Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
PC gaming χωρίς πληκτρολόγιο και mouse υπόσχεται ο Steam Controller

PC gaming χωρίς πληκτρολόγιο και mouse υπόσχεται ο Steam Controller

Το 2014 θα επιχειρήσει να εισβάλλει στο σαλόνι η Valve. Στις αρχές του επόμενου έτους τοποθετείται η κυκλοφορία πλήθος παιχνιδομηχανών από τρίτους κατασκευαστές κατά το πρότυπο της δικής της Steam Machine με SteamOS και ένα διαφορετικό χειριστήριο, τον Steam Controller που υποκαθιστά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στα παιχνίδια για PC, μεταφέρει τον παίκτη στο σαλόνι και αφήνει τον υπολογιστή στο πίσω δωμάτιο για να κάνει μόνο streaming.

Το 2014 θα επιχειρήσει να εισβάλλει στο σαλόνι η Valve. Στις αρχές του επόμενου έτους τοποθετείται η κυκλοφορία πλήθος παιχνιδομηχανών από τρίτους κατασκευαστές κατά το πρότυπο της δικής της παιχνιδομηχανής, το πρότυπο της οποίας ονομάστηκε Steam Machine, με SteamOS, και ένα διαφορετικό χειριστήριο. Ο Steam Controller που υποκαθιστά το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στα παιχνίδια για PC, μεταφέρει τον παίκτη στο σαλόνι και αφήνει τον υπολογιστή στο πίσω δωμάτιο για να κάνει μόνο streaming, όποτε οι πλούσιοι πόροι χρειαστούν για την εκτέλεση του παιχνιδιού.

H Valve ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα γύρο ανακοινώσεων που ξεκίνησε με την ανακοίνωση του ανοικτού λειτουργικού συστήματος που θα δώσει πνοή στις Steam Machines, του SteamOS ενός OS βασισμένο στο Linux.

Ακολούθησαν οι διευκρινίσεις για το πρότυπο της Steam Machine. Μηχανήματα, με διαφορετικές τεχνικές προδιαγραφές, που μπορεί να στήσει ακόμα και μόνος του ο παίκτης (και συχνά, τρανός overclocker στο PC), θα τρέχουν όχι μόνο games για το SteamOS αλλά και αυτά για το PC με την βοήθεια ειδικού χειριστηρίου. Αυτή ήταν η τρίτη και ίσως σημαντικότερη ανακοίνωση της Valve, ο Steam Controller.

Η Valve υποστηρίζει πως πρόκειται για το καλύτερο χειριστήριο παιχνιδιών. Κι αυτό χάρη στην στις πληροφορίες ανατροφοδότησης που μπορεί να μεταφέρει στον χρήστη ο Steam Controller αλλά και στην δυνατότητα που του προσφέρει να αποσυνδέσει το παιχνίδι από τον χώρο εγκατάστασης του προσωπικού του υπολογιστή και να μεταφερθεί στο σαλόνι.

Η Valve ισχυρίζεται πως τα χαρακτηριστικά πρότυπα δύο στρογγυλά trackpad του χειριστηρίου της είναι τόσο ευαίσθητα στην αφή και αποκρίνονται με εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα, με δύναμη αντίδρασης και δόνηση, ώστε ο παίκτης μπορεί να διατηρεί απόλυτο έλεγχο πάνω στην συχνότητα, το πλάτος και την κατεύθυνση των κινήσεων στο παιχνίδι. Οι δημιουργοί των παιχνιδιών, υποστηρίζει η Valve, έχουν στην διάθεσή τους το καλύτερο μέσο στην βιομηχανία για να μεταφέρουν στον παίκτη αυτό που θέλουν από την δράση του παιχνιδιού τους: την ταχύτητα, τα όρια, τις υφές, την επιβεβαίωση δράσης ή άλλα γεγονότα.

Ο Steam Controller αποκρίνεται σε όλα τα παιχνίδια που υπάρχουν στο Steam, ακόμα και στα παλαιότερα, αυτά που χρειάζονται πληκτρολόγιο και mouse για τον χειρισμό τους.

Στο κέντρο του χειριστηρίου της Valve υπάρχει και επιφάνεια αφής που υποστηρίζεται από οθόνη αφής -με αυτήν ο χρήστης έχει στην διάθεσή του άπειρο αριθμό δυνατών ενεργειών, χωρίς να χρειάζεται άπειρα φυσικά πλήκτρα, εξηγεί η εταιρεία. Ολόκληρη η οθόνη αφής μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ενιαίο κουμπί ελέγχου -για να εκτελεί μια ενέργεια, ο παίκτης κάνει κλικ με την επιφάνεια-οθόνη στο κέντρο του Steam Controller. Το τι θα εμφανίζεται και τι θα εξυπηρετεί η οθόνη αφής εξαρτάται από τις επιλογές της εταιρείας ανάπτυξης του εκάστοτε παιχνιδιού -μπορεί να χρησιμοποιείται για κύλιση σελίδων, να προβάλλει χάρτες ή οτιδήποτε άλλο φανταστούν οι δημιουργοί του κάθε τίτλου.

Τέλος, ο Steam Controller μπορεί να υποδυθεί το πληκτρολόγιο για να υποστηρίξει την εκτέλεση παιχνιδιών που δεν αναπτύχθηκαν με βάση τις δυνατότητες και τις αρχές λειτουργίας του. Μπορείτε να δείτε ποιες λειτουργίες μπορούν να γίνουν με τον Steam Controller στην εικόνα που ακολουθεί:

Ο Steam Controller κυκλοφορεί ήδη σε περιορισμένο κύκλο υπό μορφή beta, δεν είναι ασύρματος και δεν έχει οθόνη αφής στο κέντρο αλλά τέσσερα φυσικά πλήκτρα για τις ανάγκες των πρώτων δοκιμών. Επίσημα, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2014, περιορίζεται να δηλώσει η Valve, επισημαίνοντας άλλη μια φορά πως πρόκειται για συσκευή που όχι μόνο είναι αλλά θέλει να είναι ανοικτή στο χάκινγκ, για να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως. Τέλος, διευκρινίζεται πως όλα τα παιχνίδια στο Steam θα συνεχίσουν να παίζονται με πληκτρολόγιο και mouse, αλλά και με τον Steam Controller, χωρίς Steam Machine.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024