Η επιφάνειά του είναι τόσο λευκή ώστε χρησιμοποιείται για να καλιμπράρουν τα όργανά τους οι δορυφόροι γεωσκόπησης. Είναι το αλιπέδιο της Αλμυράς Λίμνης στη Μικρά Ασία, ένα αχανές στρώμα αλατιού που σχηματίζεται όταν η λίμνη στερεύει το καλοκαίρι.

Η τελευταία εικόνα που έστειλε στο in.gr η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA δείχνει το ξηρό υψίπεδο που βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολίας, στην ασιατική πλευρά της Τουρκίας. Η λευκή κηλίδα στα αριστερά είναι η μικρή αλμυρή λίμνη Τερσακάν, ενώ στη δεξιά πλευρά διακρίνεται τμήμα της μεγαλύτερης Αλμυράς Λίμνης.


Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, μετά τη λίμνη Βαν στα ανατολικά, και μια από τις μεγαλύτερες αλμυρές λίμνες του κόσμου, με έκταση 1.665 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δύο φορές η έκταση της Χίου.

Μεγάλες εκτάσεις γύρω από τις δύο λίμνες καλύπτονται από τις ετήσιες πλημμύρες αλμυρού νερού. Όταν το νερό εξατμίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες σχηματίζεται ένα αλιπέδιο που καλύπτει το ήμισυ των αναγκών της Τουρκίας σε αλάτι.

Η αλατισμένη επιφάνεια είναι μάλιστα τόσο ανακλαστική ώστε χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ισορροπίας του λευκού στις κάμερες δορυφόρων.

Εκτός όμως από την οικονομική της σημασία, η Αλμυρά Λίμνη είναι σημαντικός τόπος αναπαραγωγής για το μεγάλο φλαμίνγκο (Phoenicopterus roseus) και την ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifrons).

Η εικόνα ελήφθη τον Οκτώβριο του 2010 από τον δορυφόρο γεωσκόπησης ALOS της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστήματος JAXA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ