Η αφρικανική σκόνη δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Τεράστια σύννεφα σκόνης από τη Σαχάρα διασχίζουν κάθε χρόνο τον Ατλαντικό μεταφέροντας αιωρούμενα σωματίδια που προκαλούν προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, προσφέρουν ζωογόνο λίπασμα στον Αμαζόνιο και τη θάλασσα της Καραϊβικής.

Μελέτη των πανεπιστημίων του Μαϊάμι, του Χιούστον και της Αριζόνα διαπιστώνει ότι οι συγκεντρώσεις εισπνεόμενων σωματιδίων διπλασιάζονται στην περιοχή του Χιούστον μετά την εισβολή σκόνης από τη Σαχάρα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology, είναι η πρώτη που διακρίνει τα σωματίδια που προέρχονται από κοντινές πηγές από τα σωματίδια που διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον καθορισμό νέων ορίων για την ποιότητα του αέρα, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τη σύσταση και την προέλευση των αιωρούμενων σωματιδίων.

Η ερευνητική ομάδα αναφέρεται επίσης στις τεράστιες ποσότητες αφρικανικής σκόνης που δέχεται η Καραϊβική. Η σκόνη αυτή μπορεί μεν να προκαλέσει προβλήματα υγείας, παράλληλα όμως μεταφέρει σημαντικές ποσότητες αζώτου και φωσφόρου. Τα στοιχεία αυτά λειτουργούν ως λίπασμα για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού και εμπλουτίζουν έτσι τα πλούσια θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει εξάλλου ότι ακόμα και το τροπικό υγρό δάσος του Αμαζονίου συντηρείται από το ιπτάμενο λίπασμα που στέλνει η Σαχάρα.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ακόμα ότι η υπερατλαντική σκόνη δεν αποκλείεται να επηρεάζει το σχηματισμό κυκλώνων στον Ατλαντικό.

Η σκόνη από τη Σαχάρα σχηματίζει ένα θερμό, ξηρό στρώμα σε μεγάλο υψόμετρο, το οποίο αλληλεπιδρά με την επιφάνεια του ωκεανού από την οποία πηγάζουν οι κυκλώνες.

Επιπλέον, η σκόνη ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και εμποδίζει έτσι τη θέρμανση της επιφάνειας στην τροπική ζώνη του Ατλαντικού. Και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι υπάρχει λιγότερη διαθέσιμη ενέργεια για το σχηματισμό κυκλώνων.

Η αποτροπή καταστροφικών κυκλώνων δεν αποκλείεται επομένως να είναι μία ακόμα προσφορά της υπερατλαντικής σκόνης.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο