Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακόσια ευρώ κοστίζει το «λάπτοπ για όλους», όπως το φαντάζεται η Google

Διακόσια ευρώ κοστίζει το «λάπτοπ για όλους», όπως το φαντάζεται η Google

To κόστος του δεν θα ξεπερνάει τα 280 δολάρια (περίπου 200 ευρώ), έχει οθόνη 11,6 ιντσών, φορτίζεται με φορτιστή του κινητού σας, συνδέεται μέσω Wi-Fi, 3G και 4G, είναι αρκετά μικρό (29x19 με πάχος μικρότερο από 2 εκατοστά) και ζυγίζει περίπου 1 κιλό. Αυτό είναι το δεύτερο Chromebook που λανσάρει στην αμερικανική αγορά σύντομα η Google, σε συνεργασία με την Hewlett Packard. Το Chromebook 11 τρέχει ChromeOS και μόνο εφαρμογές φτιαγμένες για την μηχανή του προγράμματος πλοήγησης στο Ίντερνετ.

To κόστος του δεν θα ξεπερνάει τα 280 δολάρια (σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, κάτι παραπάνω από 200 ευρώ), έχει οθόνη 11,6 ιντσών, ο φορτιστής του μπορεί να δώσει ισχύ στο κινητό σας, συνδέεται μέσω Wi-Fi, και σύντομα και σε 4G, είναι αρκετά μικρό (29×19 με πάχος 1,7 εκατοστά) και ζυγίζει περίπου 1 κιλό. Αυτό είναι το νεότερο Chromebook που λανσάρει στην αμερικανική αγορά σύντομα η Google, σε συνεργασία αυτή την φορά με την Hewlett Packard. Το Chromebook 11 τρέχει ChromeOS και μόνο εφαρμογές φτιαγμένες για την μηχανή του προγράμματος πλοήγησης στο Ίντερνετ.

Το προηγούμενο μοντέλο του «λάπτοπ για όλους» κατά την Google ήταν κατά 30 δολάρια φθηνότερο, ήταν πιο βαρύ με μεγαλύτερο πάχος (Chromebook με €190, τον «υπολογιστή για όλους» βρήκε το Google).

Διαβάστε περισσότερα στο tech.in.gr για το μοντέλο computing που προτείνει η Google στο tech.in.gr:

Το Google μας θυμίζει το σύνθημα της Sun Microsystems που έλεγε πριν πολλά χρόνια «The Network is the Computer», με την παρουσίαση των πρώτων φορητών υπολογιστών που τουλάχιστον φαινομενικά, δεν έχουν τίποτα περισσότερο από έναν browser -ούτε επιφάνεια εργασίας, ούτε φακέλους, ούτε antivirus, ούτε προγράμματα.

Δοκιμάστε μερικές από τις Web app (μικρο-εφαρμογές) που φτιάχτηκαν για την εποχή όπου οι υπολογιστές μας δεν θα φέρουν εγκαταστημένο κανένα «βασανιστικό» λειτουργικό σύστημα, παρά μόνο έναν Web browser. Κάντε επεξεργασία φωτογραφιών μέσα από τον browser, μοιραστείτε το ημερολόγιό σας με συνεργάτες και φίλους, ξεφορτωθείτε τα Post-It, επεξεργαστείτε αρχεία doc και pdf στο κινητό σας ή μετατρέψτε ένα smartphone με Android σε… iPod.

  • Διαβάστε επίσης για το Chromecast, την μικροσκοπική και φθηνή συσκευή της οικογένειας Chrome που στέλνει βίντεο με τεχνολογία ροής από το Ίντερνετ στην τηλεόραση.

Πάντως, φαίνεται πως η πρόταση του Google για έναν ιντερνετικό υπολογιστή, που δεν τρέχει τις «παραδοσιακές» εφαρμογές (εξάλλου, είναι αρχιτεκτονικής ARM), δεν έχει βρει την αναμενόμενη ανταπόκριση εάν υπολογίσει κανείς μόνο την χαμηλή του τιμή. Φαίνεται όμως πως ο γίγαντας του Διαδικτύου το ήξερε από την αρχή, αφού είχε πει ότι με τα Chromebook απλά μας προϊεδεάζει για τον υπολογιστή χωρίς λειτουργικό σύστημα («ready whenever you are»).

{{{related}}}

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Chromebook 11 από την Hewlett Packard

Οι κυριότερες διαφορές από το προηγούμενο Chromebook αφορούν τα ηχεία (ο ήχος μοιάζει να αναδύεται από το πληκτρολόγιο), την οθόνη (11.6″ με λόγο θέασης 16:9, IPS με γωνία θέασης 176 μοίρες, με ανάλυση 1366 x 768 pixel, φωτεινότητα 300 κεριά) και την θύρα microUSB για την φόρτιση του λάπτοπ της Google (η HP δίνει ονομαστική αυτονομία 6 ώρες). H Google αναφέρει πως ο φορτιστής του Chromebook 11 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φόρτιση ενός smartphone ή tablet με Android, εντούτοις από τα σχετικά νήματα συζητήσεων αποσαφηνίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο φορτιστής του smartphone μπορεί με βεβαιότητα να φορτίσει το Chromebook 11: όταν το λάπτοπ είναι κλειστό ενδέχεται να φορτίζεται από τον φορτιστή του αυτοκινήτου ή στο γραφείο από τον φορτιστή του smartphone. Όταν όμως το Chromebook 11 είναι ενεργό, είναι πιθανό να μην φορτίζεται, με τον κατασκευαστή να υπόσχεται νέο περιβάλλον διεπαφής με τον χρήστη που θα δείχνει εάν πράγματι επιτυγχάνεται φόρτιση ή όχι, διαβάζουμε στο σχετικό φόρουμ.

Το Chromebook 11 έχει δίσκο SSD με χωρητικότητα μόλις 16GB (η Google προσφέρει 100GB στο Google Drive δωρεάν για δύο χρόνια). Χάρη στον διαθέσιμο τοπικά χώρο, η χρήση του Chrome και Web apps κρίνεται ικανοποιητική από το εξειδικευμένο ArsTechnica. Εντούτοις, οι χρήστες επιμένουν ότι Google και Hewlett Packard θα έπρεπε να επιλέξουν νέο ολοκληρωμένο σύστημα για να αυξήσουν την επεξεργαστική ισχύ του λάπτοπ για το Ίντερνετ, αντί να επιλέξουν να κρατήσουν στις προδιαγραφές του τον διπύρηνο Exynos 5 που είχε το Chromebook της Samsung το 2012. Από την άλλη, δεν είναι γνωστό εάν πρόκειται για επεξεργαστή με μεγαλύτερο χρόνο κύκλου ρολογιού.

Ακόμα, βελτιωμένο εμφανίζεται το σασί του νέου Chromebook (από μαγνήσιο), όταν οι κριτικές για το προγενέστερο μοντέλο το χαρακτήριζαν τόσο μαλακό που ένα πάτημα στην επιφάνεια αφής γινόταν αισθητό από την κάτω πλευρά.

Τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του Chromebook 11 είναι τα ακόλουθα:

Οθόνη
11.6″ με λόγο θέασης 16:9 (IPS Panel)
1366 x 768
60% Color Gamut
Οθόνη με φωτεινότητα 300 nit
Μεγάλη γωνία θέασης (176 μοίρες)

Είσοδοι
Πληκτρολόγιο Chrome
Touchpad (δυνατότητα κλικ)
VGA Webcam

Θύρες
2 x USB 2.0
Υποδοχή Micro-SIM (φυσικά μόνο στα μοντέλα 3G και 4G/LTE)
Micro USB για φόρτιση 15.75W και έξοδο βίντεο μέσω SlimPort

Βιομηχανική σχεδίαση
Σασί από μαγνήσιο
Σε μαύρο ή λευκό χρώμα και 4 αποχρώσεις
Αθόρυβο, χωρίς ανεμιστήρα
Αδιόρατες βίδες, ηχεία

Διαστάσεις
297 x 192 x 17.6 mm

Βάρος
1,04kg

CPU
Exynos 5250 GAIA Application Processor

Μνήμη
2GB (4x 4Gbit) DDR3 RAM
16GB Solid State Drive

Audio
Υποδοχή για ακουστικά και μικρόφωνο
Ηχεία (digitally-tuned)

Μπαταρία
Έως 6 ώρες ενεργούς χρήσης (30 Wh battery)

Δίκτυο
Dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth® 4.0
LTE (κατ’επιλογή, στο μέλλον υπόσχεται η Google πρόσβαση στο αμερικανικό δίκτυο της Verizon)

Έξτρα
100 GB Google Drive cloud storage, δωρεάν για δύο χρόνια
Δοκιμή δωρεάν 60 ημερών με τις υπηρεσίες Google Play Music All Access, με χρέωση περίπου 10 δολάρια το μήνα μετά
12 δωρεάν συνδέσεις GoGo® Inflight Internet

Ανθή Παναγιωτάκη
@anthi

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024