Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Morten Rygaard: Συμβουλές για την φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας

Ο βραβευμένος πρεσβευτής της Nikon, ο Morten Rygaard, ειδικεύεται στη φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας. Ο Δανός φωτογράφος έχει γυρίσει τον κόσμο τραβώντας εντυπωσιακά πορτραίτα μεγάλων σταρ, όπως των 50 Cent, Justin Bieber και Arnold Schwarzenegger, και αναλαμβάνοντας τη φωτογραφική κάλυψη συναυλιών των U2, των Rolling Stones και της Madonna.

Ο βραβευμένος πρεσβευτής της Nikon, ο Morten Rygaard, ειδικεύεται στη φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας. Ο Δανός φωτογράφος έχει γυρίσει τον κόσμο τραβώντας εντυπωσιακά πορτραίτα μεγάλων σταρ, όπως των 50 Cent, Justin Bieber και Arnold Schwarzenegger, και αναλαμβάνοντας τη φωτογραφική κάλυψη συναυλιών των U2, των Rolling Stones και της Madonna.
Ο Rygaard ξέρει ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η δυνατότητα ενός φωτογράφου να παγώσει τη στιγμή και ταυτόχρονα να τραβήξει μια εκπληκτική φωτογραφία γίνεται ακόμα πιο εύκολη με τη σημερινή τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών και, γι’ αυτό το λόγο, έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτόν τον τύπο «μαγικής» φωτογράφισης για το μέλλον.

Τι είναι αυτή η τάση;

Η φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας αποτελεί έναν ενδιαφέροντα τρόπο αποτύπωσης σκηνών, τις οποίες το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορούσε να δει υπό φυσιολογικές συνθήκες, επειδή κινούνται πολύ γρήγορα για εμάς. Με τη φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας μπορείτε να αποτυπώσετε τη στιγμή μιας σύγκρουσης ή μιας έκρηξης και να παγώσετε στο χρόνο στιγμές που εκτυλίσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Στο παρελθόν, η χρήση αυτής της τεχνολογίας επικεντρωνόταν κυρίως στη φυσική, την ιατρική έρευνα και τα αθλήματα, πλέον όμως αρχίζουν να δημιουργούνται πολλές ακόμα νέες και συναρπαστικές δυνατότητες δημιουργικής έκφρασης.

Γιατί θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2013;

Η φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας ανοίγει το δρόμο σε στιγμές της ζωής μας που συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο μάτι. Πώς φαίνεται η μοναδική εκείνη στιγμή που μια σταγόνα βροχής αγγίζει μια επιφάνεια, που το νερό χύνεται σε ένα ποτήρι ή που ένα αυγό πέφτει στο πάτωμα; Οι λάτρεις της φωτογραφίας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι με μερικά απλά τρικ αυτό μπορεί πλέον να το κάνει ο καθένας από μας – μπορούμε να παγώσουμε την πραγματικότητα.

Οι καλύτερες συμβουλές του Morten για εντυπωσιακή φωτογράφιση υψηλής ταχύτητας

  • Δώστε μεγάλη σημασία στο φλας – Το φλας είναι ουσιαστικό για το πάγωμα της κίνησης, την ουσία, δηλαδή, της φωτογράφισης υψηλής ταχύτητας. Το φλας θα πρέπει να παραμείνει αναμμένο μεταξύ του 1/800ού και του 1/2000ού του δευτερολέπτου, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Τοποθετήστε τη φωτογραφική μηχανή και τις μονάδες φλας σε τρίποδα – Με αυτόν τον τρόπο, όλη η διαδικασία θα γίνει πιο εύκολη, ειδικά αν πειραματίζεστε με τη χρήση πολλών φλας ταυτόχρονα. Προσπαθήστε επίσης να τραβήξετε τη φωτογραφία σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο – θα δημιουργήσετε μερικές πανέμορφες φωτογραφίες, εκθέτοντας το θέμα σας στο φως του φλας και μόνο.
  • Ελέγξτε τη διάρκεια του φλας αντί για την ταχύτητα του κλείστρου – Επιλέξτε το χειροκίνητο πρόγραμμα του φλας και προσαρμόστε την ισχύ του στο 1/128 της μέγιστης εξόδου, για να επιτευχθεί μια αστραπιαία λάμψη στο 1/38.500 του δευτερολέπτου. Μοιάζει να απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ εύκολο.
  • Χρησιμοποιήστε έναν αισθητήρα ήχου – Αν είστε στο απόλυτο σκοτάδι, αυτή η συσκευή θα ενεργοποιήσει το φλας μόλις ανιχνεύσει κάποιον ήχο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αισθητήρες ήχου, για να αποτυπώσετε στιγμές μερικά μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού συμβούν.
  • Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ιδανική μέθοδος – Οι μέθοδοι φωτογράφισης ποικίλλουν, από τη χρήση εξαιρετικά σύντομων εκθέσεων φλας, μέχρι τη δημιουργία πολλών εκθέσεων σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Εξαρτάται από το θέμα που φωτογραφίζετε, επομένως, πειραματιστείτε.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024