Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιεύτηκαν τα γονιδιώματα τριών μεγάλων αιλουροειδών

Δημοσιεύτηκαν τα γονιδιώματα τριών μεγάλων αιλουροειδών

Η τίγρη συγγενεύει με τη γάτα πιο πολύ από ό,τι πιστεύαμε, αφού τα δύο είδη μοιράζονται το 96% των γονιδίων τους. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα που προκύπτουν από τα γονιδιώματα της τίγρης, του λιονταριού και της λεοπάρδαλης του χιονιού. Οι γενετικές αλληλουχίες των τριών αιλουροειδών θα βοηθήσουν στο να αποτραπεί η εξαφάνισή τους, αναφέρει διεθνής ερευνητική κοινοπραξία.

Η τίγρη συγγενεύει με τη γάτα πιο πολύ από ό,τι πιστεύαμε, αφού τα δύο είδη μοιράζονται το 96% των γονιδίων τους. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα που προκύπτουν από τα γονιδιώματα της τίγρης, του λιονταριού και της λεοπάρδαλης του χιονιού.

Οι γενετικές αλληλουχίες των τριών αιλουροειδών θα βοηθήσουν στο να αποτραπεί η εξαφάνισή τους, αναφέρει στην επιθεώρηση Νature Communications διεθνής ερευνητική κοινοπραξία.

Τα γενετικά δεδομένα θα βοηθήσουν τους ζωολογικούς κήπους να διαφυλάξουν τη γενετική ποικιλότητα των ειδών διασταυρώνοντας άτομα που δεν συγγενεύουν μεταξύ τους και φέρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Θα βοηθήσουν επίσης να εντοπιστούν οι άγριοι πληθυσμοί με τη μέγιστη ποικιλότητα.

Μέχρι σήμερα, το μόνο αιλουροειδές με γνωστό γονιδίωμα ήταν η γάτα.

Η μεγάλη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Γιουν Σουνγκ Τσο του Ιδρύματος Γενωμικής Έρευνας στη Νότιο Κορέα, προσδιόρισε αρχικά την πλήρη γενετική αλληλουχία μιας τίγρης της Σιβηρίας (Panthera tigris altaica), ενός από τα πλέον απειλούμενα υποείδη τίγρης.

Στη συνέχεια προσδιόρισαν τα γονιδιώματα τεσσάρων ακόμα αιλουροειδών: του κοινού λιονταριού (Panthera leo), του λευκού λιονταριού (μια μεταλλαγμένη ποικιλία του υποείδους Panthera leo krugeri), της λεοπάρδαλης του χιονιού (Panthera uncia) και της τίγρης της Βεγγάλης (Panthera tigris tigris), που είναι και το πλέον πολυπληθές υποείδος τίγρης.

Η σύγκριση των συνολικά πέντε αιλουροειδών προσφέρει νέα στοιχεία για το εξελικτικό δέντρο των αιλουροειδών και αποκαλύπτει τις γενετικές προσαρμογές τους.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλάξεις που επιτρέπουν στα αιλουροειδή να τρέφονται αποκλειστικά με κρέας. Επίσης, γονίδια που χαρίζουν δυνατούς, γρήγορους μυς, ακόμα και μεταλλάξεις που επιτρέπουν στη λεοπάρδαλη του χιονιού να επιβιώνει στο λιγοστό οξυγόνο των Ιμαλαΐων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024