Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρία μεγάλα ποτάμια φαίνεται ότι πότιζαν κάποτε τη Σαχάρα

Τρία μεγάλα ποτάμια φαίνεται ότι πότιζαν κάποτε τη Σαχάρα

Η Σαχάρα δεν ήταν πάντα η αχανής έρημος που βλέπουμε σήμερα -ήταν κάποτε μια υγρή περιοχή με λίμνες και οργιαστική βλάστηση. Νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι τρία μεγάλα ποτάμια, που είχαν πιθανώς το μέγεθος του Νείλου, διέτρεχαν τη Σαχάρα και έφθαναν ως τη Μεσόγειο πριν από 130 έως 100 χιλιάδες χρόνια. Οι πράσινοι διάδρομοι δεν αποκλείεται να ήταν οι διαδρομές που ακολούθησαν οι Homo sapiens στο ταξίδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη, εικάζουν οι ερευνητές.

Η Σαχάρα δεν ήταν πάντα η αχανής έρημος που βλέπουμε σήμερα -ήταν κάποτε μια υγρή περιοχή με λίμνες και οργιαστική βλάστηση.

Νέα μελέτη δείχνει τώρα ότι τρία μεγάλα ποτάμια, που είχαν πιθανώς το μέγεθος του Νείλου, διέτρεχαν τη Σαχάρα και έφθαναν ως τη Μεσόγειο πριν από 130 έως 100 χιλιάδες χρόνια.

Οι πράσινοι διάδρομοι των ποταμών δεν αποκλείεται να ήταν οι διαδρομές που ακολούθησαν οι Homo sapiens στο ταξίδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Ο Τομ Κούλτχαρντ του Πανεπιστημίου του Χαλ στη Βρετανία, σε συνεργασία με συναδέλφους του σε άλλα ιδρύματα, χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν το κλίμα της Αφρικής κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζει η μελέτη.

Τα μοντέλα έδειξαν ότι οι μουσώνες εμφανίζονταν περίπου 600 χιλιόμετρα βορειότερα από ό,τι σήμερα, και έριχναν τις βροχές τους σε βουνά της κεντρικής Σαχάρας. Το νερό σχημάτιζε τρία ποτάμια μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων και τροφοδοτούσε τεράστιους υγρότοπους στις ακτές της Λιβύης, έκτασης γύρω στα 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το πιο δυτικό από τα τρία αρχαία ποτάμια θα μπορούσε να είχε προσφέρει στους ανθρώπους εύκολη πρόσβαση στις νότιες ακτές της Μεσογείου, εικάζει η ερευνητική ομάδα.

Η διαδρομή που προτείνουν δείχνει να ταιριάζει με μια σειρά αρχαιολογικών τοποθεσιών στην Αλγερία και την Τυνησία.

Όμως οι κοίτες των αρχαίων ποταμών είναι σήμερα θαμμένες κάτω από τους αμμόλοφους μαζί με τα ίχνη που ίσως άφησαν οι πρόγονοί μας.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024