Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Jeremy Walker: Πίσω στα βασικά, στην μονόχρωμη φωτογράφιση

Jeremy Walker: Πίσω στα βασικά, στην μονόχρωμη φωτογράφιση

O Jeremy Walker είναι ένας βραβευμένος Βρετανός φωτογράφος που ειδικεύεται στην υψηλής ποιότητας φωτογράφιση τοπίων και τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο. Μέσω της δουλειάς του έχει γνωρίσει μια ποικιλία τάσεων στη φωτογράφιση, καθώς όμως οι πιο πρόσφατες τάσεις βασίζονται στην εφαρμογή φίλτρων και εφέ, πιστεύει ότι για να ανταποκριθούμε, θα πρέπει να γυρίσουμε στα βασικά – τη δημιουργία όμορφων, κλασικών και καλαίσθητων ασπρόμαυρων φωτογραφιών.

O Jeremy Walker είναι ένας βραβευμένος Βρετανός φωτογράφος που ειδικεύεται στην υψηλής ποιότητας φωτογράφιση τοπίων και τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο. Μέσω της δουλειάς του έχει γνωρίσει μια ποικιλία τάσεων στη φωτογράφιση, καθώς όμως οι πιο πρόσφατες τάσεις βασίζονται στην εφαρμογή φίλτρων και εφέ, πιστεύει ότι για να ανταποκριθούμε, θα πρέπει να γυρίσουμε στα βασικά – τη δημιουργία όμορφων, κλασικών και καλαίσθητων ασπρόμαυρων φωτογραφιών.

Τι είναι αυτή η τάση;

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μάς γυρίζουν στην απαρχή της φωτογράφισης. Η δημιουργία ασπρόμαυρων φωτογραφιών είναι η φωτογράφιση στην πιο απλή, ακατέργαστη μορφή της. Δεν έχουν αλλοιωθεί από την επιρροή των χρωμάτων και εστιάζουν αποκλειστικά στον τόνο, την υφή, το σχήμα, το δραματικό εφέ, τη διάθεση και, πάνω από όλα, στο οπτικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας.

Γιατί θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα το 2013;

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο χρώμα, τηλεοράσεις ευρείας οθόνης, iPad και smartphone – βομβαρδιζόμαστε με φωτεινές εικόνες από κάθε πλευρά, κάθε μέρα. Η ασπρόμαυρη φωτογράφιση είναι το αντίδοτο στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι ο πιο δημιουργικός τρόπος απεικόνισης που θα ξεχωρίσει. Αν γίνει με τον σωστό τρόπο, μπορεί να εμπνεύσει, να αποτελέσει μια καινοτομία. Θεωρείται ακόμα της μόδας και είναι αναμφίβολα μια μορφή τέχνης. Οι μονόχρωμες φωτογραφίες είναι κατάλληλες για ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων, από τη φωτογράφιση ατόμων και αρχιτεκτονικών έργων μέχρι τη φωτογράφιση ταξιδιών και τοπίων. Ανταποκρίνονται καλά σε όλες τις συνθήκες φωτισμού και στο «χαμηλό» φωτισμό μπορούν να αποκτήσουν μια μελαγχολική και δραματική χροιά – ο καλύτερος φίλος του φωτογράφου.
Πάνω από όλα, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες διακρίνονται για την απλότητα και το βάθος τους – χαρακτηριστικά που θα ξεχωρίσουν και θα προκαλέσουν αίσθηση σε έναν πολύχρωμο κόσμο.

Οι καλύτερες συμβουλές του Jeremy για τη δημιουργία όμορφων ασπρόμαυρων φωτογραφιών

  • Δώστε βάθος στη φωτογραφία σας – Επειδή δεν υπάρχει χρώμα για να τραβήξει τα βλέμματα, τοποθετήστε κάτι ενδιαφέρον στο προσκήνιο, το θέμα σας στο μέσο της απόστασης και, ιδανικά, κάτι ακόμα στο φόντο κατά τη σύνθεση της φωτογραφίας σας. Αν, αντίθετα, επιλέξετε να απομονώσετε ένα στοιχείο, τοποθετήστε το στα δύο τρίτα του κάδρου και όχι στο κέντρο – αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως «Κανόνας των τρίτων», μια τεχνική που χρησιμοποιείται με επιτυχία από τους φωτογράφους εδώ και πολλά χρόνια.
  • Εξετάστε όλες τις γωνίες και τις σκοπιές – Βρείτε τις πιο ιδιόμορφες και διαφορετικές, αποφύγετε τις κοινοτοπίες. Επειδή δεν υπάρχουν χρώματα, ο θεατής υποχρεώνεται να επικεντρωθεί στη σύνθεση, επομένως θα πρέπει να είστε δημιουργικοί. Η οθόνη LCD μεταβλητής γωνίας της φωτογραφικής μηχανής D5200 της Nikon θα σας βοηθήσει να τραβήξετε φωτογραφίες από οποιαδήποτε θέση.
  • Παρατηρήστε τη φυσική κατεύθυνση του φωτός– Παρατηρήστε πώς αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανάλογα με τις διάφορες καιρικές συνθήκες. Οι μεγάλες σκιάσεις, οι τόνοι, οι υφές και τα σχήματα είναι στοιχεία που ενσωματώνονται σε μια μονόχρωμη φωτογραφία. Οι τεχνητές πηγές φωτισμού, όπως οι λάμπες του δρόμου και οι πυρσοί, μπορούν να σας φανούν χρήσιμες, καθώς δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για τη δημιουργία ανεπιθύμητων αποχρώσεων.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικές ταχύτητες κλείστρου – Οι χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου θα δημιουργήσουν θάμπωμα, κίνηση και θα δώσουν μια νέα δυναμική σε μια φωτογραφία. Αν τοποθετήσετε τη φωτογραφική μηχανή σε ένα τρίποδο, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αργές ταχύτητες κλείστρου δευτερολέπτων ή ακόμα και λεπτών, για να δώσετε στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας μια μεταφυσική, αιθέρια διάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα αν ένα τμήμα του θέματος κινηθεί κατά την έκθεση και θαμπώσει (όπως τα κύματα) και ένα στοιχείο παραμείνει σταθερό ώστε να διατηρηθεί η ευκρίνειά του (γκρεμός και βράχια) – μια τεχνική ιδανική για παραλιακά σκηνικά, ποτάμια και καταρράκτες.
  • Δοκιμάστε να μετακινήσετε τη φωτογραφική μηχανή κατά την έκθεση – Η τεχνική είναι γνωστή και ως μετατόπιση. Επιλέξτε ένα θέμα που κινείται, όπως έναν άνθρωπο που τρέχει, ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο, στρέψτε τη φωτογραφική μηχανή προς το θέμα αυτό και μετακινήστε την προς την ίδια κατεύθυνση με εκείνη που κινείται το θέμα. Αν επιλέξετε μια σχετικά αργή ταχύτητα κλείστρου (για παράδειγμα, 1/15οτου δευτερολέπτου) το θέμα σας θα βγει ευκρινές αλλά το φόντο θα θαμπώσει, προσδίδοντας μια αίσθηση κίνησης και κατεύθυνσης. Ωστόσο, θα πρέπει να πειραματιστείτε με διαφορετικές ταχύτητες μέχρι να καταλήξετε στην κατάλληλη ρύθμιση.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024