Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου για την πληροφορική στο Γενικό Λύκειο

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο νόμου για την πληροφορική στο Γενικό Λύκειο

Μια από τις αλλαγές που περιέχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αφορά στην διδασκαλία της επιστήμης των υπολογιστών. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είχε προκαλέσει αντιδράσεις από καθηγητές στην δευτεροβάθμια αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο, αφού προέβλεπε τον περιορισμό της διδασκαλίας της πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο σε ένα δίωρο μάθημα επιλογής στην Α' τάξη.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Βουλή το σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Αυγούστου από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. Συγκεκριμένα, στις 2 Σεπτεμβρίου στις 12:00 η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει για το θέμα.

Μια από τις αλλαγές που περιέχει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση αφορά στην διδασκαλία της επιστήμης των υπολογιστών. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είχε προκαλέσει αντιδράσεις από καθηγητές στην δευτεροβάθμια αλλά και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο, αφού προέβλεπε τον περιορισμό της διδασκαλίας της πληροφορικής στο Γενικό Λύκειο σε ένα δίωρο μάθημα επιλογής στην Α’ τάξη.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προβλέπει σχετικά με την πληροφορική τα εξής:

  • Στην Α’Λυκείου οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής (τα άλλα μαθήματα επιλογής είναι η Διαχείριση Φυσικών Πόρων και ο Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός). Το μάθημα επιλογής θα διδάσκεται δύο ώρες την εβδομάδα.
  • Στην Β’ Λυκείου, περιλαμβάνεται μια ώρα μάθημα στην «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» για όλους -εντάσσεται στα μαθήματα του κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος (γενικής παιδείας).
  • Στην Γ’ Λυκείου, όλοι θα διδάσκονται δύο ώρες «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ». Όσοι προσανατολίζονται στις Θετικές Σπουδές θα διδάσκονται Φυσική (6 ώρες), Μαθηματικά ή Βιολογία (8 ώρες) και Χημεία (6 ώρες).

Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανελλαδικώς τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα στο επιστημονικό πεδίο εξειδίκευσης Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Μαθηματικά, η Φυσική και η Χημεία.

Πριν κατατεθεί αναθεωρημένο, το σχέδιο νόμου είχε προκαλέσει αντιδράσεις καθώς περιοριζόταν η διδασκαλία της πληροφορικής σε ένα δίωρο μάθημα επιλογής στην Α’ Λυκείου. Την διαφωνία τους εξέφραζαν επίσης οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής και για την εξέταση στην Χημεία για την μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι προτάσεις τους αφορούσαν και το περιεχόμενο των μαθημάτων πληροφορικής.

Όλες οι ενώσεις καθηγητών πληροφορικής από κοινού είχαν προτείνει να είναι υποχρεωτικό στην Α’Λυκείου το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής και ανέλυαν τι θεωρούν απαιτούμενο στην θεματολογία του μαθήματος.
Στην Β’Λυκείου πρότειναν επίσης ως υποχρεωτική την δίωρη διδασκαλία όλων των μαθητών στην Επιστήμη Υπολογιστών/Αλγοριθμική για να αναπτύξουν την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη. Τέλος, στην Γ’Λυκείου είχαν προτείνει να προστεθεί το μάθημα Επιστήμη Υπολογιστών/Ανάλυση και Σχεδίαση Αλγορίθμων, Προγραμματισμός, ως μάθημα της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών.
Σε ότι αφορά στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρότειναν να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στην Χημεία και την Επιστήμη Υπολογιστών. Ανάλογες προτάσεις είχαν κάνει οι καθηγητές πανεπιστημίου και άλλοι φορείς, όπως η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024