Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι κάνει το Sony Xperia Z1 για να ξεχωρίσει για την αυτονομία του

Τι κάνει το Sony Xperia Z1 για να ξεχωρίσει για την αυτονομία του

Στα χέρια του tech.in.gr βρέθηκε επί λίγες ημέρες το κορυφαίο smartphone της Sony, Xperia Z1. Το ισχυρό τετραπύρηνο smartphone της Sony κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο στην ελληνική αγορά, αντί 749 ευρώ. Ένα από τα χαρακτηριστικά που συνδέσαμε με το Z1 ήταν η μεγάλη αυτονομία του, που το κάνουν να ξεχωρίζει για έναν ακόμα λόγο εκτός από την προηγμένη κάμερα των 20,1Mpixel.

Στα χέρια του tech.in.gr βρέθηκε επί λίγες ημέρες το κορυφαίο smartphone της Sony, Xperia Z1. Το ισχυρό τετραπύρηνο smartphone της Sony κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο στην ελληνική αγορά, αντί 749 ευρώ. Ένα από τα χαρακτηριστικά που συνδέσαμε με το Z1 ήταν η μεγάλη αυτονομία του, που το κάνουν να ξεχωρίζει για έναν ακόμα λόγο εκτός από την προηγμένη κάμερα των 20,1Mpixel.

Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα smartphone τρώνε ενέργεια ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται -όλα αυτά τα app που έχετε στο τηλέφωνό σας μπορεί να συνεχίζουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο και να στραγγίζουν την μπαταρία του. Η Sony έχει εξοπλίσει το Z1 με το λεγόμενο Battery STAMINA mode που αναλαμβάνει την βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας μιας, ήδη μεγάλης, μπαταρίας 3.000 μιλιαμπεριορίων.

Μεταβαίνοντας στις ρυθμίσεις του Z1, ο χρήστης διαπιστώνει όλα όσα μπορούν να γίνονται αυτόματα για να εξοικονομείται πολύτιμη συχνά ενέργεια σε αυτή την φορητή συσκευή που κουβαλάμε όλη ημέρα μαζί μας.

Το πρώτο που κάνει το STAMINA είναι να απενεργοποιήσει την κίνηση δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και Wi-Fi όταν η οθόνη είναι απενεργοποιημένη. Αυτό βεβαίως έχει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια. Εάν δεν θυμάστε ότι έχετε ενεργοποιήσει το STAMINA και εσείς περιμένετε να τελειώσει τα Camera Uploads, θα διαπιστώσετε ότι το αυτόματο ανέβασμα φωτογραφιών στο cloud έχει σταματήσει αφού η οθόνη σας απενεργοποιήθηκε.

Επίσης, η κατανάλωση ενέργειας μειώνεται με την απενεργοποίηση λειτουργιών όταν το επίπεδο μπαταρίας είναι χαμηλό -μειώνεται η φωτεινότητα, η λεγόμενη χρονική υπέρβαση οθόνης, και απενεργοποιείται ο αυτόματος συγχρονισμός αλλά και το Bluetooth, η κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, το GPS, η δόνηση κατά την αφή, το Wi-Fi ακόμα και η μηχανή X-Reality που υπηρετεί, την ανενεργή τώρα, οθόνη.

Επίσης, στην βελτιστοποίηση της διαχείρισης της ενέργειας βοηθά το Wi-Fi βάσει τοποθεσίας: το Wi-Fi ενεργοποιείται αυτόματα μόνο όταν βρίσκεστε κοντά σε αποθηκευμένο δίκτυο Wi-Fi. Για να λειτουργήσει το Wi-Fi βάσει τοποθεσίας, απαιτείται σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ώστε να αποθηκευτεί η περιοχή στην οποία συνδέεστε λαμβάνοντας τις πληροφορίες τοποθεσίας από το δίκτυο. Βέβαια, δεν ενεργοποιείται αυτόματα το Wi-Fi όταν θέσετε το τηλέφωνο σε λειτουργίας πτήσης ή εκτός περιοχής, παρά το γεγονός ότι βρίσκεστε εντός της εμβέλειας του «γνωστού» δικτύου Wi-Fi.

  • Ονομαστικός χρόνος ομιλίας σε δίκτυο GSM 830 λεπτά
  • Ονομαστικός χρόνος αναμονής σε GSM έως 880 ώρες
  • Ομιλία σε UMTS 900 λεπτά
  • Αναμονή σε UMTS έως 850 ώρες
  • Χρόνος ακρόασης μουσικής: έως 110 ώρες
  • Χρόνος αναπαραγωγής ταινιών: έως 400 λεπτά
  • Μπαταρία 3000mAh

Οι ονομαστικοί χρόνοι προκύπτουν από την μέτρηση με την τεχνική της Ένωσης GSM (Battery Life Measurement)

    Γενικότερα, ήταν πολύ ικανοποιητική η διαχείριση της μπαταρίας στο Z1. Το σύντομο χρονικό διάστημα που το χρησιμοποιήσαμε για να τραβήξουμε περί τις 200 φωτογραφίες σε μια μέρα -αυτός ο φακός δεν επιτρέπεται να μένει αναξιοποίητος- δεν μας θύμισε την ανάγκη του για φόρτιση και μια όμορφη Κυριακή τελείωσε με δεκάδες στιγμές γεμάτες χρώμα στο ιστορικό της αποτυπωμένες από το Xperia Z1 που δεν πέρασε στιγμή απαρατήρητο. Άντεξε τις συνεχείς λήψεις και την συνεχή αναπαραγωγή των φωτογραφιών ολημερίς και η κόκκινη φωτεινή ένδειξη δεν άναψε παρά μόνο όταν ήταν πια ώρα για ύπνο. Και δεν είχαμε καν θέσει το τηλέφωνο σε STAMINA mode.

    Μπορείτε να δείτε μερικές από τις λήψεις μας (φωτογραφίες Μαρία Παναγιωτάκη):

    In.gr Τεχνολογία

    Sports in

    Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

    Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Πέμπτη 18 Απριλίου 2024