Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ελέφαντες καταλαβαίνουν όταν δείχνεις με το δάχτυλο

Οι ελέφαντες καταλαβαίνουν όταν δείχνεις με το δάχτυλο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους ανακάλυψαν ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ενστικτωδώς τις ανθρώπινες χειρονομίες. Οι βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, την ώρα που μακρινοί «συγγενείς» μας, όπως π.χ. οι χιμπατζήδες, αποτυγχάνουν σε ό,τι αφορά την αποκρυπτογράφηση των ανθρώπινων κινήσεων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σεντ Αντριους ανακάλυψαν ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ενστικτωδώς τις ανθρώπινες χειρονομίες.

Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι επιστήμονες έδωσαν στα παχύδερμα τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπους κουβάδες και στη συνέχεια έδειξαν τον έναν από τους δύο, ο οποίος περιείχε μια κρυμμένη «λιχουδιά». Ολοι οι ελέφαντες επέλεξαν τον σωστό κουβά.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», οι ερευνητές μελέτησαν αφρικανικούς ελέφαντες, που βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία σε πάρκο της Ζιμπάμπουε.

Οι βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, την ώρα που μακρινοί «συγγενείς» μας, όπως π.χ. οι χιμπατζήδες, αποτυγχάνουν σε ό,τι αφορά την αποκρυπτογράφηση των ανθρώπινων κινήσεων.

«Δείχνοντας ότι οι αφρικανικοί ελέφαντες είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ενστικτωδώς τις ανθρώπινες χειρονομίες, χωρίς καμία εκπαίδευση, αποδεικνύουμε ότι η ικανότητα κατανόησης της κίνησης που κάνει κάποιος όταν δείχνει με το δάχτυλο δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινη, αλλά φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί και σε μια σειρά ζώων που βρίσκονται αρκετά μακριά από τα πρωτεύοντα» αναφέρει ο δρ Ρίτσαρντ Μπάιρν, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Αυτό που μοιράζονται οι ελέφαντες με τους ανθρώπους, είναι ότι ζουν μέσα σε περίπλοκα κοινωνικά δίκτυα, όπου η ενσυναίσθηση, η υποστήριξη και η βοήθεια προς τους γύρω τους είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωσή τους» εξηγεί ο ειδικός. «Ενδεχομένως λοιπόν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου περιβάλλοντος, οι ελέφαντες να έχουν αναπτύξει την ικανότητα της κατανόησης χειρονομιών όταν κάποιος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί τους. Κάτι τέτοιο ίσως εξηγεί το ότι είναι σε θέση να καταλαβαίνουν κάποιον όταν τους δείχνει κάτι».

Κοινός κώδικας επικοινωνίας

Οι ελέφαντες που χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή «εργάζονταν» ως μεταφορείς τουριστών και είχαν εκπαιδευτεί ώστε να ακολουθούν φωνητικές εντολές. Δεν είχαν μάθει ωστόσο να υπακούουν σε χειρονομίες.

«Αυτό που πραγματικά μας εξέπληξε ήταν το γεγονός ότι οι ελέφαντες δεν είχαν καμία ανάγκη να διδαχθούν κάτι. Η κατανόησή τους ήταν σε πολύ καλά επίπεδα εξ αρχής» αναφέρει από την πλευρά της η δρ Ανα Σμετ που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Από τη μελέτη φάνηκε ότι οι ελέφαντες με «προϋπηρεσία» στην ανθρώπινη επαφή, ή όσοι είχαν γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας, εμφάνιζαν το ίδιο καλές επιδόσεις με λιγότερο έμπειρα παχύδερμα, ή εκείνα που είχαν γεννηθεί στην άγρια φύση.

Οι Μπάιρν και Σμετ, πιστεύουν ότι οι ελέφαντες ενδεχομένως να εκτελούν παρόμοια κίνηση με την προβοσκίδα τους στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί πώς είναι σε θέση να κατανοούν τις ανθρώπινες χειρονομίες.

Bήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024