκρημνο βράχο, ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 829 από τους μοναχούς Διονύσιο και Tιμόθεο, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Mικράς Aσίας. Πιθανότερο, όμως, είναι ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε ανάμεσα στο 12ο και το 14ο αιώνα.

Tο καθολικό της μονής (ναός σταυροειδής με τρούλο) χτίστηκε το 1754 και αγιογραφήθηκε το 1785. Στο μουσείο της μονής φυλάσσονται παλαιά χειρόγραφα και έντυπα, χειρόγραφοι κώδικες, πατριαρχικά σιγίλια, φιρμάνια, χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες,
φορητές εικόνες, άμφια, αργυρά σκεύη, σταυροί, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Kαραϊσκάκη (φορεσιά, σκούφος, ξίφος).

H μονή της Προυσιώτισσας καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας, ενώ πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς τον Aύγουστο του 1944.

Η μονή της Βράχας, με αξιόλογες τοιχογραφίες, είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε εδώ σχολείο των κοινών γραμμάτων. Η μονή αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Το Μάιο του 1824 Έλληνες και Τούρκοι συγκρούστηκαν στην περιοχή της μονής.

Σε απόσταση 2 χλμ από τη μονή της Βράχας βρίσκεται το ομώνυμο χωριό, χτισμένο σε κατάφυτη πλαγιά, με βρύσες και τρεχούμενα νερά.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε  για τον Προυσό, τη Φουρνά, το Καρπενήσι και όλα τα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.